Hoppa till sidans innehåll

Föreläsning med Olle Haglund


FÖRELÄSNING
Att åldras frisk och undvika Alzheimers sjukdom

Tisdag 3 oktober kl. 15.00-17.00

Kroppens åldrande är en mycket komplicerad process som nu alltmer börjar att förstås. Det finns dock ingen enskild teori som ensamt förklarar åldrandet och uppkomst av Alzheimers sjukdom och annan demens. Vid föreläsningen berörs nuvarande kunskap om åldrande och demens, men på ett förhoppningsvist lättbegripligt sätt.

En stor bov bakom åldrande och demens är för stort kaloriintag, intag av för mycket socker och bristande fysik aktivitet. Kroppens celler och särskilt hjärncellerna får med åldern allt svårare att använda socker (glukos). Det har nu visat sig hjärncellerna kan använda sig av s.k. keton-kroppar. Dessa bildas i levern vid intag av kokosolja, medellånga triglycerider, extra virgin olivolja och omega-3-fettsyror. De bildade keton-kropparna kan användas av hjärncellerna och på så sätt bromsa uppkomst av demens! De verkar till och med kunna få en tidig demens att gå tillbaka! Det pågår idag flera världsstudier som talar för detta. Mycket angeläget är också regelbunden fysisk träning, både konditions-träning och styrketräning! I pausen och efteråt finns möjlighet till frågor. Flera kan få möjlighet att mäta ett spännande åldringsprotein i underarmen (AGE-mätning). Är oblodigt.  

OM OLLE HAGLUND
Olle Haglund är medicine doktor efter att 1993 ha disputerat på en doktorsavhandling  om omega-3-fettsyror och sjukdom. I botten har han en grundläggande läkarutbildning motsvarande läkarexamen. Han har i många år arbetat som universitetslärare inom läkarlinjen, tf . alkoholläkare och halvtid som rättsläkare/obducent i 15 år. Han har skrivit ett stort antal böcker om omega-3-fettsyror, hjärtkärlsjukdom, rättsmedicn, erektionsproblem och tarmens viktiga probiotiska bakterier. Han är en mycket anlitad föreläsare inom Sverige och övriga Norden och har skrivit ett stort antal medicinska artiklar.

Plats
Sporthuset Gävle Strand, Redargatan 11, Gävle
Kostnad
100 kr/deltagare. Insättes på bg 232-7245 senast 27/9
Anmälan
via mejl till This is a mailto link

Uppdaterad: 2017-11-13 10:59
Skribent: Kenth Sennevall
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Gävle Motionsidrottsförening - Korpen
Bergsgatan 41
80266 Gävle

Kontakt:
Tel: 026-602277, 026-101335
E-post: This is a mailto link

Se all info