Hoppa till sidans innehåll

MTB

VÄLKOMMEN TILL MOUNTAINBIKESIDAN!!

Inför 2018 siktar vi på att dra igång när det torkat upp någorlunda i skogen och det brukar vara i månadsskiftet mars-april.

CYKLING GÖR SIG BÄST I MINDRE GRUPPER! VI GÖR VÅRT BÄSTA FÖR ATT ALLA BARN SKA KUNNA CYKLA I GRUPP MED OSS! ÄR DU EN LEDARE? - HÖR AV DIG TACK!! VÄLKOMMEN MED DIN INTRESSEANMÄLAN till This is a mailto link.

Barn och ungdomar cyklar i fasta grupper enligt ett separat mejlutskick. Hör av er om ni är intresserade av plats i grupp inför 2018, för ett barn till This is a mailto link. Ni som redan cyklar i en grupp behöver inte höra av er. Åldersgräns 2018 - född 2010 eller tidigare (8 år).

För vuxna gäller Drop-in, men om du cyklar ofta med oss vill vi att du blir medlem för 200kr/år! Vi påminner om att ha en fungerande cykel och lämplig klädsel - tights eller korta byxor som inte kan fastna i kedjan eller i kvistar och grenar. Om ett barn vill låna en "prova-på-cykel", så sms:a till 0736-234200. Man kan låna en cykel två gånger.

VI ÄR BEHOV AV FLER LEDARE TILL BARNGRUPPERNA. Många  barn vill cykla och cykling gör sig bäst i mindre grupper. Därför behöver vi fler ordinarie ledare till barngrupperna. Istället för att vara medcyklande förälder, ser vi mycket hellre att man går in som riktig ledare eller hjälpledare med gul väst. Eller så cyklar man i vuxengrupp istället. Då blir rollerna tydligare för barnen också. Hör av er till Johan om ni kan ställa upp som "riktig" ledare.

Välkomna!

Under säsongen 2018:

För att kunna garantera bra cykling och god säkerhet i skogen strävar vi efter att ha lagom stora tränigsgrupper. Eftersom intresset är stort, så vill vi att ni gör en intresseanmälan via mail, om ni har ett barn som vill börja cykla med oss. På så sätt har vi möjlighet att förbereda en plats för fler barn. Det finns enstaka platser kvar i grupperna för äldre barn.

Åldersgräns fylla 8 år under 2018 (född -10)

För att ställa ert barn på intresse-lista, mejla Johan på This is a mailto link.

Eftersom intresset är stort så är det viktigt att du som redan har en plats i en grupp, meddelar din ledare om du inte kan komma på flera träningar i rad. Det är också viktigt att du betalar medlemsavgift. (För medlemsavgift gäller självbetjäning - gå in på fliken "Bli medlem" och följ instruktionerna.)

  

Vad vi gör och vårat mål med cyklingen

Vi strävar efter att kunna erbjuda träningsmöjlighet för den som vill cykla i terrängen. Oavsett om man är nybörjare eller erfaren, gammal eller ung och oavsett kön. Vi försöker inspirera både den som vill träna hårt för att så småningom tävla, eller den som cyklar bara för att det är roligt. Vi cyklar i terrängen på stigar och motionsspår. Vi övar oss på att utnyttja växlar, bromsar och dämpare på ett bra sätt. Vi övar upp balansen, fysiken och tekniken på cykeln. Vi tränar oss i uppförsbackar och nedförsbackar, vi försöker få flyt och fart även på små stigar, vi cyklar ibland även på uppbyggda teknikbanor. Vi har en träningsgrupp som fokuserar på freeride/downhill, där man cyklar brant nedför i anlagda spår i slalombacken där både hopp och hinder förkommer. Vi vill sprida cykelglädje och gemenskap!

 

Träningsgrupper:

Åldersgräns under 2018 är född 2010, enligt cykelförbundets rekommendationer.

Vi har sedan 2015 fasta träningsgrupper (detta gäller ej vuxengrupper). Deltagarna är indelade (utifrån förmåga) i så jämna grupper som möjligt, så att vi ska få så bra flyt som möjligt på träningarna. Detta innebär att det kan finnas flera grupper med samma svårighetsgrad. Grupperna kommer ha fasta ledare enligt nedan:

 

Trek:           Ledare:Lena Karlsson 0730-780522, Jonas Arvidsson, Martin Persson

Kona:         Ledare: Torbjörn Häll 070-4625341, Joakim Ström, Fredrik Johansson

Crescent:   Ledare: David Landgren 076-5537854, Michael Werner 

Scott:         Ledare: Björn Broberg 070-5981048, Jonas Sjöblom

Freeride/DH:    Ledare: Johan Lindqvist 0736-234200

Vuxen:       Ledare: Micke Karlsson 070-7206806, Marcus Ranö 0735-203232,  Mikael Lundin 0735-430338, Jakob Pettersson, Ingemar Sandberg 0768-987343, Stefan Jäger, Peter Löfkvist, Andreas Ferdinandsson.

Damer och herrar  – alla är välkomna på tisdagar. 

Damgrupp: Vakant

 

 

20140823_120658

 

 

Tider tisdagsträningar:

Tisdagar samling kl. 17.45, kom i god tid, för kl. 18.00 cyklar grupperna iväg!

Samling vid klubbstugan vid Bergagården, Hunneberg.

Träningen avslutas kl. 19.15. Utom vuxen 3 och Freeride som slutar 1930.

 

 

 

Cykelgänget

 Cykel:

I början och för de yngre deltagarna räcker det med en cykel med grövre däck och några växlar för att kunna hänga med i skogen. När man sedan bestämt sig för att fortsätta med terrängcykling kan det vara idé att investera i en MTB-cykel med fler växlar och dämpare. Marknaden är stor och valen är många men det kan vara värt att ta en titt på begagnatmarknaden.

Tänk på att se över cykeln så att sadeln är lagom hög, att däcken är pumpade (ca 1.8 bar), att kedjan är smord och bromsarna justerade.

 

Lånecyklar:
Klubben har cyklar till utlåning, även för downhill. Vill man låna cykel så hör man av sig i förväg och ”bokar” detta. Först till kvarn gäller, men har man lånat cykel ett par gånger ges förtur till den som inte lånat tidigare. Kom extra tidigt om du vill låna cykel så att vi hinner tillpassa cykeln.

Bokning: Johan Lindqvist, 0736-234200, gärna sms!

 

Utrustning: 

Hjälm är obligatoriskt! Heltäckande klädsel och gärna handskar, så slipper man skrubbsår när man ramlar. För ramlar det gör alla ibland! Skor med kraftig sula som klarar terräng . Vattenflaska i flaskhållare är bra, för oftast blir vi ordentligt svettiga.

 

Säkerhet:

Om olyckan skulle vara framme medför ledarna Första Förband under träningen och många av ledarna är utbildade i HLR (hjärt- och lungräddning). I klubblokalen finns också Första Förband och miniapotek. Som betalande medlem är man försäkrad vid träning och tävling.

 

Cykelvett:

Fotgängare har alltid företräde i naturen och en cyklist ska alltid sakta ner och väja för fotvandrare och löpare.

Vi cyklar inte på klippta gräsytor, grusgångar eller picknick-området på innergården vid Spiskupan och museet. Detta gäller även till och från träningen eller då man cyklar på egen hand!

Vi är glada och positiva och stöttar och hjälper varandra. Det är inte tillåtet att trängas, retas eller använda svordomar eller annat ovårdat språk. Inte heller att kasta hjälmar eller cyklar ifrån sig. Vi har nolltolerans mot kränkningar, nedsättande kommenarer och förlöjligande och förmiskande skämt. Om du inte kan uppträda schysst på Skogvargarnas träningar, så får du inte cykla med Skogsvargarna. Punkt.

Har man lånat en cykel så tvättar man självklart av den efteråt.

 

Parkering:

Parkering av bil sker nere på stora parkeringen vid asfaltsvägen. Parkeringen vid röda ladan nära Bergagården får endast användas av anställda vid SveaSkog, Naturskolan och Spiskupan. Var vänlig och respektera detta.

20141004_100003

Kostnad:  
Prova-på är gratis två gånger, vill man sedan fortsätta cykla blir man medlem i OK Skosvargarna. Kostnad ungdom tom. 17 år, 120:-/år. Vuxen from 18 år, 200:-,  eller 450:-/år för hela familjen.

Se länk: http://www7.idrottonline.se/OKSkogsvargarna-Orientering/Blimedlem/

 

Kartor, tävlingsavgifter, klubbkläder, rabatter mm:

Som medlem i klubben får du tillgång till kartor över Halle- och Hunneberg och nya cykelkartan till halva priset.

Du får köpa klubbens tränings- och tävlingskläder till rabatterat pris.

Klubben har även ett samarbete med Team Sportia på Överby, fråga din ledare för mer information.

 

Klubben är ansluten till Svenska Cykelförbundet, så det går bra att cykla tävlingsklass eller motionsklass på olika tävlingar i klubbens namn, om du är medlem. För att cykla i tävlingsklass krävs dock licens. Det finns en mängd olika licenser. Kontakta din ledare vid intresse av licens.Tävlingsprogram finns på en länk längre ner på sidan.

Barn och ungdomar tävlar gratis för OK Skogsvargarna. Det fungerar så att man betalar anmälningsaviften själv först och sedan mailar man Johan efter genomförd tävling (efter säsongens slut). Efter godkännande får man summan för startavgifterna insatt på sitt konto. Gäller dock inte Cykelvasan. Vuxna kan få en del av startavgiften subventionerad enligt samma princip som för barn (100 kr per genomfört lopp)

Ledare:

Ledarna är glada MTB-cyklister som gärna vill inspirera ungdomar och vuxna att cykla. Vi gör detta ideellt på vår fritid. Många av oss har barn som cyklar i någon av grupperna.

Och vi blir gärna fler!! Kan du tänka dig att ställa upp som ledare?! Kanske kan du börja som hjälpledare om ledarrollen känns ovan? Eller kan du kanske hjälpa till på andra sätt, vid läger och andra arrangemang? Välkommen i gänget, du behövs!

Hör av dig till Johan Lindqvist i så fall! This is a mailto link, 0736-234200

 

Träningsprogram:

Programmet publiceras oftast under fliken träningsprogram på hemsidan. Det är ett vanligt Word-dokument som du kan ladda ner och skriva ut! Ändringar kan ske, men då kommer information via hemsida och mail. 

 

Bilder från OK Skogsvargas stora motionslopp i mountainbike HBXM - HunneBerg Cross(X) Mountain. En riktigt rolig MTB-tävling! 53 km, 31 km, 22 km och även barn- och ungdomsklasser. Första helgen i oktober varje år!

 

IMG_6108

 

Välkommen att cykla med OK Skogsvargarna!

Kontaktpersoner

 

Johan Lindqvist This is a mailto link, 0736-234200
Björn Broberg This is a mailto link, 070-5981048

 

 


Mountainbike - MTB är samlingsnamnet för en rad grenar inom cykling i terrängen. Allt ifrån X-Country (XC), All Mountain (AM) och Freeride, till 4X, Enduro, North Shore (NS), trial, Dirt och Downhill (DH). Längre ner i texten följer en förklaring av de olika grenarna samt länk till tävlingsprogrammet

 

Information och fakta om mountainbike/terrängcykling

  • Terrängcykling är en härligt sätt att komma ut i naturen. Alla kan cykla efter sina egna förutsättningar. Cyklingen kan genomföras i olika former. Allt från vanliga skogsuflykter till intensiva träningspass. Terrängcykling har funnits i Sverige i över 25 år och intresset har ökat de senaste åren i samband med den allmänna uppgången för utomhusidrott och friluftsliv.
  • Terrängcykling omfattas av allemansrätten.
  • Fotgängare har alltid företräde i naturen och en cyklist ska alltid sakta ner och väja för fotvandrare och löpare.
  • Terrängcyklister cyklar på stigar och skadar inte naturen. Anläggningsytan mot marken från ett par terrängcykeldäck är lika stor som från ett par löpskor eller vandringskängor. Tvärtom bidrar cyklingen till att hålla stigar öppna och framkomliga.
  • Enskild markägare, förening eller liknande kan inte utfärda cykelförbud på en stig eller led. Detta kan bara göras av Länsstyrelsen eller genom kommunens lokala ordningsföreskrifter. Cykelförbud på stigar och motionsspår utanför tätort är mycket ovanligt. Inom naturreservat och nationalpark kan restriktioner för cykling förekomma.
  • Tillsammans skapar vandrare, löpare, cyklister, rullstolsburna, barnvagnar med flera ett levande och rörligt friluftsliv i vår fantastiska svenska natur.

Källa: Mountainbike i Sverige, Calazo förlag

 

141311889171867400_resized

 

Liten Mountainbike-ordlista

Cross-country (XC)

Vanlig terrängcykling på grusväg, skogsväg och stig. Går bra med en vanlig mountainbike, gärna med framdämpare. De flesta tävlingar som finns i Sverige är i grenen XC.

All mountain (AM)                        

Terrängcykling på stora (och mindre) berg, oftast på skogsväg och stig. De som cyklar AM har oftast en lite mer robust cykel med dämpning både fram och bak.

Freeride                                        

Som AM fast med ännu robustare cykel och kraftigare dämpning. Freeride-åkare hoppar och droppar en hel del, både på och utför berg.

Downhill (DH)                              

Downhill-cyklister har extremt robusta cyklar med mycket kraftig stötdämpning. De åker nerför i anlagda spår som finns på många skidanläggningar och andra backar, runtom i Sverige och utomlands. Downhill-slingor kan vara vanliga branta stigar nedför berg och höjder. 

Enduro

En blandning av XC och downhill. Som rally ungefär. Transportsträckor med "vanlig" XC-cykling på stig, varvat med specialsträckor som liknar downhill fast något enklare. Utövare av denna gren har oftast heldämpade cyklar med relativt mycket fjädring.

Trial                                              

Trial är cyklingens motsvarighet till motorcyklingens trial-cross. Med lätt cykel, oftast utan dämpning, ska man forcera en bana i terrängen över stock och sten.

Dirt                                               

Dirt-cykling genomförs i speciela banor med stora hopp, bryggor, wallrides, drops mm. Cykeln är robust men liten och smidig för att kunna göra trick med den. Dirt-cyklister kan göra volter och snurrar i hoppen utmed banan.

4-cross (4X)                                 

Cyklingens motsvarighet till ski-cross. Fyra åkare startar samtidigt och åker nedför eller runt en bana med velodromer och hopp. Liknar downhill-cykling fast i bredare och flackare banor.

North Shore (NS)                         

Cykling på uppbyggda träbanor i terrängen. Banan i trä, är oftast byggd i en backe i skogen. Böljande träbryggor bildar en bana med inslag av stora stenar, klippor och stockar, hopp och drops.

Singletrack                                    

Helt vanlig stig i skogen där man inte kan cykla i bredd.

 

Tävlingsprogram

 

141312000307762500_resized

 

 

Vädret på Bergagården

Väder Vargön


VÅRA SPONSORER

Postadress:
OK Skogsvargarna - Orientering
Hunneberg 125
46831 Vargön

Besöksadress:
Bergagården, Hunneberg
46831 Vargön

Kontakt:
Tel: 0521-61639, 0521-220408
E-post: This is a mailto link

Se all info