Hoppa till sidans innehåll

Parkvolley


Parkvolley har bedrivits i Hagaparken under många år, och även i år så är det nu klart att det kommer att spelas turneringar i Hagaparken. Turneringen kommer precis som tidigare år att starta kl 18.00 och anmälan kan görs på plats redan från kl 17.30 varje onsdag - första datum 2015 är 20:e maj.

Parkvolley är en gräsvolleyboll turnering som kommer att gå av stapeln varje onsdag under sommaren i Hagaparken i Stockholm, från och med vecka 21 till vecka 34. Parkvolleyboll skiljer sig lite från vanlig volleyboll och beachvolleyboll. Man spelar i 3 manna lag på gräs, där det ges handikapp beroende på hur många av spelarna som är killar respektive tjejer. Turneringen är öppen för både lite mer erfarna spelare likväl för nybörjare.

Ni är hjärtligt välkomna,

Hälsningar,

Bromma Volleyboll

För frågor: This is a mailto link

Se hur det gick tidigare år:

http://iof3.idrottonline.se/SvenskaVolleybollforbundet/Svenskvolleyboll/Distrikt/Stockholm-GotlandsVolleybollforbund/Arkiv/Tavlingsresultat/Parkvolley/

 

Idé och spelform

Park Volley är den tredje och nyaste disciplinen inom volleybollfamiljen. I Stockholms parker har vi tävlat sedan sommaren 1993. Syftet var från början, och är fortfarande, att erbjuda ett lättsamt seriespel under sommarmånaderna.

Målgruppen är alla med volleybollintresse, från sommarlediga elitspelare till de som aldrig tävlat i några volleysammanhang tidigare. Det finns inga krav på föreningstillhörighet eller licenskrav. Dock ska påpekas att spelare utan volleyboll- eller beachvolleylicens spelar på egen risk. Det finns en parkvolleylicens.

Tävlingarna bygger på spontanitet och enkelhet. Tävlingstillfällen erbjuds varje vecka, från slutet på maj till mitten av augusti, i olika centralt belägna parker och anmälan görs på plats. Starttid är alltid klockan 18. Lagen får byta spelare mellan gångerna. Man får vara med hur många eller hur få gånger man vill. Varje tävling ger deltagar- samt placeringspoäng för laget, som om det vill deltar i poängjakten i seriens egna rankingtabell. Deltagarpoängen är tre, medan placeringspoängen varierar beroende på prestation och antalet nivåer. Ett extrapoäng delas ut till samtliga lag om tävlingen genomförs i regn. Ett slutspel arrangeras för de bäst placerade lagen i tabellen.

Spelet bygger på några enkla grunder. Lagen består av tre spelare med möjlighet till avbytare. Det finns bara en tävlingsklass, vilket gör tävlingen unik (lagen får ha valfri könssammansättning; tjejer i laget ger bonuspoäng när man möter killar). Vid god tillströmning av lag delas lagen upp i olika nivåer, för att alla ska få möta så jämt motstånd som möjligt. Varje nivå består företrädesvis av 8, 12 eller 16 lag, som spelar cup med dubbeleliminering, inklusive placeringsmatcher. Det medför minst fyra matcher (i undantagsfall tre matcher) per lag.

Lagen dömer själva sin match medan de spelar. Vid oenighet spelas bollen om. Vi har mycket goda erfarenheter av att spela utan domare. Det är helt i enighet med Park Volleyn´s anda – man spelar för att ha kul och umgås, både med det egna laget och andra. Även administrationen och inramningen av tävlingen är opretentiös. 

Regler
- Matchen består av ett set till 25 poäng (poäng på varje boll). Sidbyte sker efter vart tionde poäng. När ett lag har bonuspoäng i starten byter lagen sida då totala poängsumman är tio eller tjugo.

- Planstorleken är 8x8 meter per planhalva.

- Spelarbyten är tillåtna och valfria, den enda restriktionen är att herrar byter mot herrar och damer mot damer.  

- Varje tjej i ett lag ger fyra bonuspoäng. Minst ett av lagen startar med noll poäng.

- En boll är inne om den berör linjen, om linjen ligger där den ska. Regeln gäller alltså inte om linjen flyttats av vinden eller av en spelare.

- Spelarna får placera sig var som helst på planen men ska serva i turordning när laget vinner över bollen. Det är inte tillåtet att medvetet (eller omedvetet) hindra servemottagande lag att se servaren. Spelarna flyttar på sig på anmodan från motståndarna.

- Serven får slås bakom baslinjen över hela spelplanens bredd. Man har ett serveförsök som ska utföras inom 5 sekunder, oavsett vind, sol i ögonen o s v.

- Nätserve är tillåten om bollen passerar in på motståndarnas planhalva efter att ha berört nätet.

- Intrång på motståndarens planhalva är fel endast om det stör det andra laget.

- Nätberöring är endast fel om den stör spelet.

- Lagen har rätt till en 30-sekunders time-out var per match.

- Bollen får beröras med vilken kroppsdel som helst. Spark är tillåtet i alla sammanhang utom vid serve.

- Laget har tre tillslag på sig. Block räknas som ett slag. Första slaget efter en blockering (lagets andra) får utföras av vilken spelare som helst, inklusive den spelare som berörde bollen vid blockeringen.

- Slagbedömning då bollen transporteras på den egna planhalvan:
Det enda fel som kan uppstå är om någon spelare fångar/kastar bollen.
Slagbedömning då bollen spelas över till motståndarnas planhalva (anfallsslag): 
för fingerslag: bollen måste slås rakt framåt eller bakåt i axlarnas riktning. Spelaren ska ha intagit position före ett sådant anfall. Undantag är om ett misslyckat fingerslag går över nät då intentionen var att passa bollen. 
för enhandsslag: bollen måste slås till, d v s ej tryckas (pet, dropp).
Generellt tillämpas en mycket generös slagbedömning.

Uppdaterad: 08 MAJ 2015 12:33
Skribent: Torbjörn Johansson

 

Våra samarbetspartners

Bromma Webbutik
Bromma Webbutik

 

 

Sommaraktiviteter

 

Sponsorhuset

 


 Vill du synas här?
Maila
This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Bromma KFUK-KFUM - Volleyboll
Volleybollsektionen, Box 14023
16714 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 08-262756
E-post: This is a mailto link