Hoppa till sidans innehåll

Höganäs Basket har ett Mix-lag i U20 herrar under våren - del 1

2017-01-27 22:13
Vad gör man om man har två halva lag med olika kön? Man slår så klart ihop dem! Nu slår våra tjejer och killar ihop sig och skapar ett gemensamt mix-lag som spelar i U20 herrar. Läs mer i intervjun med några av spelarna!
  • Uppdaterad: 2017-01-27 23:28

Vad gör man om man älskar basket, men inte har tillräckligt med spelare för att få ihop ett lag så att man kan spela matcher?


Thea Lundahl kom på den briljanta idén att skapa ett mixat lag tillsammans med killarna.

I Skånes Basketbollförbunds lokala kompletterande tävlingsbestämmelser för säsongen 2016/2017 står:
”1.8 Spel med motsatta könet
Det är inte tillåtet att spela med motsatta könet i åldersgrupperna U13 och äldre.”

Tack och lov fortsätter det med:
”Spelare kan få dispens om det i föreningen inte finns förutsättningar för ett lag för spelarens eget kön.”
 
Henrik Hernemyr har intervjuat två av tjejerna, Alice Robild och Anna Persson, för att se hur de ser på det hela.


HH: Jag träffar er ju bara i Brukshallen när ni tränar. Vad gör ni på dagarna?

Alice: Jag går på Kullagymnasiet, studerar naturvetenskap.
Anna: Jag går sista året på Lerbergsskolan och är i full gång med mitt gymnasieval.

HH: Hur började ni med basket, och hur länge har ni spelat?

Alice: Jag började spela basket när jag var 9 år, alltså snart 10 år sedan. Min pappas brinnande intresse för basket inspirerade mig till att prova på det. Pappa kände personer i föreningen och kunde ordna så jag fick börja träna med ett lag.
Anna: Jag började spela basket när jag gick i antingen 2:an eller 3:an på grund av en kompis som gick i samma klass. Vi bodde grannar och han och hans familj pratade alltid väldigt gott om basket och Höganäs förening.

HH: Ni spelade ju inte seriespel under hösten 2016, det vet jag, men hade ni lag förra våren, och hösten innan det?

Anna: Fram till hösten förra året hade vi ett lag för tjejer som spelat seriespel. Vi var inte så många under vårterminen 2016 men vi fick ihop ett lag. När höstterminen började och vi fick reda på att det faktiskt inte skulle finnas ett lag för tjejer i vår ålder som spelar seriespel blev jag besviken. Man vill ju träna mot något och ha något att se fram emot. I början fortsatte jag träna men efter ett tag blev det färre och färre träningar för min del, vilket var tråkigt, Jag tror att det beror på att det inte fanns något att jobba till eller för på samma sätt som när vi spelade matcher.
Alice: Jag har saknat matcherna! Jag har absolut inte tränat lika flitigt, en period inte alls, eftersom motivationen till att träna sjönk när vi inte tränade inför något speciellt och jag visste att träningen inte var ett måste för att kunna prestera på matcher.


HH: Och då kom Thea med ett förslag…

Anna: Ja, jag fick ett sms av Thea som frågade om jag var intresserad av att spela match tillsammans med 02:or. Jag sade ja och kom till en träning. Om jag har förstått det rätt så är 02-killarna inte ett helt lag precis som vi så det är ju toppen att vi kunde lösa det så här.

Alice: Vi är tre tjejer som har ansökt om dispens för att spela i mixlaget. Sedan är det en till tjej som brukar vara med och träna men hon spelar inte matcher.

HH: Behövde ni tänka länge på förslaget?

Alice: Första tanken var att det kändes lite främmande med ett helt nytt lag och speciellt att det var killar eftersom jag inte har någon erfarenhet av att spela med killar. Men jag såg på det som en kul utmaning och en chans att få utvecklas och spela matcher så betänketiden blev inte så lång. Redan efter en träning kändes det jättekul och som ett bra beslut.
Anna: Jag behövde inte tänka så mycket. Det är många som slutar i vår ålder för att skolan blir en större del av vardagen. Jag kände att 3-4 träningar i veckan inte skadar, så jag behövde inte tänka särskilt länge.

HH: Som jag förstår det kuppade Per Lundahl, er coach, in er på killarnas träning. Stämmer det?

Anna: Ja, enligt Thea visste de inte om varför vi var med på deras träningar de första gångerna, men de tog det bra när Per berättade om planerna.
Alice: Jag har inte hört vad killarna tycker om att ha med oss, men jag tror att de är glada över att ha fått förstärkning till sitt lag. Det känns förmodligen lite annorlunda för dem också att ha tjejer i sitt lag.
 
Läs mer i del två på söndag, som handlar om närkamper, matcher och killarnas syn på att ha nya lagkamrater

Text och foto: Henrik Hernemyr

 

Skribent: Henrik Hernemyr
Epost: Adressen Gömd

Schysst framtid

 

Click for Options

basket 24

Sponsorer:

Mediagården

Svenska Kyrkan Höganäs Församling

Bengtsson Optik

Gunnestorps gård

             

Höganäs Energi

 

Råh-design

Lokaltidningen

 ICA Kvantum              

Fremlab AB

Lions-Höganäs

Höganäs AB

Fysiokliniken

Bästa bostaden

Höganäs Hem

Click for Options

Postadress:
Föreningen Höganäs Basket - Basket
C/O Lundahl, S:t Andreas väg 27
26357 Höganäs

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info