Hoppa till sidans innehåll

Tävlingar, GPS-tracking och media


Traditionellt deltager man inom denna sport i ett flertal nationella/internationella tävlingar per år, oavsett nivå, eftersom det nästan alltid finns både ungdoms- och motionsklasser/banor vid en elittävling. (Arrangemangsmässiga synergieffekter inom kartrevidering, markägarkontakter, tävlingsplatsuppbyggnad etc. är en bidragande anledning.)

 

Eventor

Tävlingsprogrammet finns i eventor.orientering.se (Eventor, alltså Svenska orienteringsförbundets webbsystem främst framtaget för anmälan till tävlingar). I Eventor finns även mycket annat, alla resultatlistor, svenska rankingsystemet och GPS-trackingverktyget Livelox (se nedan) för att nämna några saker.

 

GPS-tracking för analys
Förr analyserade man sin skicklighet och snabbaste vägvalen med hjälp av papperskartan och en penna och på de större tävlingarna manuellt tagna tider mellan kontrollerna. Sedan kom elektronisk stämpling då man slapp manuella tider, och sedan kom passiva GPS-loggare (GPS-tracking) som tillsammans med programvara inom orientering kan ge bra analysmöjligheter efter träning och tävling. Här finns några sajter:

ravinenkartor.se där ravinare kan registrera sig och börja arkivera sina lopp.
Åtkomstkod är "karta". (Följ ravinenkartor på twitter @ravinenkartor)
De lopp som är inlagda i ravinenkartor.se kommer automatiskt exporteras till worldofo.com och kan analyseras tillsammans med andras rutter på
3drerun.worldofo.com
Se även enskilda ravinares egna digitala kartpärmar, här är en:
http://www.gustavbergman.se/doma/users.php

Livelox (se nedan) från Svenska orienteringsförbundet är kopplat till Eventor (alltså kopplat till tävlingar) och är också ett analysverktyg. (Kan även användas privat och för klubbträningar.)

M.fl.

 

GPS-tracking live och media

De flesta större tävlingar sänds numera ut på webb-TV med live-GPS-tracking och filmkameraproduktion och ibland även en full medieproduktion utöver tävlingens speaker och jumbotron (stor "TV") på arenan. De viktigaste tävlingarnas sändningar produceras dock av Sveriges Television. Länkar och tablå går alltid att finna om man börjar klicka sig från Eventor. Kända leverantörer:

GPSseuranta, finsk leverantör av live-tracking (http://www.gpsseuranta.net/eindex.php) underleverantör till medieproduktionen

Livelox från Svenska orienteringsförbundet, inte marknadspositionerat riktigt ännu

svt.se och svtplay.se behöver ingen närmare presentation

Det finns två ledande hårdvaruleverantörer av stämplingssystem och oberoende leverantörer av programvara för att sköta allt från enkla till extremt komplexa och transaktionsintensiva arrangemang (Oringens programvara ska alltså i realtid kontrollera totalt ett par miljoner stämplingar under tävlingens gång för över 100 000 genomförda lopp.) Alla medie- och arenaproduktioner är dessutom integrerade med stämplingssystemet i form av passerkontroller och målgång samt resultat förstås.

Uppdaterad: 16 FEB 2016 20:19
Skribent: LFdy

 

 

Ravinen by Night

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Box 4033
13104 Nacka

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

minnaprapatklinik.se

Klubbkläder

AB Gevert Bergman Bygg & Co

Botkyrka Buss

Kallur Konsult

Forum Fastighetsekonomi AB

Actic 

performiq 


25-manna

 

Hammarby Hill

 

Trailrunning i mörker med obanade inslag - drömmen