Hoppa till sidans innehåll

Spånga Djurgården


matchtröja_logo

Historien bakom Spånga Djurgården

Säsongen 2007/2008 spelade DIF Bandy en säsong i Allsvenskan, en satsning som blev kortvarig då vi åkte ur direkt. Sedan dess har det varit spel i div 1 och vi har kvalat till Allsvenskan varje säsong sedan dess. Efter vinst i kvalet säsong 2014/2015 är vi åter tillbaka i Allsvenskan!

 

DIF Bandy har sedan många år haft Spånga IP som hemmaarena och har därmed haft svårt att få igång någon egen ungdomsverksamhet då SBBK redan haft en fantastisk ungdomsverksamhet på just Spånga IP. DIF Bandy bedrev skridskoskola i Danicahallen (Östermalms IP) som var väldigt populär bland barnen runt Östermalm, Norrmalm och Lidingö, men DIF Bandy hade inga egna ungdomslag att slussa ut barnen i. Genom samarbete med SBBK erbjöds barnen seriespel med något av SBBKs lag. Det var dock ingen som gick vidare eftersom man tyckte avståndet/restiden var för lång, och konkurrensen om andra sporter på "hemmaplan" var för stor. Där gick bandysverige och Stockholm miste om en del blivande bandyspelare.

Ekonomin i DIF Bandy blev till slut för svår att hantera och man bestämde sig för att lägga ner föreningen. Men bandylaget DIF Bandy ville annat och en övergång till Spånga Bromsten med dealen att behålla namnet Djurgården Bandy, och med godkännande från Djurgårdsalliansen att fortsatt få spela med Djurgårdsskölden som varumärke, ledde oss till det som idag blivit "Spånga Djurgården". De bästa spelarna från SBBKs led fick då äntligen chansen att visa upp sig i ett mer elitsatsande lag, samtidigt som DIF Bandy fick den injektion av spelare som behövdes för att ta steget uppåt i seriesystemet.

SBBK, som redan innan sammanslagningen hade en fantastiskt bredd, hade haft svårt att få till spetsverksamhet. I och med övertagandet av hela DIF Bandys spelartrupp, inkl tränare och ledare så har Spånga Djurgården nu utvecklats till något riktigt spännande inom stockholmsbandyn.

Läs mer om SBBKs andra lag här

 

Lite historia bör läggas till här...

DIF Bandy har sedan länge varit bäst i stan med 2 SM-guld på meritlistan. Länge hängde våra supportrars slogan "2 guld mer än Bajen!" på hemmamatcherna. Men sen en snöig final (2010) på Studenternas gick ju Bajen och vann ett guld (vinst över Bollnäs med 3-1) och våra supportrar blev tvungna att ändra till "1 guld mer än Bajen". Och vad händer! I nybygda Friends arena (2013), inför 38000 pers så gick Bajen och vann över SAIK med 9-4. Detta innebär att det är dags för oss att vakna nu! Det var förvisso över 100 år sen vi tog ett SM-guld i bandy senast (1912), men nu siktar vi uppåt igen. Om det tar 5, 10 eller 100 år spelar ingen roll så länge inte Bajen tar något mer guld innan, men vi måste verkligen börja förbereda oss för det otänkbara!

 

Framtiden

Säsongen 2015/2016 gör vi så ett nytt försök till etablering i Allsvenskan. Tränare Stefan Friberg Svensson, som varit med sedan vi startade om i div 1 2008, har nu fått förstärkning av Michael Bratt, tidigare tränare i Örebro och Broberg/Söderhamn. De har gjort ett bra jobb med försäsongsträningen, men tyvärr är ju bandy så oprioriterat av Stockholm Stad att vi, precis som alla andra stockholmslag, jagat istider till förbannelse. Värmen har också gjort att andra bandynästen haft svårt att få till is, så det har verkligen varit många som slagits om hallarnas tider i Uppsala och Västerås. Vi har missat både träningsmatch (mot Skutskär i Uppsala) och träningstider pga detta. Pinsamt med tanke på att Stockholm har 2 lag i Elitserien (Bajens herrar och AIKs damer), 4 lag i herrallsvenskan (Spånga Djurgården, Helenelund, Tellus och Gustavsberg) och en hel drös med lag i lägre divisioner.

Välkomna!

Uppdaterad: 2016-07-11 21:24
Skribent: Kennet Eriksson

Postadress:
Djurgårdens IF Bandyförening - Bandy
Spånga/Bromstens BK - Bandy, Box 8218
16308 Spånga

Kontakt:
Tel: 0761 - 95 38 83
E-post: This is a mailto link

Se all info