Hoppa till sidans innehåll

Skinkloppet och julfesten summerade året

2017-12-08 00:02
Jultraditioner är viktiga att hålla fast vid. I Kungälvs OKs fall står Skinkloppet med påföljande julfest på Kvarnkullen en sådan. Varje år summeras årets insatser och prestationer med prisceremonier av alla slag, i år inget undantag.
  • Uppdaterad: 2017-12-27 22:42

Lika säkert som Kalle Anka och hans vänner på julafton dyker Skinkloppet och julfesten upp varje år hos Kungälvs OK. Det brukar bli en fullspäckad dag för de medlemmar som är med på båda aktiviteter. Så det var full rulle när båda evenemangen betades av i lördags.

För den som inte känner till Skinkloppet sen tidigare går det till på följande vis. I Fontin sitter det 25 kontroller ute i skogen. Dessa är slumpvis (och hemligt) poängsatta. Löparna väljer ut 8 kontroller som man besöker och vars poäng summeras ihop till en slutsumma. Den med högst slutsumma vinner en julskinka men framförallt äran att få arrangera tävlingen nästa år.

Undertecknad valde att promenera runt i skogen och studera orienteringstekniker hos klubbkompisarna istället för att delta. Vad som framförallt kunde noteras är att vår ordförande, Stefan L Johansson, numera glädjande nog verkar vara återställd från den knäskada han ådrog sig i en skidbacke i vintras. Varje gång vi sett honom i skogen den senaste tiden har han haft en fixerande ställning runt sitt ben som begränsat honom till bestämd marschtakt, men den hade lagts undan lagom till årets Skinklopp. Det var en ivrig herre som kanske lite våghalsigt tog sig runt till samtliga 25 kontroller denna morgon på otränade ben. Men knät höll hela vägen.

- Jag tar det försiktigt och undviker springa om det är för knaggligt underlag. Som tur är har jag hjälp av låren som säger ifrån om det blir för tufft och de gnäller rätt rejält nu, sa Stefan inför de allra sista kontrollerna ute i skogen.

Resultatet från tävlingen avslöjas först senare under dagen i samband med den påföljande julfesten. Johanna Nilsson, fjolårets lyckliga vinnare, äntrade scenen och bad flera deltagare komma upp på scenen. Efter en spänd väntan visade sig unge Arvid Hermansson ha prickat in flest högpoängare och kunde inkassera såväl en julskinka som arrangörskapet för 2018 års Skinklopp. Gratulerar!

På tal om Julfesten. Den tillhör andra halvan av Kungälvs OKs julfirande. Under två rätt så raska timmar hinns det med luciatåg, prisceremoni för årets insatser, lotteri, dans runt granen och tomtebesök. Då vi har väldigt många väldigt duktiga ungdomar som varje år utmärker sig så rasslar det på rätt bra under prisceremonin, men jag hann notera att årets poängtabell togs hem av Elsa Aderstedt Althoff i år, jag tror inte hon gjort till innan. Hon och hennes syskon Karl och Fritjof har dessutom varit synnerligen flitiga vad gäller tävlandet och har stått på startlinjen mer än 55 gånger vardera under året. Otroligt att hinna med det!

Andra prestigefulla utmärkelser är den relativt nyinstiftade Spurtligan där den som lyckats ta sig från sistakontrollen in i mål snabbast flest gånger tar hem utmärkelsen. Även där var Elsa framme tillsammans med Aron Laurell Håkansson. Men nästa år blir det svårt för dem att vara lika lätta på fötterna då priset är läsk och chips.

Eftermiddagen avslutades med lotteri, fartfylld dans runt granen med såväl Skratt- som Grin-Ollar innan självaste Jultomten rundade av kalaset med en långdans och julklappsutdelning till de yngre.

Traditioner är viktiga att hålla fast vid och ovanstående är verkligen sådana för Kungälvs OK. Med det sagt önskar jag er alla en riktigt God Jul!

Skribent: Olof Björkman
Epost: This is a mailto link

 Årsmöte 7 mars 18.00

Lär dig orientera

Klubbens kläder

Hyr vår stuga

Kartor till försäljning

Avlysta områden

#kungälvsok
 
Samarbetspartners
 SM Sport

Skaffa nya orienteringskläder hos SIGN

Postadress:
Kungälvs OK - Orientering
Anders Thulin, Grepvägen 383
44244 Kungälv

Besöksadress:
Fontinvägen
44231 Kungälv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info