Hoppa till sidans innehåll

Gruppnivåer


Vi har 5 nivåer på våra grupper. Detta för att få så jämn nivå som möjligt inom grupperna. Från nivå intro flyttar man automatiskt upp ett steg efter ett år. När man kommit till nivå nybörjare så stannar man kvar en eller flera terminer per nivå. Skulle man flytta upp varje termin skulle man ju vara på steg 5, det högsta, efter 3 år. Däremot så lär man sig hela tiden nya saker.

Det händer ibland att eleven blir för fixerad vid vilken nivå man går på, istället för att tänka på allt man har lärt och kommer att lära sig. Vi som arbetar som instruktörer vill att våra elever ska lära sig så mycket som möjligt på ett så bra sätt som möjligt. Vi är noga med att befästa kunskaperna vilket kräver träning och repetition. 

Det är instruktören som bestämmer nivå. 
Här får eleven lita på instruktörens yrkeskompetens. 
Instruktören är utbildad . 
Instruktören har mångårig erfarenhet av hästar m ridning, grupper. 
Om någon elev ligger före de övriga i gruppen så pratar instruktören direkt med den eleven. 
Du får gärna prata med din instruktör om du undrar något.

Gruppnivåer

Ponny

Intro och intro 2:

7 veckors introduktionskurs och resten av den första samt andra terminen. Ska kunna stopp, stanna, styra och börja med dom raka ridvägarna.

Nybörjare:

Från tredje terminen. Säkra i lättridningen. Sitta på rätt sittben Kunna dom raka ridvägarna och dom stora böjda ridvägarna. Träna på lättsits, trava över bommar och fördelning. Börja känna på galoppen. Skritt och trav i skogen.

P1:

Skritt, trav och galopp. Fortsätta att träna på de böjda ridvägarna. Börja med sidförande hjälper och ställning. Travhoppning. Säkra i skritt och trav i skogen. Mål: Kunskap motsvarande märke 1.

P2:

Kunna alla ridvägar. Helt säkra i galoppen, vara medvetna om rättvänd galopp. Kunna rida utan stigbyglar. Börja med ställning och böjning. Alla gångarter i skogen. Kunna hoppa flera hinder i följd.

P3:

Fortsätta träna på sidvärtsrörelser och böjning. Halvhalter. Hoppa banor, terränghoppning och kontrollövningar. och kunna hoppa en hel bana.

P4:

Rida de allra flesta hästarna i stadig form. Träna på förvänd galopp, bogen in och tagen bakdel, mellangångarter och ryggning. Mål: Rida ett godkänt LC:1 och kunna hoppa en LD bana.

P5:

Rider alla hästar i en stadig form. Träna på skolorna och enkla byten. Mål: Rida ett godkänt LB program och hoppa en LC bana.

Häst

Nybörjare:

Ska kunna stopp, stanna, styra och börja med dom raka ridvägarna. Från tredje terminen. Säkra i lättridningen. Sitta på rätt sittben. Kunna dom raka ridvägarna och dom stora böjda ridvägarna. Träna på lättsits, trava över bommar och fördelning. Börja känna på galoppen. Skritt och trav i skogen.

H1:

 Skritt, trav och galopp. Fortsätta att träna på de böjda ridvägarna. Travhoppning. Säkra i skritt och trav i skogen. Mål: Kunskap motsvarande märke 1.

H2:

Kunna alla ridvägar. Helt säkra i galoppen. Kunna rida utan stigbyglar. Börja med ställning, böjning och sidförande hjälper. Alla gångarter i skogen. Mål: Dressyrprov för märke 2 och kunna hoppa flera hinder i följd.

H3:

Fortsätta träna på sidvärtsrörelser och böjning. Mellangångarter, halvhalter, ryggning och vara medvetna om rättvänd galopp. Hoppa banor, terränghoppning och kontrollövningar. Mål: Rida ett godkänt LC:1 och kunna hoppa en hel bana.

H4:

Rida de allra flesta hästarna i stadig form. Träna på förvänd galopp, bogen in och tagen bakdel. Mål: Rida ett godkänt LB:1 och kunna hoppa en LD bana.

H5:

Rider alla hästar i en stadig form. Träna på skolorna och enkla byten. Mål: Rida ett godkänt LA program och hoppa en LC bana.

 

Uppdaterad: 18 JAN 2018 16:53
Skribent: Linda Englund

 B_LIL_logo_light_purple

web_logo_se

 

Postadress:
Botkyrka RS - Ridsport
Linda Holmqvist, Skrefsta Gård
14743 Tumba

Kontakt:
Tel: 08-53039144
E-post: This is a mailto link

Se all info