Hoppa till sidans innehåll

DM och SKK-matchen avklarade

2017-10-01 22:22
I och med septemberarrangemangen lång-DM och SKK-matchen har vi klarat av alla sex åtagandena för året. Och det allra mesta har gått bra.
  • Uppdaterad: 2017-10-01 22:36

Långa DM var förr i tiden en riktig prestigetävling, men numera en ganska mysig liten sammankomst. Om man inte har turen att få med ett granndistrikt på arrangemanget. Det hade inte vi. Vi fick 190 anmälda och med direktare 208 startande när vi den 3 september bjöd in till Lindesbergs fäbodar borta i Hästboskogen. Någon god affär är DM med andra ord inte, men det är något man arrangerar för att bjuda igen.

"Ska vi verkligen behöva ordna dusch när det är bara ett DM och så avlägset? Våtklut borde räcka", kunde man tycka. Men TC-chefen Ingemar Nygren ville inte lyssna på det örat. Och trots att två av våra vanliga lastbilschaufförer hade förhinder ordnade Ove Dahlkvist så att löparna fick varmt duschvatten. Härligt att se.

Skogen på kartan vid Kårsberget kan närmast klassas som vildmark eftersom det finns ytterst få stigar där. (Glädjande nog heller inga hyggen än så länge.) Att lägga svåra banor är lätt. Men det är inte lätt att lägga ungdomsbanor där. Lena Bernhardsson, som oftast är ansvarig för den delen, fick förlita sig till ledstänger som diken, några få svaga stigar och likaledes övervuxna traktorspår efter en gallring för sex år sedan. Tävlingsledare HelgE tog några skogsarbetare med sig någon vecka före tävlingen och försökte göra stråken tydligare med bl a grästrimmer!

Provlöpningen som några ÅIF:are gjorde ett par veckor före tävlingen var inte så lyckad om man ser till hur många som klarade sig igenom sin bana...

Viss bävan för ungdomssvårigheter

Det var alltså med viss bävan för hur bl a de yngsta skulle klara uppgiften som vi drog igång tävlingen. Vi och vi - undertecknad banläggare blev opasslig med diskbråck några veckor före DM-datumet, men HelgE jagade rätt på de funktionärer som var friska och alla löste sina uppgifter.

Även ungdomsorienterarna. En och annan hade problem, men faktiskt inte flera än på en vanlig tävling. Bra jobbat, Lena.

Eftersom jag besökte tävlingen som konvalescent, bankontrollanten Conny Pettersson hade kallats in som speaker, kunde jag för ovanlighetens skull prata med åtskilliga deltagare, vilket var enbart trevligt. Visst hade det bommats här och där, men även de som missat tyckte dagen varit OK. (Kanske inte Ola Karlsson, som sökte ett av kartans jakttorn som tydligen var rivet.)

Tidningarna har inte så regelbunden bevakning på OL-sporten längre, men den här söndagen publicerade man faktiskt hela två artiklar där även arrangemanget rosades. Kul!

Kul också att Hans Larsson från Österhästbo bysamfällighet, som råder över fäbodvallen, var lika positiv som när vi hade ÅrsundaRundan här för fem år sedan. Vi var så välkomna tillbaka, sa han.

I huvudklasserna blev det favoritsegrar genom Fredrik Ingelsson, Rehns BK och Johanna Börjesson-Eriksson, Storvik. Distriktsmästare på herrsidan blev tvåan, 54-årige(!) Joakim Ingelsson, Hammaren, som var imponerande stark och snabb.

Du kan se hur några av löparna löste sina uppgifter på Livelox.

Systrarna Börjesson-Eriksson berättar för Mittmedias Micke Hallner och tävlingsledaren Helge Elfström om sina öden och äventyr i vildmarken vid Kårsberget.

Jämn skogskarlskamp på heden

En knapp månad senare var det dags igen. Nu svarade vi för den årliga klubbmatchen mellan skogskarlarna i Gästrikland och Uppland. Betydligt lindrigare genom att vi var hemma på IP och det bara var åtta klasser.

Bengt Björk byggde alla kontrollställningar och sen var vi som vanligt några som hjälptes åt att sätta ut brädor och skärmar innan Sven och Oskar Persson skötte om att få ut enheterna på tävlingsmorgonen.

Här är banorna på Livelox.

77 skogskarlar anmälde sig, vilket är mer än vanligt när matchen går i Gästrikland. HelgE var denna gång startchef och såg till att alla kom iväg i laga ordning. Tony Hedin hade som vanligt järnkoll på namn, e-pinnar och tider, sen var det bara att räkna ut lagresultaten. Något som blev mycket mera spännande än vanligt. Två man från varje klass räknas in i laget och när det var klart låg Uppland nästan 12 minuter bättre till. Men sedan finns också en faktor i form av "flitpoäng". Varje fullföljande karl ger sitt lag ett avdrag med en minut. Gästrikland hade 13 fler fullföljande än Uppland och vann därför med en minut och åtta sekunder! Jämnt så det förslår.

Efter duschning hölls kamratmåltid i idrottskafeet. Tävlingsledaren Karl-Ivar Jönsson var chefskock och ordnade tillsammans med bl a Yngve Andersson så alla fick ärtsoppa, ostsmörgås och kaffe. Så vidtog prisutdelning, där alla 16 i uppländska laget fick varsin fin fågelholk signerad Ingemar Nygren.

Upplänningarna var inte molokna trots den knappa förlusten. Tvärtom var det flera som tackade för en trevlig dag på Årsundaheden.

Ola Karlsson öser upp den traditionella ärtsoppan efter skogskarlskampen. Tävlingsledaren Karl-Ivar Jönsson står beredd med senapen och Yngve Andersson assisterar.

Skribent: Per Elfström
Epost: Adressen Gömd

Anslagstavlan

Väder Årsunda

Postadress:
Årsunda IF - Orientering
Mats Hedberg, Tornstigen 24
81022 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290649, 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info