Hoppa till sidans innehåll

Hudik Hockeys juniorer ute ”på långresa”

2016-12-19 12:00
Det är 1557 mil fågelvägen ner till Sydney i södra Australien. Det är nästan exakt den sträcka som Hudik Hockeys J18- och J20-lag reser – enbart i grundserierna!
  • Uppdaterad: 2016-12-19 12:04

Lägger man dessutom till de resor som J18-laget får i fortsättningsserien efter jul så hamnar man ytterligare en bra bit ut i Tasmanhavet i riktning mot Antarktis. 

Låter det otroligt? Ja, det tyckte jag också när jag tittade på miniräknarens display sedan jag lagt ihop avstånden till de orter som juniorerna ska besöka i vinter. Det blev 1566 mil och många, många timmar i bussen… 

Det här betyder också stora kostnader för klubben. HHC har budgeterat över en halv miljon i busskostnad för J18 och J20. Dessutom 150.000 för mat vid bortamatcherna. Totalt, inklusive övriga kostnader, investerar HHC dryga miljonen på sin juniorverksamhet. 

För J20 blir det strax över 900 mil sammanlagt till Falun (22 mil), Valbo (13), Karlskoga (40), Grums (50), Hammarö (49), Surahammar (28) och Borlänge (24). Enkel resa alltså. Men det är ju en hemresa också. Och till på råga så ska allt göras en gång till eftersom J20 Elit spelas som dubbelserie där alla möter alla två gånger hemma och borta. 

För J18 handlar det om resor till Leksand (21), Gävle (13), Örebro (36), Karlstad (47), Västerås (27), Grums (50), Valbo (14), Karlskoga (40), Mora (23), Falun (22) och Kumla (38). Och hem igen! Totalt 662 mil. 

En del av hockeyutbildningen

– Det är långa och tuffa resor, men det ingår i hockeyutbildningen att man måste klara det också. Den som vill jobba sig uppåt i seriesystemet till allsvenskan eller SHL kommer att leva med långa resor under hela sin karriär, konstaterar Mikael Fordell, som är huvudansvarig för juniorverksamheten i Hudik Hockey och som på halvtid också är instruktör vid Bromangymnasiets hockeyprofil, där 35 av HHC:s juniorspelare finns fördelade på tre årsklasser. Ungefär hälften av dem kommer från andra orter men har alltså valt Hudiksvall för sin gymnasieutbildning – och HHC för ett första avstamp i hockeykarriären. 

– Det ingår i ishockeyns vardag att resa långt och ändå behålla fokus på det man ska göra. Ibland måste man kanske påminna unga spelare om att det inte är någon söndagsutflykt de är ute på. Men de flesta klarar det här bra och vet vad det handlar om. Det är en utbildning för en framtid i a-laget, oavsett om det blir här eller i någon annan klubb, menar han. 

Lång dags färd mot natt…

Som ett exempel kan vi ta J18:s bortamatch mot Karlskoga nyligen. Matchens spelades en vardagskväll då snön vräkte ner över Mellan-Sverige. Det var kaos på vägarna och HHC-spelarna kom sent fram till matchen. Och ännu senare blev det innan bussen var hemma vid Glysis igen. Klockan visade 03.00 på natten. Och det var bara några timmar fram till en ny skoldag. 

– Skolan och lärarna är förvarnade sådana dagar och det är helt deras och elevernas sak att hantera eventuell ledighet eller sovmorgon. Det är inte klubben som kan ta några beslut i den frågan, understryker Mikael Fordell. 

– Skolan sätter vi som nummer ett. Om det blir skolk eller andra problem så har de valt fel linje. Vi vill inte ha några ”strulpellar” i gruppen. 

Kom till Finspång – från Finland

Finlands-födde Mikael Fordell gör sitt första år i Hudiksvall. Han växte upp i Finspång där han debuterade i a-laget redan vid 15 års ålder. Det blev spel i TV-pucken med Östergötland och fortsatte med 16 säsonger i Finspångs a-lag innan han satsade på en tränarkarriär. 

Det började med uppdrag i den egna klubben och sedan gick hockeyresan via bland annat jobb i Danmark och Norge innan han landade i Hudiksvall och HHC inför den här säsongen.

Både J18 och J20 har tufft motstånd i sina elitserier. Men Mikael Fordell kan peka på många detaljer som förbättrats under säsongen. 

Själv är han huvudtränare i J18 medan Janne Thorin och Henrik Eriksson är ansvariga för J20. 

– Vi har sett en tydlig utveckling i grupperna. Men det är ännu lite för långt mellan högsta och lägstanivå. Vi har förlorat klart ibland, men då måste vi också se till vilket motstånd vi har. Det handlar om stora klubbar och ibland också spelare som varit med på landslagsnivå, påpekar Mikael Fordell. 

– Vi har många som brinner för det här och som har stora möjligheter att bli riktigt bra. Men vi måste också bli starkare och bredare organisation på ledarsidan. Det är intressant att se utvecklingen och man kan bara bli bättre om man tränar bättre och accepterar sin situation. Det finns stora talanger i både J18 och J20, men man vet inte vem som blir bäst till slut. Den som har största drivkraften kommer också att nå längst, säger Mikael Fordell. 

Men först väntar nu många mil och många timmar i bussen bara innan det är dags att summera den här säsongen.

Skribent: Lars Gösta Larsson
Epost: Adressen Gömd

 

HHC_Sidobanner-300x80_FB
 
 
LIGASPONSORER
Best Western
 

 HUVUDPARTNERS

bauer
hs
monitor-logo-erp-grad (2)
ohappamed bylinemotsvart
 
 

OFFICIELL MEDIAPARTNER

HT
 
 

GULDPARTNERS

thumb_0

Hudik Taxi

Longwind Coaching

Namnlöst

 Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0650-933 50
Fax: 0650-99425
E-post: This is a mailto link

Se all info