Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marie Angle

Bakom kulisserna: På roadtrip med FBK Dam

2016-03-09 20:37
Efter lunch i morgon torsdag bär det av till Stockholm för en tuff bortamatch mot serieledande riksserielaget SDE HF. Det blir många timmar i buss och i ishallar runt om i landet under säsongen för ett hockeylag och i det här inlägget har vi har dokumenterat en av lagets resor som vi följer upp med lite kommentarer från lagkapten Julia Pettersson och resten av gänget. Vilka rutiner har laget inför matcherna? Vem håller låda i bussen och vem sover som en stock? Häng med på roadtrip med FBK Dam!
  • Uppdaterad: 2016-06-08 06:28

Lördag morgon och runt om i stan vaknar folk till, sätter på kaffe och planerar dagens aktiviteter. I Löfbergs Arena ska en spännande, viktig och utsåld match spelas då A-laget tar emot Brynäs i jakten på slutspelsplatserna och dessutom passar på att fira storsponsorn Löfbergs 110-åriga födelsedag. För damernas del väntar dock bortamatch och strax efter tio råder febril aktivitet inför avfärden mot Angereds Ishall där Göteborg väntar i kvalserieomgång fyra.

I det här inlägget tänker vi låta er hänga med på resan!

 

Kl. 10.30 Samling vid Löfbergs Arena. Förutom all utrustning lastas pastalådor, kaffe och frukt på bussen. Närmast på bilden ser vi Lotta Blylod, kånkande på sin målvaktsutrustning.

IMG_0959

 

Dagens chaufför, som allmänt går under namnet 'Buss-Bettan', är välkänd och omtyckt bland spelarna efter att i många år ha kört färjestadslirare fram och tillbaka mellan Sveriges alla ishallar. Idag rattar hon vant bussen mot Göteborg. 

  - Jag känner henne som Bettan och så har det varit sedan jag själv spelade pojk-/ och juniorhockey i Färjestad och hon körde mig, säger tränare Kecke Wilhelmsson. Hon är störtskön och alltid glad och hjälpsam, så det är alltid kul när hon är med och kör oss!

 

IMG_1105 

Spelarna sitter på sina ”egna” inofficiella platser i bussen.

 - Ja, det har faktiskt blivit så, berättar lagkapten Julia ’Jullan’ Pettersson. Vi har några som alltid håller till lite längre fram i bussen och ett gäng som håller till längre bak. Sedan har väl inte alla exakt samma platser hela tiden men till ganska stor del blir det så. Jag vet inte riktigt varför det har blivit så.

 

# Vem sover skönast på bussen?

 - Fia (Larsson) föreslår materialaren Kenneth Andersson, som lyssnar på vårt samtal, spontant men enligt Julia har den unga backen god konkurrens av Emma Thomann.

 - Thomann somnar ju alltid direkt, så jag tror att hon är det starka kortet här.

Lagkamraten Emma 'Linkan' Lindgren håller dock Fia som huvudkandidat för utmärkelsen:

 - Ja, när man kommer till bussen efter matchen och kanske har ont överallt och knappt kan sova så ligger hon där i värsta konstiga ställningarna och bara sover!

IMG_0961 

Kl.12.05 Bussen befinner sig strax utanför Åmål och tränarna Anton och Kecke kollar igenom detaljerna inför dagens match. Två sjukanmälda spelare tvingar dem till lite omjusteringar av laget så här i sista minuten.

IMG_0965

 

Kl. 12.20 Bussen rullar igenom Mellerud när tränarna börjar dela ut lådorna med sallad som Linda Rohmans mamma Maria har ordnat till laget. Här är det ’Jullan’ och ’Linkan’ som servas av Kecke. 

IMG_0968

Kl. 12.46 Vänersborg är passerat och Alexandra Skoog, Lisa Östman, Lisa Berg, Linda Rohman, Maja Ewel och Malin Wong är förväntansfulla inför dagens match.

IMG_0978 

Kl. 13.58 Ankomst till Angereds Ishall i god tid till nedsläpp drygt 2,5 timmar senare. Medan tjejerna och Kecke går ut på en rask promenad för att få igång både kropp och knopp börjar resten av teamet att förbereda övriga delar. Här ser vi materialare Micke Nielsen plocka upp klubborna.

IMG_0981

Vardagslyx! Lagets yngsta lirare, 00:an Lisa Berg, knyter Julia Martinssons skosnören inför promenaden.

IMG_0983 

Kl. 14.27 Anton Karlsson hjälper Alexandra Skoog att tejpa klubban.

  - Visa nu för allt i världen inte att jag hjälper Skoog med klubban, utbrister Anton och skrattar. Man kan ju tro att vi curlar sönder dem!

Nej då, inget curlade här! Men förra gången som tränare Karlsson hjälpte Skoog med klubban gjorde hon mål efter en tids ”måltorka”. Och vidskeplighet är, som de flesta vet, en del av hockeyn… Dessvärre blir det dock inget mål för Alexandra just idag.

 

Under bortamatcherna skickar Färjestad med sina lirare matlådor med pasta som placeras i värmeskåp och äts direkt efter matchen för att fylla på depåerna. Vid ankomst får vi dock veta att arenan saknar värmeskåp. Vaktmästarna lyckas leta fram en micro som riggas i det ena omklädningsrummet inför måltiden efter matchen. En rask promenad upp till Angereds centrum senare är papptallrikar införskaffade. Det gäller att vara beredd på alla eventualiteter.

 IMG_0986

Kl. 14.42 Tjejerna är tillbaka från den raska promenaden och äter nu lite frukt och förbereder både sig själva och sin utrustning inför match. Uppvärmningen före isvärmingen är individuell och spelarna gör lite olika.

 

 - Vi kör lite olika, beroende på vad man känner för, berättar ’Jullan’. Ibland kanske man kör med några, ibland kör man med några andra. Några springer några varv runt hallen, några kör stege och andra spelar fotboll.

 - Men vi avslutar alltid gemensamt, det sista vi gör innan vi går in och byter om.  Då kör vi tio minuter tillsammans och en del av det är ”ringen”. Då står vi tillsammans i en stor ring och så får alla köra en egen övning. Efter det har Östman en liten dans som vi gör… Vi hoppar runt, haha. Sedan kör vi ett snabbvarv när vi kör allt snabbt för att vi verkligen ska bli varma. Det är en rutinen har nog varit med sedan förra säsongen i alla fall. Vi har hållit fast vid den. 

IMG_0990 

Kl. 14.52 Malin Wong häller upp lite kaffe till sig själv medan lagledare LG-Sundgren pustar ut. Med lite drygt 1,5 timmar kvar till nedsläpp fyller tränarna i laguppställningen som ska rapporteras in till förbundet och som strax kommer upp på stats.swehockey.se. Många av kvalseriens matcher sänds dessutom via sports.livearena.com, dock inte den här.

IMG_1046 

Kl. 14.58 Återsamling efter den individuella värmningen. Spelarna byter om och tränarna går igenom sista-minuten-ändringarna och lite annat inför matchen. 

IMG_0994

IMG_0995

IMG_0996

Kl. 15.26 Lisa Berg skojar framför kameran. Ännu så länge är det glatt och avspänt i omklädningsrummet, men ganska snart börjar man känna hur fokus skärps och många spelare går in i sig själva under sin matchladdning.

 

# Vem är lagets entertainer, 'Jullan'?

 - Ja, där har vi ju Lisa Berg som är lite utav en pajas, haha. Men vi har många som vågar bjuda på sig själv i laget och alla är väl ganska spralliga av sig.

# Vem står för spratten, då? Något säger mig att du nog är en av de skyldiga…

 - Haha, nja, det är nog jag och ’Linkan’ som brukar tycka om att skoja till det lite och skrämmas lite… Bästa sprattet? Ja, ett bra var väl när jag och Frida (Andersson, min anm) paketerade in hm… lite utrustning inför julen. Det var väl någons back och någons handskar som var väldigt väl inslagna, haha. De förstod inte att det var vi heller, så det var skitkul.

 

Musiken strömmar ur den trogna följeslagaren, bergsprängaren. Laget har en egen lista, och musikansvarig är ingen annan än kapten Pettersson herself.

 - Ja, det nog oftast jag, faktiskt, erkänner hon med ett skratt. Det funkar nog ganska bra för de brukar ropa att jag ska dra igång musiken. Vi har några låtar som vi håller fast vid och vi brukar avsluta med filmmusik - ’300 Violin Orchestra’ (Jorge Quintero, min anm) - innan vi går ut till matchen. Nu kör vi en speciell kvalserielista som vi låter gå på repeat. I den listan kan alla lägga in lite musik som de vill höra.

Repertoaren är blandad och demokrati råder, men med vissa undantag.

 - Tja, de får väl komma med sina önskemål, säger ’Jullan’ och skrattar. Det är väldigt olika musik, allt från dansband till rap och lite tyngre grejer. Vi tvärvägrar inget men ibland säger vi att ’ja, ja, de får väl höra fram till refrängen i alla fall’, haha.

IMG_1003

Kl. 15.50 Dags för isvärmning! 

IMG_1012

IMG_1036

Kl.16.10 Värmningen är avklarad. Micke Nielsen håller ordning i båset! Linn Fernström - som fyller år just idag - tar på sig skridskoskydden inför promenaden ut till omklädningsrummet.

IMG_1039

Det är Lotta Blylods tur att vakta kassen i dagens match.

 IMG_1043

Kl.16.20 Tio minuter kvar till match. Anton och Kecke går igenom det sista och peppar sina spelare inför nedsläpp. Många lirare sitter med nedböjda huvuden, en del med kepsen neddragen, stenhårt fokuserade inför det som väntar. Lisa Berg är en av dem.

IMG_1045

Kecke avslutar, som vanligt, med att gå runt och klappa alla tjejerna på axlarna eller benskydden. Här är det Linda Rohmans tur att få en klapp och några extra råd. Hon spelar normalt back men ska idag gå in som forward. Alexandra Skoog sitter närmast kameran.

IMG_1048

 

IMG_1085

Kl.16.26 Nu kör vi!!!

IMG_1066

IMG_1061

Kl.16.32 Matchen är igång och Färjestad börjar riktigt bra! Kecke och Anton coachar hela tiden i båset, berömmer och manar på sina spelare.

IMG_1070

Kl.16.43 Emma Thomann har fått ett rapp över handen och Micke Nielsen är raskt framme med ispåsen. Thomann grimaserar lite, skakar på näven och är strax redo för ett nytt byte.

IMG_1073 

Kl. 16.47 Färjestad sköljer över Göteborgs gång efter gång. Ledningsmålet ligger i luften och hemmalaget tvingas ta en timeout redan efter drygt 15 spelade minuter. Kecke passar på att samla och berömma laget. Ni jobbar jättebra, fortsätt så, säger han.

IMG_1076

Kl. 16.53 Typiskt! Från att inte ha haft någonting alls under 75 % av den första perioden utnyttjar Göteborg det powerplay man får nästan omgående efter timeouten till att göra 1-0.

 IMG_1042

Kl. 17.00 Pausvila. Tungt med underläge med 1-0 efter en bra första period under vilken vi förde spelet, men här är det ingen som deppar. Tränarna peppar och tjejerna går beslutsamma ut till andra perioden. Här ser vi Lisa Östman och Linda Rohman.

IMG_1014

IMG_1079

Kl. 17.16 Jaaaa!!! Malin Wong har precis kvitterat till 1-1 i inledningen av andra perioden och lyckan är total. Dessvärre får Göteborg in psykologiskt viktiga 2-1 med bara 25 sekunder kvar av perioden.

IMG_1083 

Kl. 17.47 Nytt peptalk av tränarna i pausen mellan andra och tredje perioden. Även spelarna själva kommer med tankar och idéer och några av formationerna pratar ihop sig om hur man ska spela. Som alltid samlas spelarna på väg ut till nästa period för ett gemensamt ”Åh, Färjestad!”.

IMG_1051

Kl. 18.35 Tyvärr blir det förlust idag. Trots bra spel lyckas vi inte sätta chanserna medan Göteborg är desto effektivare i sina avslut. 4-1 blir segersiffrorna för Göteborg, med skottstatistiken 27-22. Besvikelse, svarta ögon och på sina håll några tårar - men samtidigt är laget rutinerat. Nu gäller det att äta, packa inför hemresan och mentalt börja förbereda sig inför nästa match.

IMG_1088

IMG_1096 

Kl. 18.45 20-talet matlådor på rad och en mikrovågsugn som snart börjar be om nåd. Pastapennorna glöder inte direkt men spelarna slevar i sig utan några protester: ”Äsch, det spelar ingen roll!”, säger målskytten Malin Wong och lassar in de viktiga kolhydraterna. Vem sa att hockeylivet är glamouröst?

IMG_1098

Kl. 19.18 #23 Linn Fernström (närmast kameran) fyller just 23 år idag och bjuder på god prinsesstårta. Sedan är det dags att kliva på bussen hem mot Värmland och Karlstad igen. Det är fortfarande lite dämpat efter den förlusten, men långsamt börjar leendena komma tillbaka. 

 

 - Den var så sur den här förlusten, men när man väl kommer in i bussen och börjar rulla iväg släpper det sakta men säkert, konstaterar ’Jullan’. Men vi vinner och vi förlorar tillsammans, och det är bara att bryta ihop och gå vidare.

# Vem är lagets sämste förlorare, Julia?

 - Oj, det är nog (Alexandra) Skoog eller 'Linkan' tror jag. Några kan gråta men de här två blir mer sura och griniga. Det är inte läge för några spratt mot dem i bussen på väg hem…

# Någon mer roll i laget som vi bör känna till?

 - Ja, Emma Lindgren är ju en riktig… Julia söker efter ett lämpligt epitet när lagkompisen plötsligt kommer inglidande i samtalet. Alltså, 'Linkan' är lagets värsta… 

 - Kaffedrickare?, föreslår 'Linkan' själv.

 - Ja, och vår främsta busstoa-besökare! Skriv det! Hon måste jämt gå och kissa när vi åker buss.

 - Kanske hänger det ihop med kaffedrickandet?, konstaterar 'Linkan' själv retoriskt och skrattar.

 

Laget är ett väloljat maskineri. Snart sitter alla på bussen, som nu glider hemåt Värmland igen. Maja Ewel är den perfekta reseledaren som går runt och bjuder resten av gänget på fikabrödet som återstår. ’Tack för fikat’, ljuder det snart i kör från bussens bakre regioner.  

 - Maja är helt klart lagets gladaste, konstaterar Malin Wong och får medhåll av kapten Pettersson. Hon är den där som minglar runt och ser till att alla har det bra.

IMG_1102

Kl. 21.54 Vi har precis passerat Säffle och besvikelsen efter förlusten har börjat hinna lägga sig. Nu blickar gänget fram mot nästa match - SDE borta på torsdag. Hanna Johnsson, Maja Ewel, Alexandra Skoog och Fia Larsson spexar framför kameran.

 

Kl. 22.41 Nästan exakt på minuten enligt GPS:ens förutsägelse kör färjestadsbussen in på parkeringen utanför spelaringångens på Löfbergs Arena.

IMG_1106

IMG_0957 

Dags att lasta ur trunkar och lämna tvätten till Micke Nielsen. På bilden ovan ser vi Linda Glädt som bär in sina grejer. Några föräldrar väntar på parkeringen, några spelare tar sig hem för egen maskin. För de flesta är inte soffan eller sängen långt borta, men några lirare har ännu några mil att klara av. Maja Ewel och Malin Wong ska till exempel hem till Örebro och Lotta Blylod ska hela vägen till Västerås. 

 _ _ _ 

 

Ännu en bortamatch är avklarad. I morgon torsdag är det dags för nästa när riksserielaget, tillika serieledarna, SDE HF står för motståndet. 19.30 är det nedsläpp i Enebybergs Ishall och matchen sänds via LiveArena. 

 - Jag är ordentligt taggad, avslutar 'Jullan'. Nerverna börjar komma lite smått. Men det är bara att köra på som vi har gjort tidigare, jag är inte den som tänker så mycket på hur andra lag spelar utan försöker mest fokusera på vårt eget spel. Den här gången börjar vi resan med att äta tillsammans här uppe i Nitton32. Det ska bli kul!

IMG_1077

Skribent: Marie Angle

Färjestad BK-Dam

Damansvarig
Mikael Petterson   070-664 08 07

Lagledare
L-G Sundgren   070-204 50 67 

Tränare
Henrik Rehnberg   070-759 59 08

Kontaktuppgifter till övriga ledare

 

Bankgiro - Dam
800-4244

ccm

Hockeycamp ccm

 

treungdom

 

 

LFlogga   LFlogga   LFlogga   LFlogga

 

 

Cup Online

Postadress:
Färjestads BK - Ishockey
Box 318
65108 Karlstad

Besöksadress:
Färjestadsväg 73
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: 054-22 33 00
Fax: 054-22 33 27
E-post: This is a mailto link