Hoppa till sidans innehåll

STK - Historik


 

Redan den 16 maj 1911 borde den klubb som skulle bli Sandvikens Tennisklubb ha bildats, men tvist om klubbnamnet sinkade den formella starten. Sven Fogelberg föreslog "Tjänstemännens tennisklubb" och Mauritz Engström "Tennisklubben".
Den 19 maj hölls ett konstituerande möte. Något namn kunde man inte enas kring. Till ordförande valdes Sven Fogelberg och kassör blev Mauritz Engström. Tennisplanen var en idyllisk grusplan vid Köpmangatan. Endast tjänstemän fick bli medlemmar i klubben. Alla kunde dock få spela mot en årsavgift på 3 kr.
Namnet Sandvikens Tennisklubb antogs 1912.

Under första världskriget låg all tennisverksamhet nere.
1919 återupptogs verksamheten igen. Först år 1924 upphävdes tjänstemannakravet för medlemskap och tävlingsverksamheten tog fart på allvar. B Melin och E Danielsson var stjärnorna på den tiden. Väderleken var underlig redan då, tennis spelades långt in i januari år 1925. Märk väl utomhus; inomhusbanor fanns inte då. Sådana fanns inte förrän Disponent Göransson lät bygga Jernvallen. Den stod klar 1937. Därmed tog verksamheten ordentlig fart. Antalet medlemmar ökade från ca 60 till 94. Göransson blev hedersmedlem och tilldelades Svenska Lawntennisförbundets förtjänstmedalj.
Till skillnad mot under första världskriget kunde verksamheten under andra världskriget bedrivas nästan fullt ut. Den stora händelsen 1939 var landskampen mellan Sverige och Tyskland som Tyskland vann med 3-2.

1940 lyckades Bruno Moström och Åke Wallén gå upp i Allsvenskan. Där tampades man mot dåtidens stora stjärnor Kalle Schröder, Torsten Johansson m.fl. Första Jernserven anordnades i januari 1944 med Torsten Johansson som segrare. Torsten vann Jernserven inte mindre än tre gånger med deltagande av hela svenska eliten med bl.a. Lennart Bergelin, som alla fortfarande kommer ihåg. Klubbens egen stora stjärna var Bruno Moström. Han var i sverigetoppen både som junior och senior, har över 100 DM-tecken, vann alla sina allsvenska matcher utom en. Bara de allra bästa lyckades betvinga Sandvikens Mr Tennis. Bruno dominerade också under 50-talet.
En annan stjärna på den tiden var Birger Magnusson - en stor bolltalang - aktiv i bandy, fotboll och naturligtvis i tennis där han erövrade elitmärke.

Under 60-talet var Mats Thunman champion i STK. Bland damerna kan nämnas Ulla Löthberg med seger i turneringen om Drottningens Pris. På 70-talet var Anders Wetterberg den mest framgångsrike. Paret Mats & Anders tog steget tillbaka till allsvenskan 1975 med seger över Uppsala Studenter. Anders är hittills den ende STK:are som vunnit Jernserven. Han var under flera år generalsekreterare för Svenska Tennisförbundet.

Många duktiga spelare och ledare har inte nämnts i denna korta historik men den som vill fördjupa sina kunskaper om tennis i Sandviken kan läsa därom i skrifterna "SANDVIKEN och TENNISBOLLEN 1911-1981" och "TENNIS 1981-1990.

 

 

Sandvikens Tennisklubbs 100-årsjubiléum

Sandvikens Tennisklubb fyller 100 år 2011. Detta firades lördag 13 augusti vid Norrsätrabanorna.

Det var en strålande solskensdag och banorna var i topptrim tack vare våra pensionärers idoga arbete. Målet att alla skulle få vara med och fira uppfylldes. Detta mål var uttalat redan när vi började planera jubiléet föregående vår av Hans Nordahl före hans bortgång.

Deltagarna var i alla åldrar. Där fanns de yngsta spelarna med familjer likaväl som klubbens äldre medlemmar. En del kom från andra kommuner för att besöka sin gamla klubb. Äldsta besökaren var Birgit Persson, 95 år, som gladde sig åt att träffa gamla klubbkompisar. Besökare kom och gick. En del kom till och med tillbaka efter en liten lunchpaus. Besökarantalet var cirka 80 personer.

 

Dagen började med pooldubbelspel där ung och gammal respektive nybörjare och erfaren lottades ihop. Det var spännande matcher och till sist segrade Eric och Julia.

 

I samband med prisutdelningen uppvaktades klubben med standar från Svenska tennisförbundet samt förtjänsttecken med bronskrans till Gunilla Falck (nr 127). Gästriklands Idrottsförbund uppvaktade med ett penningstipendium samt en hedersnål till Gunilla Falck (utdelas till kvinnor som arbetat inom sporten i 25 år, nr 65). Sandvikens Kultur och Fritid uppvaktade med en penningsumma på 5000 kr och en symbolisk presentask med tennisbollar. Det uttalades att det ska läggas nytt golv i B-hallen, men först 2012.

 

Festen var igång med musik av ”Micke Dahllöfs heta fyra”. Tack vare sponsorer kunde vi bjuda alla på kaffe med bulle och grillad korv med dryck. Det uppskattades mellan tipspromenaden och femkampen. Priser lottades ut till de som deltog i tävlingarna. Under hela dagen fanns möjlighet att prova på tennisspelet.

 

Det fanns möjlighet att ta del av tidigare jubiléumsskrifter och  sammanställningar som fanns på honnörsbordet. Det senare pryddes av rosor som Ingrid Moström uppvaktade klubben med tillsammans med en glastennisboll från Bruno Moströms prissamling.

 

Vi tackar alla som ville delta i vårt firande av de 100 åren. Ett stort tack till sponsorer och till Birgitta Nordahl som bidragit till att det blev en lyckad fest.

 

 

Uppdaterad: 13 NOV 2012 16:24
Skribent: Ulf Norlén

Antal besökare

 Idag:

 Denna månad:

 

Våra sponsorer:

 

ica-supermarket-logotyp

          Björksätra

 

S-Bingo_logo_4f1

 

Stöd Sandvikens Tennisklubb genom att välja föreningen hos Svenska Spel

Postadress:
Sandvikens TK - Tennis
Gunilla Falck, Volframgatan 11
81154 Sandviken

Kontakt:
Tel: 026-214973
E-post: This is a mailto link

Se all info