Hoppa till sidans innehåll

Tips på god och enkel mat


 


Biffar med morötter/palsternacka

 

600g nöt el.blandfärs

1st  gul lök

2st ägg

1st morot

1st palsternacka

salt & peppar

3msk sweet chilisås

 

skala lök , morot , palsternacka riv på rivjärn fina sidan

blanda samman alla ingredienser till en jämn smet

rulla till biffar stek  i panna ca 2-3 min per sida

servera biffarna med crème fraiche smaksatt med sambal oelek

samt klyftpotatis +en blandsallad med tortillas som stekts i små bitar i en torr stekpanna

 


 

Tunnbröd

 

5,5dl rågsikt

1krm salt

1tsk brödkrydda

0,5tsk hjorthornsalt

0,75dl matolja

1,5dl vatten

 

blanda ihop allt till en smidig deg

låt den vila ca: 1 timme

dela i 12st bitar , kavla ut till tunna plattor

nagga med gaffel

grädda i en torr, het stekpanna på båda sidorna

 


 

 

Vitlöks köttpuckar

Ca: 500g nötfärs

4st sardeller mosade

1st ägg

1st liten gul lök

4st rivna vitlöks klyftor

1tsk färskchili (ev. mer efter egen smak)

2tsk grovmalen svartpeppar

2-3 tsk salt

 

blanda ihop alla ingredienserna i en stor bunke

forma sedan färsen till små puckar stek dessa i ugnen i10 min på 175-200 grader

 

tomatsås

3msk olja

3st rivna vitlöksklyftor

2 burkar krossade tomater

1st köttbuljong tärning

 

svetta löken i oljan slå på tomaterna samt buljongtärningen

salta å peppra

lägg ner färspuckarna i såsen låt detta sjuda i ca 30 min

koka under tiden valfri pasta att äta till puckarna


CHOKLADTÅRTA    (Skriv ut)

200g mörkchoklad

200g florsocker

200g osaltat smör

smält detta i vattenbad

ta av från värmen

blanda i

100g vetemjöl      

samt knäck i

4st ägg

häll upp smeten i en form med löstagbara kanter

grädda i ugnen i 180grader i 18 minuter

låt tårtan kallna

servera med vispad grädde el en kula glass


 

Youghurtdryck 

 

2,5dl vaniljyoghurt

ca 1dl havregryn

1 st banan

1,5-2dl frysta bär (hallon , blåbär , mm)

mixa detta i en blender el. matberedare

häll i glas och drick...


 

Nudelsallad

 

1 pkt äggnudlar

3st vårlökar

½ honungs el. orangeflesh melon

2 dl matlagnings youghurt

riven färsk ingefära

skal och saft från 1 st lime

1 burk skalade kräftstjärtar el. räkor

Gör så här

blötlägg nudlarna i uppkokt hett vatten till dom är mjuka ca: 4-6 min

spola nudlarna så dom kallnar

gör dressingen av matlagnings yoghurten ingerfäran samt limeskalet obs bara det gröna pressa sen ut limesaften

smaka er fram till en smak som inte är för stark

skär melonen i små tärningar löken i tunna skivor

blanda samman allt  i en skål med kräftstjärtarna el räkorna

ät  å låt er väl smaka

skulle ni inte gilla skaldjur så prova er fram med kyckling , skinka eller andra grönsaker som ni gillar

Uppdaterad: 2016-06-08 03:43
Skribent: U-hockeyn

Postadress:
Nybro Vikings IF - Ishockey
Grönvägen 41
38232 Nybro

Kontakt:
Tel: 048114071
E-post: This is a mailto link