Historik - Skövde BSK - Baseboll & SBF - IdrottOnline Klubb
Hoppa till sidans innehåll

Historik


Från Skövde Basebollklubb 1988......till dagens Skövde Saints Baseboll Softboll är ett stort kapitel att skriva om. Men vi har gjort ett försök att sammanfatta det viktigaste som hänt under åren...


Klubbens historia börjar den 11 November 1988, då ett gäng killar skrapade ihop lite utrustning för egna pengar och bildade den första klubben i Västergötland, Skövde Basebollklubb. Då var det en handfull entusiaster som började spela baseboll efter att blivit bitna av sporten via TV-sändningarna på Eurosport. Devisen 'hellre än bra' speglar bra verksamheten som man hade. Basen för klubben var då Eriksdalskolans grusplan, som hade gymnastiksalen på leftfield som vår egen motsvarighet till Bostons 'Green Monster'.

Det gick väldigt långsamt de första åren. Men de trogna killarna från Södra Ryd fortsatte spela, verksamheten växte alltmer, och 1990 spelades klubbens historiska första matcher - mot Långedrag och Lund (nu i div. 1 ). Resultaten blev 1-30 och 4-15.

1991 spelade vi i en miniserie tillsammans med andra nystartade lag, bl.a. Uddevalla, Jönköping, Värnamo och Skillingaryd. Sedan, 1992, började saker och ting att ske väldigt snabbt. De första ungdomarna började spela då grannungarna på Spånvägen, som då var klubbens högkvarter, ville prova på att slå och springa. Killarna spelade i en division 3-serie och gjorde ganska bra ifrån sig.

Året efter, 1993, hade vi softboll i Rydskolan och bjöd in till ungdomsträning. Det kom över 40 tjejer...så vi startade ett softbollag. Eller.. två softbollag om man ska vara ärlig. Efter att sista träningen för kvällen var klar på 'Spånvallen', kom tjejerna tillbaka och man fortsatte tills dess att det var nattsvart ute. Herrlaget hade avancerat till division 2 södra, och tjejerna spelade sina första matcher under hösten i Sölvesborg mot Christianstad och Sölvesborg - och vann den första matchen någonsin !!!

1994 gjorde tjejerna i softbollaget sin debutsäsong i softbollens seriespel, och kom på en femteplats i den södra softbolltvåan. Herrlaget spelade sin andra säsong i division 2 och kom på en tredjeplats i mellantvåan. Pojklaget spelade sin första säsong i seriespel, i en pojkserie som sträckte sig från Sölvesborg i söder till Karlstad i norr. Det största var dock att vi började spela våra hemmamatcher på Sportfältet vid Billingehov. Äntligen gräs under fötterna!!!

1995 gick herrlaget obesegrade genom division 2 och gick upp till division 1. Softbolltjejerna spelade hela 24 (!) matcher i division 2 och fick mycket rutin. Detta märktes då vi arrangerade Junior-SM och kom tvåa. SM-silver!!! Detta år arrangerade vi en ungdomsturnering för första gången, det skulle bli fler...

1996 fick vi äntligen bygga ett riktigt infield till planen på Sportfältet och killarna fick lite mer 'stuk' på sin plan. I seriespelet blev det en tredjeplats i debutsäsongen av division 1. Tjejerna var nu så många att vi fick ställa upp med två lag i division 2. Fyra av tjejerna blev landslagstjejer vid Junior-EM på Sardinien; Ann-Sofie Rickardson, Priya Mohlén, Maja Wahllöf och Nina Sarajärvi. Priya vann dessutom Home Hotels stipendie för 'Skövdes bästa idrottsjunior'.

1997 startade Billingen Prospects sin verksamhet. Farmarlaget spelade i division 2 och gav mer speltid till de killar som inte fick plats i division 1-laget som kom på andra plats i Division 1 efter Göteborg. Då Göteborg tackade nej till Elitseriespel tog vi chansen. Äntligen Elitserien! Softbolltjejerna gjorde sin debutsäsong i Softbollettan och kom sist. Men man kvalade sig kvar i den högsta serien efter lyckat nedflyttningskval mot Sundsvall och Malmö. Mattias Grimstoft fick pris som bäste Ungdomsledare i Västgötaidrotten.

1998 lyckades A-laget Baseboll inte bara hålla sig kvar i Elitserien Södra (4:e plats), utan gick också vidare till kvartsfinalspel mot Skelleteå som dock blev för svåra. Softbollaget kom på en femte plats i SoftbollEttan i en kanon jämn serie, endast två poäng från andra platsen i serien.
Vårt stolta farmarlag, Billingen Prospects, slutade på en tredjeplats (av fyra lag).
I Easton cup som Skövde arrangerade, tog våra fantastiska A-pojkar GULD! B-pojkarna kom på en 7:e plats, A-flickorna spelade tack vare få lag, fyra matcher mot Leksand.

1999 går kanske till historien som den mest framgångsrika sportsliga säsongen någonsin. A-laget baseboll lyckades efter en fantastisk grundserie ta sig till slutspelet: Man vann kvartsfinalen, semifinalen och gick till SM-guldfinal! Tyvärr blev det förlust med 4-2 i matcher mot Skellefteå. Billingen Prospects spelade en rent lysande säsong, där man vann hela serien div 2 Mellersta.

2000 var kanske klubbens höjdpunkt hittills, då fick basebollaget spela Europacup i Nettuno, Italien, tack vare andraplatsen året innan. Man vann en av sina matcher, kom på femte plats, och klarade kvar Sverige i A-gruppen. I seriespelet åkte man ut i semifinal. Softbollaget spelade i division 1 och kom på näst sista plats.

2001 var förväntningarna höga på killarna i Elitserielaget. Men efter att ha tappat en hel del rutinerat folk kom man sist i den södra Elitserien med kanske det yngsta laget någonsin, och ramlade ner till division 1 efter nedflyttningskval. Men man tog sig till final i Svenska Cupen, där Sundbyberg blev för svåra.
Tjejerna tog sig till semifinal i SM där Alby vann med 2-0 i matcher. Fyra tjejer fick dock chansen i A-landslaget som vann B-EM i Wien.

2002 spelade herrlaget åter i division 1 och kom tvåa bakom Göteborg, efter att ha gått 16-4 under säsongen. Softbolltjejerna fick inte ihop ett lag under säsongen - istället spelade flera tjejer för Alby som överraskande tog SM-guld efter 3-1 i matcher mot Nälsta.

2003 återfanns Skövdes basebollherrar i Elitserien, sedan Skellefteå dragit sig ur seriespelet i ett sent skede. Man kämpade väl och kom på näst sista plats efter seriespelet, och fick därför kvala mot Alby för att behålla Elitseriestatusen. Och det gick ju bra - 7-5, 12-5, och 5-4 gav 3-0 i matcher och en fortsatt Elitserieplats. Softbolldamerna fick ihop laget igen efter ett mellanår och kom på fjärde plats i serien. Men man gick till final i SIM, Softbollinomhusmästerskapen, där man föll mot Nälsta med 0-11.

2004 var höjdpunkten softbolldamerna efter en tredjeplats i serien tog sig till SM-finalspel för första gången någonsin. Där var Nälsta för svåra, och vann tre raka matcher (2-0, 10-0, 16-1) - men man kvalificerade sig för Europacupspel säsongen 2005. Elitseriepojkarna kom återigen på näst sista plats i Elitserien och fick kvala sig kvar i Elitserien. Och ännu en gång stod Alby för motståndet - ännu en gång blev det 3-0 i matcher efter 17-5, 17-5 och 14-0.
Basebollherrarna tog sig även till final i Svenska Cupen där Sundbyberg blev för svåra (0-10).

2005 deltog softbolltjejerna i Cupvinnarcupen i Haarlem, Holland, och man gick till final mot holländska DSC74 och hade därmed chans att spela upp Sverige till A-gruppen igen. Men holländskorna vann på grymmast tänkbara sätt, med 1-0 i botten av sjunde inningen och Skövde fick nöja sig med en andra plats istället. I seriespelet kom man trea och åkte ut mot Alby i SM-semifinalerna. Basebollherrarna såg ut att ha en mycket tunn trupp inför året men då Rättvik lade ner sitt basebollag kom en trio meriterade spelare till Skövde och stärkte upp laget. Mycket tack vare Daniel Husband, David Leander och Gary Johnson kunde Skövde gå till SM-slutspel där man åkte ut mot Sundbyberg i två raka matcher.

2006 fick herrlaget dra sig ur Elitserien - året efter semifinalspelet - då man tappade mycket spelare och inte hade spelartrupp för att spela i landets högsta serie. Istället blev det spel i division 1 södra där man hamnade i bottenskiktet samtidigt som man hade svårt att få ihop ett slagkraftigt lag till matcherna. Avsaknaden av en head coach spelade också in till stor del. Samtidigt tappade man mycket energi i ungdomsverksamheten både på baseboll och softbollsidan.
På elitsidan i softboll gick det dock bättre. SM-GULD för första gången efter tre raka vinster mot Nälsta i finalerna och klubbens första guldmedalj på seniornivå efter 18 års verksamhet.

2007 blev det återigen SM-GULD för Skövde Saints. Denna gången besegrade man Alby i SM-finalerna med 3-0 i matcher. Dessutom vann man Europacupen B-pool i San Marino, Italien, efter en dramatisk finalseger och tog upp Sverige till den högsta nivån i Europacupen igen. Full pott för softbolldamerna!

Däremot blev det ingen pott alls för herrarna. En fortsatt låg tillströmning av spelare och ledarbrist gjorde att klubben beslutade sig för att göra ett sabbatsår för herrlaget i baseboll. Målet är att återkomma i seriespelet 2008 med fokus på glädje och samarbete istället för resultat och prestation.

Uppdaterad: 05 FEB 2013 11:37

 SKÖVDE SAINTS
PARTNERS

 

 

 

LIU SKÖVDE

LIU BASEBOLL SOFTBOLL
Läs mer om hur du kan kombinera
baseboll och softboll på gymnasiet!

SPELAR DU PÅ SVENSKA SPEL?

Har du Spelkort och vill stötta
Skövde Saints verksamhet?
KLICKA PÅ BILDEN NEDAN! 

Banner för SVEA 190x150

 

 VÅR KLUBB ÄR VACCINERAD
MOT DOPING

SKÖVDE SAINTS KÄMPAR MOT DOPING I IDROTTEN

 

BÖRJA SPELA MED OSS! 

beeball_bee

 


 

 STÖTTA SKÖVDE SAINTS:Följ baseboll LIVE på


Postadress:
Skövde BSK - Baseboll och Softboll
Rickardsson, Rådmansgatan 7
54145 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info