Hoppa till sidans innehåll

Torpkommittén


Torpmärkning brukar genomföras en gång om året i Ekeby socken, och alltid en onsdagkväll i slutet av maj.

Utmärkning av platser där torp, backstugor, gårdar med mera har legat startade år 1968.

Totalt har 121 skyltar satts upp i det som en gång kallades Ekeby socken. Under 2017 sattes det upp skyltar vid Ljungby gamla tomt samt där Dala Gästgivaregård har legat.

I maj 2018 kommer två nya skyltar att sättas upp. Datumen är inte bestämda och inte heller vad som kommer att skyltas men det lutar åt att en skylt kommer att placeras där Wigersberg har legat, en stuga som låg på allmänningen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr. I Wigersberg bodde Sven Wiger och han var häradsprofoss. Hans uppgift var till exempel att piska de som blivit dömda till spöstraff. Visst låter det som en spännande plats att skylta...

Se också Föreningen Krafttagets hemsida

 


 

Referat från de senaste årens torpmärkningar finns på Föreningen Krafttagets hemsida, www.krafttaget.com. Där finns också kartor och annan information.


Torpkommitten består av Ann-Sofie Johansson och Klas Johansson

Dessa samarbetar dock med företrädare för Ekeby Hembygdsförening och Föreningen Krafttaget. Det är ju dessa tre föreningar som gemensamt genomför torpmärkningen en gång om året i Ekeby socken. Torpmärkningen brukar ske i slutet av maj varje år. 

 

Artikel ur Corren om torpmärkning den 23/5 2007

Uppdaterad: 31 AUG 2017 15:55
Skribent: Torpkommittén

Postadress:
Boxholms OK - Orientering
Väderstadsvägen 5
59012 Boxholm

Kontakt:
Tel: 0142-18382
E-post: This is a mailto link

Se all info