Hoppa till sidans innehåll

Över 40 år i hockeyns tjänst i Glada Hudik

2015-04-08 08:00
Hudikhockey.se har träffat en av föreningens stora legendarer. Han har förgyllt HHC som materialförvaltare i runt 30 år och numera känner ni igen honom från entrén där han som funktionär släpper in er i hallen. Här får ni möta Leif ”Ville” Johansson.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 19:55

Det hela började säsongen 1973/74 när hockeyn fortfarande bedrevs i Strands IFs färger som på den tiden var svarta och gula.

-Urban Uhlin och jag bodde båda två uppe på Solbacka, ett stenkast från Glysis och det var han som släpade med mig ner när Strands A-pojkar behövde en materialare berättar ”Ville”.

Strands IF

Strands IFs gulsvarta tröjor.

-När sedan Kenneth Svedén slutade efter säsongen 1974/75 så ramlade jag in som materialare i A-laget och var med tills jag kom lite på kant med Igor Zakharkin i mitten på 90-talet, då klev jag ned till juniorerna och var med dem ett par år innan jag valde att börja sitta i entrén som funktionär. Jag tar betalt och släpper in folk, det är trevligt att träffa folk och småprata lite och samtidigt vara en del av klubben.

”Sko-Kjell, Göte Nordh och Elof ”Lulle” Andersson var viktiga”

-Jag har för mig att vi skulle kvala med Strand säsongen 1977/78 men att styrelsen inte ville lägga ut några pengar på kvalet, då började tankarna på att starta en ”egen” förening för ishockey som inte hade något med Strands IF att göra.”Sko-Kjell”, Göte Nordh som var lagledare och Elof ”Lulle” Andersson var drivande i frågan även om vi var många andra som också engagerade oss för att det skulle bli verklighet. HHC bildades 1978 och vi höll till på utebanan på Glysisområdet. Strand fortsatte att stötta HHC rent ekonomiskt och efter tre veckor så hade vi som nybildad förening runt 400 medlemmar.

I samband med bildandet av föreningen så kom också en ny och egen logotyp fram. Den bestod av en Kanadagås och ett lönnlöv som representerade gässen vid Lillfjärden .

–”Sko-Kjell”, som hade skobutiken och sedemera ”Kjelles” var väldigt intresserad av detta och jag kommer ihåg att han skapade logotypen i sitt garage på en plyfaskiva som han sågade ut märket och på den vägen var det, berättar ”Ville”.

– Annars var hockeyn på 70-talet inte alltför proffsig, man tränade två gånger i veckan och spelade en eller två matcher, under försäsongen kunde det vara tre träningar i veckan.

Gässen

Tidig matchannons med nya "Gässen".

Tränare för den historiska första HHC-truppen var Lars Gunnar Eriksson. Första träningsmatchen i de nya färgerna slutade med en komfortabel  7-2 seger mot Sveg. I division tre debuten tog HHC eller ”Gässen” som de också kallades emot Robertsholm hemma på Glysisrinken och tog en förlösande seger med 8-5 sedan den 18-årige Johnny Stridh stått för fyra utav målen.

Coach 1978 

HHCs första tränare Lars Gunnar Eriksson instruerar grabbarna.

Den unga HHC-truppen kom femma utav totalt tio lag i Gästrike/Hälsingeserien under första säsongen -Det hade blivit konstfruset i början på 1960-talet så där spolade man ofta upp isen på höstarna, inte sällan i sällskap av Göte och Sören Glad. Det blev många nätter och helgdagar som gick åt genom åren för att få isen i dugligt skick för att få grabbarna att kunna börja träna på den.

 HHC-LSK                                         

HHC i hett derby mot Lindefallet på Glysisrinken under debutsäsongen 1978/79.

Under mitten och slutet av 1980-talet så började det hända saker i HHC.

–Det började när Kent Wallin kom hit, då började man träna sex dagar i veckan och det blev helt enkelt mer seriöst. Efter någon säsong i trean så tog var vi upp och vände en säsong, jag kommer ihåg att vi spelade borta mot Hofors i första matchen och förlorade med 13-0. Ändå var vår målvakt Hasse Olsson bäst på plan. Jag tror Hofors hade 15-17 spelare som säsongen innan spelade i division 1, ändå tror jag de misslyckades med att gå upp det året. Hur som helst var det en viktig lärdom för att se vad som krävdes för att spela i division 2. 

HHC tog sig sedemera upp och etablerade sig i division 2 och stannade där tills det blev ny serieindelning säsongen 1999/00 då man klev in i "nya" division 1. Förutom en kortare sejour i division 2 säsongerna 2004/05, 2005/06 så har HHC spelat i division 1 sedan dess.

-Jag var med A-laget några år in på 90-talet men jag kom inte riktigt överens med Igor Zakharkin så då valde jag att kliva av. Sedan när nästa säsong skulle dra igång så ringde Anders Hansson mig kvällen innan juniorerma skulle dra igång och frågade om jag var intresserad av att vara med där. Så det vart ett par tre år där innan jag bestämde mig för att vara funktionär istället.

Ishallen kommer till

Redan i slutet på 1970-talet började tankarna på en ishall i Hudiksvall. Tidigt så var det en fråga mellan en ny ishall eller ett nytt badhus. Frågan var stor och många engagerade sig i frågan.

Ishall runt 80

Ishallsfrågan var en het potatis i Hudik i början på 80-talet.

–Kent Högström och några till drev frågan att det skulle bli en hall. Redan när HHC bildades så var ishallsfrågan uppe på tapeten. Alfta hade hall tidigt, Ljusne öppnade sin hall 1976 och 1980 fick Bollnäs ishall. I och med att utebanan låg på en gammal soptipp så var det väldigt lätt att isen gick sönder och sprack när det blev vädersvängningar, ibland var det livsfarligt att vara ute på isen. Vi behövde en ishall och det kändes bara som en tidsfråga. Vi visste att kommunen lagt undan 100.000 per år för att få ihop en startplåt till bygget en tre-fyra år innan det var tänkt att det skulle börja byggas.

Tiden gick och efter ett tag fick vi höra att det inte fanns några pengar till att bygga hallen och det var lite dåliga bortförklaringar. Man kunde läsa mellan raderna att det fattades pengar i andra kommunala konton. Samtidigt så insåg man väl att skulle man reparera upp utebanan så skulle man behöva påla där och bygga tält men då blev det för stora kostnader, efter det hade de väl inget annat val. Vart hallen skulle ligga var också en fråga i sig, jag tror att det kom in 42 olika förslag till kommunen som de utredde under några år. Att bygga där det blev tyckte jag var det bästa stället, det är lätt att ta sig hit och det är nära för alla skolungdomar och det blev enkelt med samordningen för vaktmästarna. Att fotbollen fick sig en ny läktare i samma veva var också välbehövligt.

Glysis

1989 sken solen för första gången på Glysishallen.

Tillslut kom alltså beslutet som alla hockeyvänner i Hudiksvall väntat på, 1989 öppnade Glysishallen och ett nytt kapitel i HHCs histora skrevs. Nu kunde klubben växa ytterligare.                                                                                  

-Ishallen var verkligen ett lyft för alla inblandade och inte minst för ungdomshockeyn. Det var inte så mycket ungdomar som höll på med ishockeyinnan hallen byggdes. Nu är det hundratals barn och ungdomar som håller sig sysselsatta via ishockeyn. Hockeyintresset har alltid funnits här i stan, många åkte och tittade på Brynäs och Timrå under deras storhetstid. När ryssarna kom hit i början på 90-talet så kände man också att intresset ökade för hockeyn här i Hudiksvall, jag kommer ihåg en marknadshelg när ABK spelade ute inför 150 personer medan vi hade storpublik på vår träning, berättar ”Ville” harmoniskt.

När ishallen var ny låg publiksnittet på stabila 270-300 personer, sedan har intresset sakta men säkert växt och nu ligger publiksnittet på runt 800 åskådare.

–Det beror givetvis på hur det går för A-laget men klubben har också blivit mycket bättre på att synas utåt och att hitta på aktiviteter som gör att den ena drar med sig den andre hit till Glysis. Samtidigt har folk kanske insett att det inte är så kallt i hallen som många tror, skrattar ”Ville”.

”Träningslägren i Tjeckien är roliga minnen”

En man med över 40 års erfarenhet har samlat på sig lite minnen ifrån hockeyn.

-Träningslägren till Tjeckien var roliga minnen, jag tror vi åkte första gången till Gottwaldov (nuvarande Zlín) 1979. På den tiden betalde vi allt med klistermärken, det var otroligt. Tjeckerna ville väldigt gärna åt västvaluta så det blev mycket att vi växlade med dem. Vi var även till Teplice två gånger och det var även meningen att Gottwaldov skulle komma till Hudiksvall men det blev inte av så på den tiden betalade man för varandras boenden men eftersom de inte kom hit så ville de ha pengar. Det slutade med att jag fick åka ner till Stockholm och lämna över ett gäng utrustningar som jag tror sedemera gick till det tjeckiska förbundet som jag tror hade lagt ut pengarna för vårt boende. Det var verkligen andra tider då, berättar ”Ville” med ett leende.

”Dock sade jag samma sak när Napoli köpte Maradona för 65 miljoner”

Det har kommit och gått många spelare genom åren under ”Villes” tid i HHC.        

–Man har väl vart lite vrång på spelarna genom åren, man hade alltid en kassör ovanför sig och det är väl så en bra materialare ska vara. Det finns inte pengar till allt utan var grejerna hela var det bara att köra vidare med det, jag har skällt på Micke Mann (A-lagets ass coach) och alla de andra spelarna jag har haft, skrattar ”Ville”. 

Trots egen utsago så verkar det finnas några som han kanske skällt mindre på, förmodligen efter vad de uträttade på isen.

-Vladimir Koltsov och Sergei Joukov var helt otroligt bra, jag tror inte de visste själva hur bra de var. Lasse Hellström var också fantastiskt bra och hade kunnat gå hur långt som helst. En annan som det var kul att vara runt var Johnny Stridh, där kunde man rycka till uppe på Solbacka av att det small i sargen efter att belysningen var släckt. Då visste man att Johnny var ute och skjöt,  det var en träningsprodukt som alltid slet. Han gjorde sedemera många säsonger i Brynäs och Vita Hästen. Utanför isen så har Göte Nordh alltid vart drivande och det är många med honom som har vart väldigt viktiga för klubben och dess historia.

J Stridh

Johnny Stridh

Vad tror då ”Ville” om framtiden?

-Det är svårt att säga med föreningslivet som det är idag, det är bara pengar, pengar,pengar. Dock sade jag samma sak när Napoli köpte Mardona för 65 miljoner för runt 30 år sedan. Allt är annorlunda idag mot tidigare, materialet har utvecklats något helt otroligt och snabbheten i spelet är påtaglig. Det är ständig utveckling, nu tränar man hårt året runt, tidigare kunde halva laget spela fotboll i olika lag när hockeyn skulle till att börja, där vill jag återigen lyfta fram Kent Wallin som i slutet av 80-talet gjorde träningen seriös i HHC.

Efter att ha spenderat 50 år på Anderssons Plåt så gick ”Ville” ifjol i pension och nu finner ni honom i entrén på Glysis tillsammans med vännerna och funktionärerna Åke och Viola. HHC kommer passa på att lyfta fram våra kära funktionärer på den årliga funkionärsmiddagen av som går av stapeln den 9 april hos vår Guldpartner, Restaurang 49.

Skribent: Johan Björklund

 

HHC_Sidobanner-300x80_FB
 
 
LIGASPONSORER
Best Western
 

 HUVUDPARTNERS

bauer
hs
monitor-logo-erp-grad (2)
ohappamed bylinemotsvart
 
 

OFFICIELL MEDIAPARTNER

HT
 
 

GULDPARTNERS

thumb_0

Hudik Taxi

Longwind Coaching

Namnlöst

 Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0650-933 50
Fax: 0650-99425
E-post: This is a mailto link

Se all info