Hoppa till sidans innehåll

Ib Winthers minnesfond


Till minne av Ib Winther.


Hedersledamot och ordförande (1986-1999) i Näldens Idrottsförening.

Hedra Ib genom ett bidrag till "Ib Winthers Minnesfond"
Näldens IF, Bg: 385-6945


Ur boken "Näldens Idrottsförening 100 år. 1908-2008"

Ib Winther

Född den 1 april 1942. Uppväxt, bosatt och verksam i Nälden, gift med Boel och tillsammans har de tre sportaktiva barn Kaj, Pål och Åsa.

Som fjortonårig var det främst fotboll som gällde men redan året därpå kom han in i hockeylaget. Det var på den tiden Waplan som var det ledande hockeylaget i länet och när de uttryckte sin önskan att Ib skulle spela för dem tackade han för förtroendet och flyttade sin klubbtillhörighet, trots protester och gliringar från Näldenhållet. Spelet för Waplan blev bara i två säsonger då klubben inte längre kunde fortsätta då det ekonomiska stödet från näringslivet uteblev.

 

Han var inte fyllda 30 år när han tvingades lägga skridskorna på hyllan. Nu tog tränarsysslan vid för såväl seniorlaget som ungdomslagen i olika åldrar. Utöver tränarsysslan i NIF var han under nio år tränare för Jämtland-Härjedalens TV-pucklag.Hans intresse för ungdomsfrågorna och klubbens övriga aktiviteter förde in honom i styrelsearbetet någon gång i början på 1970-talet och 1985 valdes han som ordförande.

 

Med sin bakgrund som spelare och tränare för hockeyn insåg han tidigt att klubben skulle ha det svårt att hävda sig med träning och spel på naturis då konkurrenterna hade konstfruset att tillgå. Trycket från de aktiva var stort och Ib fick som ny ordförande uppdraget att undersöka möjligheterna för att bygga en ishall. Intresset från kommunen var obefintligt då kostnaden bedömdes bli alltför hög, Från Näskottsgruppen var det däremot positiva tongångar. De hade insett att en ishall kunde locka andra sorters evenemang till orten och få ungdomar att stanna kvar i samhället till gagnför hela kommunen. Tillsammans med Näskottsgruppen bearbetade Näldens If politikerna. En ansökan om stöd från Statens Industriverk avslogs.

 

För att komma vidare i ishallsfrågan bildades Stiftelsen Näskottshallen. Denna bestod av företagen på orten och Näldens IF. Efter en intensiv period med diskussioner och möten byggdes hallen och stod klar att tas i bruk 1989. Som ordförande i Näldens IF ingick också Ib i Stiftelsen Näskotthallen. Ib fanns även med i arbetet med sporthallen, som invigdes i November 2001.

 

Ib var ordförande i NIF under 14 år. 1996 fick han av Krokoms kommun Ungdomsledar-stipendiet och 2002 utsågs Ib till hedersmedlem i Näldens IF.

Uppdaterad: 2017-04-22 14:44
Skribent: Tomas Hillerbo

Sponsorer:


NVI_liggande_text_CMYK kopiera

pelle&lisa

Postadress:
Näldens IF
Box 33, Karlesvägen
83540 Nälden

Besöksadress:
Karelsvägen
83540 Nälden

Kontakt:
Tel: 0640-20870
Fax: 0640-20871
E-post: This is a mailto link

Se all info