Hoppa till sidans innehåll

Lerigt och glatt under årets 25Manna

2017-10-10 15:41
Det blev en lerig historia när Kungälvs OK och resten av orienteringsfamiljen gästade årets 25Manna uppe i Stockholm. Ett ymnigt regnoväder rev upp jorden. Kungälvs OK råkade dessutom hoppa över två kontroller och blev tyvärr diskvalificerade.
  • Uppdaterad: 2017-10-10 15:43

Devisen ”Det är alltid vackert väder under 25Manna” fick se sig motbevisad under årets upplaga i Botkyrka kommun när orienterare från hela norden kom på besök för att göra upp om titeln ”världens bästa orienteringsklubb”. Tävlingen utgörs av lag på 25 löpare i olika åldrar, vilket gör att den klubb som lyckas bäst är den med bäst bredd i generationerna.

I vanliga fall brukar Kungälvs OK åka buss upp till tävlingen men i år föll valet på att åka tåg och sedan nyttja kollektivtrafiken för att komma ut till arenan. Undertecknad ser både för- som nackdelar med valet av färdmedel. Fördelen är att resan upp till Stockholm är bekvämare och dessutom snabbare. Dessutom är man mer självständig när det gäller tidpunkt för avfärd mot arenan. Med buss måste alla åka med vid samma tidpunkt oavsett när man skall ut i skogen, men med kollektivtrafik kan man anpassa sin avresa lite mer. Nackdelen är att det tog väldigt mycket längre tid att komma ut till arenan med kollektivtrafik, det behövdes byta mellan olika färdsätt och gällde det att inte missa nästa förbindelse. Så kortfattat är att det är flexibelt men krångligt att åka tåg/kollektivtrafik och mer uppstyrt men bekvämt med hyrd buss. Vilket som väger tyngst är svårt att avgöra.

Vi har under åren blivit bortskämda med att få uppleva fina höstdagar under 25Manna-helgen, men denna gång ville vädergudarna något annat och la rejält regntunga moln över tävlingsområdet. Efter att första sträckan var avverkad började de första dropparna att falla och de slutade inte förrän mer än ett dygn senare. I takt med att regnet föll blev marken mer och mer lerig och till slut var det svårt att se att det varit gräs på platsen bara några timmar tidigare. Det blev till att plocka fram stövlar och sedan gå försiktigt så man inte halkade omkull.

Men orienterare är ett tåligt släkte. Leran och regnet till trots kämpades det väl och humöret var likväl på topp hela helgen.

 

Resultatmässigt gick det mestadels mycket bra för Kungälvs Oks löpare. De allra flesta kan vara väldigt nöjda med sina insatser, men tyvärr råkade två kontroller hoppas över på femte sträckan vilket gjorde att laget diskvalificerades i år. Tittar man på kartan så förstår man att det är lätt hänt. Kontroll 10, 11, 12 och 13 går som i en liten kvadrat där 10 och 13 är väldigt nära varandra och strecken små. Med några kilometer i benen och huvudet, tidspress och andra faktorer är det lätt att gå mot kontroll 13 istället för 11. Misstaget uppdagades först vid växling.

Men om vi bortser från det så klarade vi att skicka ut avslutande Elsa Aderstedt Althoff i god tid innan repet för omstarten drogs, vilket alltid är målet varje år.

Dagen efter var det individuell tävling på samma arena. Regnet hade fallit hela natten, vilket gjorde att orienterarna möttes av stora sjöar under morgonen. Förhållandena till trots gjordes flera riktigt fina insatser av de gröngula löparna. Exempelvis placerade Johanna Nilsson sig på en stark niondeplats i D18E i hårt motstånd. Karl Aderstedt Althoff blev fyra i H12, Sabina Aumo sjua i D14 och Axel Ekdala åttonde i H10.

Frusna, leriga men på intet vis nedslagna tog sig sällskapet hemåt till Västkusten igen vaggandes av X2000.

Nästa år går tävlingarna uppe i Järva, självklart med Kungälvs OK på startlinjen. Den gången hoppas vi på lite bättre väder.

 

Fotograf samtliga bilder: Ulf Pettersson.

Skribent: Olof Björkman
Epost: This is a mailto link

Fixardag i KOK-Punkten

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

#kungälvsok
 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Anders Thulin, Grepvägen 383
44244 Kungälv

Besöksadress:
Fontinvägen
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info