Hoppa till sidans innehåll

Fevakurser


RS Feva är en av Sveriges största klasser för tvåmansjollar och det finns därmed stort utrymme att fortsätta i klassen efter avslutad kurs. I lättvind är båten mycket stabil, samtidigt som den kan plana i över 15 knop i hårdvind. Det gör att den är bra som nybörjarbåt, samtidigt som man kan fortsätta utvecklas i den. Många tycker att det är roligt och lärorikt att segla en tvåmansjolle då man kan prata med varandra och diskutera sina strategier med mera. Vidare beskrivning av båten hittas här och man kan även läsa mer på Svenska RS Fevaförbundet.

I Rs Feva erbjuder vi tre olika kurser (bortsett från helgkurser); nybörjare, fortsättare och kappsegling. Under veckorna (måndag till fredag) så riktar sig kurserna mot barn och ungdomar. Vuxna får därmed mest ut av att välja en helgkurs.

På Fevakurserna håller vi oss i viken vid klubbhuset i närheten av de som seglar optimist. På så sätt är vi i en skyddad miljö, och det är nära in till bryggan. Mot slutet av veckan brukar Fevaseglarna och Optimistseglarna segla på utflykt tillsammans om vädret tillåter och man får då prova på att segla längre ut. Under veckan har vi en kapsejsningsövning, vilken brukar vara en höjdpunkt för många.

 

I Feva kan det för vissa vara svårt att välja rätt kurs, och vi är därmed tacksamma om Ni hör av er för att få råd om ni inte är säkra. På så sätt hamnar ungdomarna på en nivå där de får ut så mycket av kursen som möjligt, och det gör även att tiden kan fördelas mer rättvist över gruppen. Nedan följer beskrivningar av vad vi kommer att göra på respektive kurs samt vilka förkunskaper man förväntas ha.

Nybörjarkursen

Nybörjarkursen passar dig som kanske aldrig seglat förr men som är ”för stor” (ålder eller fysiskt) för Optimistjollen. Den passar även dig som tidigare seglat optimist eller annan jolle och börjar känna dig trygg i den och således vill ha en ny utmaning.

Vi går igenom grunder såsom hur man styr, skotar, seglar olika segelsätt (bidevind, halvvind, slör, läns), slår/gippar och så vidare. För de som tidigare gått Optimistkurser (eller motsvarande) blir detta ofta värdefull repetition och för de som kanske inte hört om det innan så blir det spännande att lära sig.

Det som skiljer Fevanybörjarkursen mot Optimistnybörjarkursen är att vi här lär oss om hur man riggar och sjösätter en Feva, hur man hanterar focken och mot slutet av veckan även gennakern, hur man burkar effektivt, samarbete i båten, och så vidare. Givetvis så är det också stor skillnad att segla de olika båtarna.

Fortsättningskursen

Fortsättningskursen passar dig som tidigare gått en nybörjarkurs hos oss eller annan klubb. Har du gått nybörjarkurs i annan tvåmansjolle så ser vi gärna att du kontaktar oss så vi kan diskutera ifall det passar bäst med nybörjarkurs eller fortsättningskurs. 

På måndagen börjar vi med att lära känna varandra samt så repeterar vi sådant som lärts ut på nybörjarkursen. Senare under veckan så bygger vi vidare på de kunskaper som man har från tidigare. Vi tittar närmare på tekniken och försöker skapa en bättre känsla för båten och olika moment. Till exempel: när man från nybörjarkursen känner sig säker på åt vilket håll man tar rodret när man slår och hur man flyttar över seglen så börjar vi på fortsättningskursen att titta på till exempel hur man tillsammans förflyttar sig i båten under ett slag. Allteftersom veckan går så blir man mer självständig i sin segling.

Kappseglingskursen

Kappseglingskursen riktar sig till dig som har seglat en fortsättningskurs eller motsvarande i Feva. Har du seglat en liknande båt på fortsättningsnivå så får du gärna kontakta oss så vi gemensamt kan diskutera fram om en fortsättningskurs eller kappseglingskurs i Feva passar bäst. 

På kappseglingskursen präglas första dagen av att lära känna varandra samt repetition för att se till att alla deltagare är på liknande nivå. Resterande fyra dagar så utvecklar och fördjupar vi kunskaperna och lär oss bland annat om regler, effektiva bojrundningar, starter, strategi, fart, med mera.

Efter genomförd kappseglingskurs ger BJK möjlighet att få prova på kappsegling i verkligheten hos närliggande klubb. Här följer antingen instruktör eller föräldrar till klubbens aktiva juniorer med som stöd.

Praktisk information & priser

Seglarskolan håller på från 09:00-15:00 måndag till fredag. På fredag är det avslutning med dipomutdelning, korvgrillning och seglingsuppvisning. Kursavigiften för optimistkurser är 1950 SEK, det ingår då båthyra och BJK medlemskap i ett år, detta gör att eleven täcks av vår försäkring. Avgiften för klubbmedlemmar är 1850 SEK.

Schema för kursutbudet 2017 är under omarbetning (här).

Vid frågor eller för att anmäla (vilket även kan göras via denna länk) vänligen kontakta: Emma Gabinus (This is a mailto link).

SM RS Feva 2013

Uppdaterad: 2017-03-05 19:11
Skribent: Josefin Nederman

socialinsta

socialfb

 

 

Tack till våra sponsorer!

Nordholms Ur och Guld

KS Connect AB

Rederi AB Väderö Tank 

Kjells Färg och Golv AB

Grebbestad sommarmöbler

Tanums Hemelektronik Service

Logga Q-Security 

Logga Restaurang Hertigen

NorDans logga  

Veckovis logga  

 

 

Logga Grebbestad Färg & Marin 

 

Logga COOP

Logga Tanums shoppingcenter

Logga Derome

 

 

Logga ICA Grebbestad

 

 

Logga Sparbanken   

 sjoraddningen

 

 

 

 

 

Postadress:
Bohuslänska JK - Segling
Vadskär 1
45772 Grebbestad

Besöksadress:
Vadskär 1
45772 Grebbestad

Kontakt:
Tel: 0706314825
E-post: This is a mailto link