Hoppa till sidans innehåll

Äppelkaka


Äppelkaka med äpple, kardemumma och citron i otroligt god kombination.


Ingredienser

Äppelkaka

Pajdeg:

150g smör, kallt tärnat

1 dl strösocker

3dl vetemjöl

1tsk bakpulver

 

Fyllning 1:

5st äpplen, röda

2msk strösocker

1,5tsk kardemumma,stött

2msk smör

 

Fyllning 2:

2st ägg

2dl crème fraiche

0,5dl strösocker

1tsk vaniljsocker

1 tsk citronskal, finrivet

2msk citron, pressad

 

Tillbehör:

vispad grädde, vaniljglass, eller vaniljsås

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 min, tills det fått lite färg.
4. Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 1/2 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 min under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
5. Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
6. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 min, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
7. Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.

Uppdaterad: 10 NOV 2013 20:57
Skribent: Therese Jacobsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Föreningen Angarns Ryttare - Ridsport
Karin Lindell, Svanholmsvägen 11A
18275 Stocksund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info