Hoppa till sidans innehåll

Föreningens historia


FFF har i mer än hundra år haft de mest framstående fäktarna. Fäktare som t ex Johan Harmenberg som vunnit både OS och VM.

I dag satsar vi hårt på vår ungdomsverksamhet och hoppas att vi inom en snar framtid ska kunna göra svensk fäktning till den stora sport den är internationellt. Vårt mål är att utveckla framgångsrika fäktare genom en stark satsning på ungdomsfäktning med nyböjarkurser, fortsättningskurser och fäktning på elitnivå.

Föreningen för Fäktkonstens Främjande FFF stiftades den 27 oktober 1901 och blev den första moderna fäktklubben i Sverige. Fäktmästare (Maître d'Armes) Eugène Fillol var med om att bygga upp klubben och den moderna fäktningen i Sverige. Han var fäktmästare på FFF från 1901 fram till 1914. Challenge Eugène Fillols vandringspris utgörs av den magnifika bronsstatyett som Fillol skänkte FFF innan han återvände till Frankrike.

FFF har alltsedan 1901 haft välutbildade fäktmästare, många rekryterade från utlandet. Av legendariska fäktmästare kan nämnas Francesco Gargano som FFF fann i Italien 1935, Uno Thulin, Martin Kronlund och Rudolf Meckel. Den sistnämnde var tysk och förde FFF till stora fäktframgångar under 1960-talet. FFF var även den första klubben i Sverige att anställa en kvinnlig fäkttränare, Ulrika Larsson. För närvarande har föreningen som fäktmästare franskutbildade Thierry Trottein.

FFF var helt klart dominerande inom fäktningen under 1910-, 1920- och 1930-talen. Kända fäktare under denna tiden var Gustaf Dyrssen, Gustaf Lindblom, Nils Hellsten, Knut Enell och Hans Drakenberg. En prominent och duktig fäktare för FFF var H K H Prinsessan Birgitta samt nuvarande kungens far Prins Gustaf Adolf som i sabel vann tre individuella SM och två i lag för FFF.

Under 1940- och 50-talen var tävlingsframgångarna färre för FFF men man kom tillbaka på bred front under 1960-talet med fäktare som Carl-Erik Broms, Carl-Wilhelm Engdahl, Ivar Genesjö och Dicki Sörensen, och tog fem SM-guld i lagvärja och två i herrflorett. På damsidan var FFF också mycket stark på 60-talet framför allt genom Kerstin Palm som representerade FFF mellan 1965 och 1977. Hon vann under denna tid tolv individuella SM på damflorett och åtta i lag.

FFF:s störste fäktare genom tiderna är Johan Harmenberg som vann VM i värja 1977 och OS 1980. Han var även med i de FFF-lag som 1978-1984 lyckades vinna lag-SM i herrvärja sex år i rad, en prestation ingen annan förening har klarat av. Peter Barvestad och Greger Forslöw var även med i lagen alla dessa år.

Mest framstående på FFF idag är Johanna Bergdahl, som är fast förankrad i det landslag som SOK satsar på inför Rio 2016. Hennes främsta merit är JVM guld 2010, samt otaliga poängplatser på världscupen.

Uppdaterad: 10 DEC 2017 15:30
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Föreningen Fäktkonstens Främjande - Fäktning
Döbelnsgatan 60
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info