Isläget/Ice report - Sollentuna SS - Skridsko - IdrottOnline Klubb
Hoppa till sidans innehåll

Israpporter Norrviken


 Uppdaterad 6/2 2018         

 All vistelse på isen sker på egen risk och eget ansvar. 

Länk till Sollentuna kommun: http://www.sollentuna.se/Sollentuna-kommun/Se--gora/Idrott-och-motion/Vintersport/Aktuell-israpport/

Se även israpporter på Facebook:  https://www.facebook.com/norrvikenssjoisbana

 Egna mätningar och observationer 2017-2018 / Observations 2017-2018:  

- Torsdag 8 februari 2018:  En 5 km-bana har nu plogats upp i den södra delen av Norrviken, den nås via Skridskotullen vid Norrvikens IP. Vi vill dock fortfarande varna för isläget norr om Jästfabriken och upp till Bollstanäsviken, vi har inga rapporter därifrån om istjocklek, det vi vet att det har varit stora variationer i istjocklek där. 5 km-banan i den södra änden är nu även hyvlad och helt ok att åka i, men håll er i den plogade banan! Facklornas kväll är planerad till onsdagen den 14 februari och Sollentunaloppet kommer att köras lördagen den 17 februari.

- Måndag 5 februari 2018:  Hej, vill bara påminna om att vår varning från helgen fortfarande är aktuell, personal från Sollentuna kommun var i dag måndag 5/2 ute och mätte isens tjocklek i den södra delen, från Skridskotullen/Fridshyddan upp till Råken som går från Jästfabriken på Västra sidan tvärs över sjön till den Östra sidan. Ovanför råken bör ingen varken gå, åka skridskor eller åka skidor, isen är bärig bitvis men bara några centimeter tjock på andra ställen och snön döljer hur isen ser ut.
I den södra änden där mätningar gjordes i dag har isen inte vuxit någonting sedan i torsdags, snön isolerar isen och trots rejäla minusgrader växer inte isen nämnvärt. 
Nu kan vi bara avvakta och se om det blir någon mer skridskoåkning i vinter.

- Söndag  4 februari 2018:  Norrviken är nu snötäckt och vi har upptäckt att det varma vädret som var i veckan med vatten på isen har gjort isen förrädisk. I södra änden utanför Skridskotullen upptäcktes i helgen 4 vakar, troligen så kallade "Slukhål", vattnet som ligger på isen tränger ned i små sprickor och till slut blir det ett hål som oftast är runt en decimeter i diameter, de vi hittade var större, ca 50 cm i diameter. det kan finnas många fler mindre hål, de har troligen fått ett tunnt islager och så snö på så de är omöjliga att upptäcka. I södra delen är isen annars runt 10 cm men fortfarande öppet vatten vid jästfabriken och en råk med svag is tvärsöver sjön. Från jästfabriken och norrut är isen väldigt opålitlig.

Vi råder alla att avvakta just nu, vi ska försöka ta oss ut för att mäta isen och kolla kvaliten i veckan.
Det kalla vädret nu gör tyvärr inte isen så mycket tjockare tack vare snön som ligger ovanpå och isolerar.
Vårt råd är att hålla sig på land just nu!

- Fredag 26 januari 2018:  Tjockleken på isen i den södra delen har minskat och det stod mycket vatten på isen i dag. Fortfarande osäker is tvärs över sjön från Jästfabriken över till den Östra stranden och öppet vatten vid Jästfabriken. Uthyrningen kommer inte att vara öppen i helgen, däremot kommer kiosk och slipning att vara öppet.

- Lördag 20 januari 2018: Norrvikens is är till stor del täckt med snö, öppet vatten vid Jästfabriken, en råk med väldigt tunn is från Jästfabriken tvärs över sjön till östra sidan. Detta gör att ingen verksamhet vid Skridskotullen är öppen i helgen 21-22 januari.

Vi hoppas att förhållandena blir bättre till nästa helg, vi ger inte upp utan har koll på isläget för att eventuellt kunna ploga åtminstone en liten slinga till nästa helg.

- Torsdag 18 januari 2018: Räddningstjänsten i Sollentuna har i dag förbättrat de varningar och avspärrningar som Sollentuna Skridsko satte upp vid jästfabriken i helgen. Norr om Jästfabriken mättes isen i dag till ca 3-5 cm, det gäller tvärs över hela sjön, norr om råken. 

Vid jästfabriken är det fortfarande öppet vatten och isen är väldigt tunn långt i från det öppna vattnet, framförallt på norra sidan om Jästfabriken. Det går även en råk från Jästfabriken tvärs över sjön till den östra sidan, isen vid och nära råken är förrädisk, det kan vara öppet vatten men även nyfrusen is och snön gör att man inte ser hur isen är.

VARNING! Räddningstjänsten i Sollentuna och Sollentuna Skridskosällskap har i dag inspekterat isen och förhållandena vid och runt Jästfabriken. Norr om Jästfabriken och råken är isen bara 3-5 cm tjock och håller varken för promenader eller skridskoåkning! VARNNG!

Sollentuna Skridskosällskap markerade vaken med koner och rep i helgen, den avspärrningen och varningsmarkeringar har nu Räddningstjänsten förbättrat och gjort mycket tydligare.

OM ni ger er ut på Norrviken, gåendes, cyklandes eller om ni försöker åka skridskor trots snön som bromsar, håll er i den södra delen, vänd vid Kyrkan eller den stora gården som syns, Sollentunaholm.

OM ni ger er ut på sjön:

HÄNG PÅ ER ISDUBBAR MED VISSELPIPA RUNT HALSEN,

HÄNG LIVLINAN LÄTT ÅTKOMLIG PÅ SIDAN, 

HÅLL I ISPIKEN, HA RYGGSÄCK MED OMBYTE I TÄTA PLASTPÅSAR PÅ RYGGEN. 

ANVÄND HJÄLM OCH HA HANDSKAR PÅ DIG. 

GE DIG ALDRIG UT ENSAM PÅ SJÖIS!

Isen runt Jästfabriken och råken är förrädisk, när isen ändrar tjocklek eller kvalitet syns det ofta på isens färg eller yta, är man van vid att vistas på sjöis kan man lära sig att se tecknen och då vara extra försiktig. Runt vaken och råken har det varit växlande is och vatten, isen är svårläst, nu är det dessutom snö på isen och inte ens den som är väldigt van vid sjöis kan se vart det går att åka.

Isen i den södra delen av sjön är mätt och är runt 10 cm tjock, kan finnas partier även här med tunnare is. 

VI REKOMMENDARAR ATT ABSOLUT INTE  GÅ eller ÅKA PÅ ISEN NORR OM JÄSTFABRIKEN.

VÄND VID GÅRDEN SOLLENTUNAHOLM I GOD TID INNAN RÅKEN !

På lördagen gick gick några skridskoåkare igenom isen vid RÅKEN som finns vid Jästfabriken, de räddades av andra skridskoåkare som hade räddningslina med sig och kunde dra upp dem. 

Tyvärr var en pimplare också ute utan räddningsredskap och gick igenom isen vid råken, skridskoåkare såg honom och kastade linan men han var inte van vid livlina och fick lite panik så han blev tyvärr kvar i vattnet onödigt länge och klarade sig inte.

Med det osäkra isläget, den svåråkta isen och den gångna helgens händelser i färskt minne kommer vi inte att ha kiosk eller slipning öppen i helgen, absolut ingen uthyrning. De flesta som ger sig ut på Norrviken läser vår hemsida, kollar facebook-sidan eller tittar på kommunens hemsida och vet vad som gäller när de ger sig ut på sjön.

Sedan fins det många som ser att det är folk ute på sjön och tror att då är det bara att ta på sig skridskorna eller ta med sig fiskegrejerna och ge sig ut på sjön. Det är ju tyvärr några stycken som brukar plurra varje år, oftast slutar det lyckligt men inte alltid. En del som plurrar har skyddsutrustning men de flesta som plurrar på Norrviken har inte det och framförallt gäller det de som blivit skadade eller omkommit.

Vi som är aktiva i Sollentuna Skridskosällskap jobbar ideellt för att ha uthyrning, kiosk och slipning öppen på helgerna som en service till de som åker skridskor och för att kunna ge de som vill en möjlighet att prova på långfärdsåkning. Så länge isläget ser ut som det gör kommer vi inte att öppna upp skridskotullen.

Vi kommer att hjälpa Sollentuna kommun med att mäta istjockleken i södra delen av sjön i början av nästa vecka, om kylan håller i sig så att isen blir lite tjockare kan den bära de små maskinerna och kanske går det att ploga upp en slinga i södra delen. En förutsättning är att isen norrut är säkrare, även om det inte går att ploga där så måste den hålla för folk att gå på, oavsett varningar och avspärrningar finns det alltid någon som vill "prova", i ett sådant läge är det bättre att låta bli att ploga.

Ta hand om er på isen, hjälp varandra och är du ensam men vill åka, vänta in någon eller några och fråga om du får åka med !

Nu hoppas vi på bättre isar, att hoppas är vi skridskoåkare bra på !

Vänliga hälsningar Sollentuna Skridskosällskap

 

- Onsdag 17 januari 2018: Tyvärr har det idag onsdag 17 januari kommit 8 cm snö på Norrviken, den gör all skridskoåkning omöjlig, snön bromsar effektivt.

VARNING! OM NI PROMENERAR PÅ SJÖN, UNDVIK OMRÅDET VID JÄSTFABRIKEN, FORTFARANDE SVAG IS OCH ÖPPET VATTEN!

 

 

- Söndag 14 januari 2018: VARNING, fortfarande en råk tvärs över sjön från Jästfabriken över till östra sidan med väldigt tunn is. Norr om råken ända upp till den smala passagen vid ön är isen fortfarande dålig och bitvis tunn. Längst i norr vid Bollstanäs skola är isen ok men försök inte ta er mellan den norra och södra delen. I den södra delen av sjön har det gått bra att åka under helgen, 8-11 cm is har mätts, OBS! kan vara tunnare på sina ställen. Lita inte på att andra har  

! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - !

- Söndag 12 februari 2017: Isläget i dag den 12 mars är något bättre än i går. Det går bra att åka i den plogade banan, isen är hård och jämn, finns vissa ställen där det är iskross och ojämnt eter dubbelisen i går, det gäller framförallt där man rundar uddar. Vid dessa ställen kan man med fördel åka bredvid banan, det är bl.a. när banan svänger höger efter ca 4 km ut på mellanpartiet, vid midjan och den lilla ön efter ca 6 respektive 9 km. I övrigt är hela sjön åkbar precis som i går, i dag är ändå banan att föredra då det finns en hel del ojämnheter på sjön, banan är väldigt jämn och fin förutom de ställen vi nämnt.

- Lördag 11 februari 2017: Först en kort sammanfattning av isläget nu på morgonen den 11 mars: Dubbelis i den plogade banan, där går det inte att åka, men utanför banan går det mycket bättre, helt ok att åka där.
Vad gäller den plogade banan är det dubbelis över hela sjön, det översta lagret med tunn is går sönder när man försöker åka, det farliga är att den kan hålla för några skär och sedan brister den tunna ytan och man ramlar. För er som inte är så isvana ska tilläggas att vi pratar bara om den översta hinnan på isen, vatten som frusit under natten, ingen fara med grundisen, den är tjock och stabil.
Bredvid den plogade banan går det alldeles utmärkt att åka, finns partier med dubbelis även där, lite gråaktig i färgen och ser ut som isrosor, väldigt tunn överis som frasar sönder, isen blir bättre när man kommer upp på mellandelen av sjön, efter ca 4 km om man följer banan. Går att åka med njutning om man tar det lugnt och "kryssar" fram mellan de dåliga partierna.

- Söndag 26 februari 2017: Sjöisbanan plogas just nu efter nattens snöfall av Sollentuna kommuns personal. Uthyrningen av långfärdsskridskor, Skridskoslipningen och kiosken kommer att ha öppet hela dagen fram till kl.15.30.

- Fredag 24 februari 2017, em: Fick just rapport från kommunens personal, de har hyvlat 3,5 km-slingan till nästan full bredd och resten av 14 km-varvet är hyvlat två gånger, inte lika brett men helt ok. Vår rapportör har inte hunnit åka ännu men några har åkt och de säger att isen är riktigt bra. Ytan framför Skridskotullen är också hyvlad så det går alldeles utmärkt att ta sig ut på isen.
Uthyrning, kiosk och skridskoslipning kommer att vara öppet i helgen den 25 och 26 februari, kl.10.00-15.30.
Välkomna!

- Fredag 24 februari 2017:Isläget i morse var fastfrusen snö och spårigt vid Skridskotullen, en bit ut på sjön var det åkbart, bäst bredvid de plogade banorna, inte optimalt men åkbart. Man fick gå ut och ta på sig skridskorna ute på sjön.
Sollentuna kommuns personal skulle prova att hyvla åtmistone en smal bana ut från tullen och sedan prova att hyvla banan. Vår rapportör åker ut och provar när personalen är klar. Återkommer med rapport, utifrån isläget bestämmer vi om uthyrning m.m. är öppet i helgen.

- Lördag 18 februari 2017: Vi inspekterade isen sent i eftermiddags och den var fortfarande hård på ytan. Temperaturen ska stiga några grader under natten och det kanske även blir lite regn. Sollentuna kommuns personal kommer att skrapa ytan tidigt i morgon bitti och känslan är att ytan under "isfraset" fortfarande kommer att vara hård och jämn. 

- Fredag 17 februari 2017: Under eftermiddagen blev isen väldigt mjuk, nästan omöjligt att åka, men så fort solen försvann ner bakom Brunkebergsåsen märktes det att isens yta blev hårdare, hög klar luft och då gör det inget om det är plusgrader, isytan blir ändå hård. Tror att det kommer att vara riktigt hård is i morgon bitti, om än kanske lite ojämn. För att kunna använda hyveln så måste ytan vara hård, är ytan mjuk glider den bara på sörjan, däremot kan det fungera om man först lyckas ploga bort det mjuka så man kommer åt kärnisen, den är hård även vid flera plusgrader.
För i morgon ser alltså prognosen rätt bra ut, ner till 3 minus i natt. Under lördag eftermiddag ser det ut att komma in moln och varmare luft som hänger kvar över söndagen, det kan ställa till det lite för Sollentunaloppet och Marathon-SM, vi får hoppas att kylan och den klara luften stannar kvar lite längre.

- Fredag 10 februari 2017: Israpport från idag kl.11, lagom temperatur och gynnsam svag vind från sydost gjorde åkningen till ett nöje. Man kan för närvarande dela upp slingan i två olika upplevelser. Varvet som är 7 km är mycket bra medan motsvarande varv (från 4 km till 9 km) i sjöns norra del inte plogats lika noga ännu så där ligger partier med fastfrusen snö som bromsar något. Kommunens personal har varit ute och plogat under eftermiddagen så det kan vara bättre kvalitet på isen även i den norra delen. Uthyrning av långfärdsskridskor, slipning och kiosken är öppet i helgen, 10.00-15.30 lördag och söndag. 

- Tisdag 7 februari 2017: Sollentuna kommuns personal har i dag den 7 februari börjat arbetet med att ploga Sjöisbanan, 3,5 km-slingan är nu plogad och i morgon torsdag den 8/2 fortsätter man med resten av banan.
Vi fick under förmiddagen in rapporter från de som åkt trots snön på banan att isen var jättefin under snön, hård och jämn utan några större ojämnheter. Det ser lovande ut inför helgen, tänk på att det fortfarande är öppet vatten vid jästfabriken och att det kan finnas råkar eller stora tvärsgående sprickor under snön om ni inte åker i banan.

- Lördag 4 februari 2017, em: Åkte 7 km-slingan strax före 16.00, de partier som har stöpis, vit till färgen av hopsmält snö, var mjuka, kändes hur det bromsade upp och nästan sög fast skridskorna. De mörkare partierna med ren kärnis var bättre, fortfarande hård yta, lite vatten bitvis men inga problem. Temperaturen ser ut att bli runt nollan för att kunna bli någon plusgrad i morgon. Från natten till måndag och framåt lovas minusgrader dygnet runt, det känns bra, isen skulle behöva riktig kyla ett tag, skadar inte att den blir lite tjockare.

- Lördag 4 februari 2017: I norra delen av sjön är det så pass mycket snö att det kan påverka åkningen, finns risk att skäret fastnar i snön. Mindre snö i södra delen, enligt de som åkt ingen påverkan alls utan det går alldeles utmärkt att åka. Varnar än en gång för öppet vatten vid jästfabriken, från stranden och ca 30 meter ut, uppmärkt med granruskor. Ha alltid isdubbarna runt halsen, hjälm på huvudet, livlina och minst en kompis med dig om du åker på Sjöis! Uthyrning, slipning och kiosk är öppna idag lördag och i morgon söndag.

- Torsdag 2 februari 2017: Fortfarande öppet vatten vid Jästfabriken, i övrigt är isen hård och jämn, lite rimfrost på sina ställen. Håller man sig undan från jästfabriken, helt enkelt inte slickar strandkanten, utan åker en bit ut på sjön där banan brukar plogas, är det helt ok skridskoåkning. Finns kartor på Sjöisbanan upplagda här, även med jästfabriken och råkar uppmärkta. På Sjöisbanans egen facebooksida finns också information:  https://www.facebook.com/norrvikenssjoisbana/

- Fredag 27 Januari 2017: Tittade till isen i Skridskotullen i morse, närmast land var det dubbelis på några ställen men överlag såg isen fin ut, var ut ca 100 meter på isen och det var en hård rätt jämn isyta, såg riktigt bra ut. Var försiktiga om ni ger er ut, vet inte hur det ser ut på resten av sjön. Hör gärna av er med rapporter om isen på facebook:  https://www.facebook.com/norrvikenssjoisbana/
Om resten av Sjöisbanan ser ut som vid Tullen kommer uthyrning, slipning och kiosk att vara öppna i helgen 28-29/1 kl.10.00-15.00.
ÅK GÄRNA KOLLEKTIVT, Buss, tåg eller flera i samma bil !
Åk inte nära Jästfabriken, se upp för Råkar !

- Torsdag 26 Januari 2017: Mildare väder natten som var och i dag, blött och mjuk isyta, fastnade med skridskorna, inget roligt att åka. Nu ska det bli kallare igen, vi hoppas att det fryser på bra till i morgon och att ytan blir jämn. Se upp för råkar tvaärsöver sjön i södra delen och vid "midjan" mellan Rotsunda gård och Bollstanäs, håll er så långt ut från jästfabriken som möjligt.

- Tisdag 24 Januari 2017: VARNING! Diket med dubbel-is vid midjan strax norr om 10 km-vändningen har nu blivit en råk, detta är på västra sidan av den lilla ön, isen på den östra sidan är helt ok, åk där! Precis som varje vinter varnar vi även för att åka nära jästfabriken, isen där är svagare och ibland är det även öppet vatten närmast jästfabriken. Ska sättas upp enris som varning, håll er längre ut mot sjöns mitt just där.

- Tisdag 24 Januari 2017: Fått in flera rapporter i dag från åkare som kört hela Sjöisbanans 14 km, banan är ännu inte plogad eller uppmärkt men dessa åkare vet vart banan ska gå! Det är torr och fin is, i stort sett helt jämn över hela banan, finns några tvärgående råkar tvärsöver banan men de syns väl. VARNING! Uppe vid midjan, strax efter överfarten för 10 km-banan vid den lilla ön, har det bildats en liten förhöjning av isen närmast land följt av ett dike med dubbelis. OBS, på Rotsunda/Bollstanäs-sidan, alltså på väg tillbaka från bananas vändpunkt vid Bollstanäs skola. En av våra rapportörer missade diket och stod på öronen, det gick bra men var försiktiga även under onsdagen och framöver. Sollentuna kommuns personal var ute och mätte isen i dag, den är 12-20 cm tjock och kommer fortsätta att växa under veckan. Ser lovande ut och om inget oförutsett händer kommer uthyrning, slipning och kiosk att vara öppna kommande helg den 28-29/1.

- Fredag 20 Januari 2017, em: Rapport från LM: "Åkte på Norrviken idag mellan kl. 10 – 11. Temperatur ca 3 grader och svag västlig vind. Inget vatten men partier med glasis, dvs tunn dubbelis med fast is under. Mest ojämn is i norra viken. Fortfarande ”vita” partier i mellandelen och jag skar igenom där ett antal gånger. Vill man ”finåka” rekommenderar jag 7 km slingan, från Tullen upp till Jästfabriken och tillbaka. Prognosen ser ut som ca 5 grader under dagen idag, dvs som igår, och nattemperatur runt 0."

- Fredag 20 Januari 2017, fm: Se upp för eventuell dubbelis i dag, det var mycket vatten på isen i går men ytan verkar vara jämn o fin nu på morgonen, risk för dubbelis! Ska bli 3-4 plusgrader i dag så det är risk för vatten på isen under eftermiddagen. Fortsatt kallt på nätterna och i helgen ska det inte bli lika varmt på dagen, vi siktar på att ha uthyrning och övrig verksamhet i Skridskotullen öppen i helgen, återkommer med exakt svar i eftermiddag.

- Torsdag 19 Januari 2017: Hej, här är en rapport från vår skrinnande rapportör LM:
"Har idag åkt hela varvet. Temperatur 3 grader och en frisk VSV vind. Idag ligger det vatten på ytan, vattenpussar på sina ställen, men klart åkbar. Sämst är isen på mellandelen ner till sundet, där det finns mycket ”vita” partier. Jag bedömer att det är snö som inte smält och därför är dessa partier mera porösa. Prognosen för natten säger 1-2 minus och på fredag 3-4 plus. På lördag och söndag säger prognosen lägre temp, ca 0-2 plus. Det kan enligt min bedömning bli en bra skridskohelg på sjön."
Har även fått en liten video från en annan åkare, tror det är från Östra sidan av sjön mot Waxmora, där är det väldigt mycket vatten på isen, antar att det är några timmar senare än LM:s åktur. Tror inte det är så mycket vatten över hela sjön, det blåser och ska bli lite kallare under eftermiddagen, det borde torka upp en del och förhoppningsvis fryser resten ihop med isen. Kan bli bra förhållanden under förmiddagen i morgon, ska bli ungefär lika varmt på dagen i morgon men under helgen ska det bli minusgrader på natten och 0-2 plusgrader dagtid. Lutar åt att det ändå går att öppna uthyrningen i helgen, vi återkommer med besked under morgondagen.

- Onsdag 18 Januari 2017: Den senaste snön har smält ner och jämnat till isytan, jämn och torr isyta i banans sträckning hela vägen från Tullen upp till ön mellan Rotsunda och Bollstanäs och tillbaka, 10 km-slingan. Banan är inte uppmärkt på något sätt så det är fri åkning som gäller, försök att följa banans sträckning, minst risk att råka ut för borrhål och andra överraskningar. Tänk på att vara försiktig, åk inte ensam, ha hjälm på huvudet, isdubbar runt halsen och ispiken i handen. 

- Söndag 15 Januari 2017: Hej, här kommer en försenad rapport om isen och verksamheten i Skridskotullen. Vad gäller den östra sidan av sjön, närmast Waxmora, så är isförhållandena som på sjön i övrigt, snön har smält och frusit ihop med kärnisen, ojämn och spårig på vissa ställen men jämn och fin på andra ställen. Vi har inte mätt och kontrollerat isen längs hela bansträckningen, ger ni er ut på isen gäller som vanligt stor försiktighet och åk inte ensam! Sollentuna Skridskosällskap kommer att ha kiosken i Skridskotullen öppen i dag, söndagen den 15 januari, uthyrningen kommer inte att ha öppet, kvaliteten på isen är inte tillräckligt bra ännu för att hyra ut skridskor till nybörjare. Om kylan håller i sig är det troligt att vi tillsammans med Sollentuna kommuns personal kan provmäta och märka ut Sjöisbanan under veckan som kommer, växer isen mycket kanske även ytan kan hyvlas inför nästa helg.

- Lördag 14 Januari 2017: Hej Skridskovänner, ingen rapport från hela sjön ännu i dag men Västra sidan från Skridskotullen upp till Rotsunda är enligt rapporter helt ok, ingen dubbelis utan helt hopfrusen. Ytan var lite ojämn men inga problem att åka. I norra änden av sjön åktes banan i sin helhet och det var ingen skillnad, hopfrusen men en del ojämnheter.
Har ingen rapport från Östra sidan av sjön, Waxmora-sidan och ner mot Fridshyddan, så var extra försiktiga där om ni ger er ut. Inväntar rapporter från SSS åkare och har ni själva varit ute får ni gärna lämna ett meddelande här på facebook. MEN, åk inte ensam, pika och håll koll på färgskiftningar i isen, lyssna på isen, ändras färg eller ljud så ändras också kvalitet eller tjocklek på isen. Hjälm på huvudet, isdubbar runt halsen, ryggsäck, livlina och minst en kamrat !
Återkommer senare i dag vad gäller eventuell uthyrning av skridskor i morgon söndag.

- Fredag 13 Januari 2017: Se upp för dubbelis, idag på eftermiddagen var ytan frusen men ojämn, ca 2 cm tjock, sedan 2-4 cm vatten och sedan 8-10 cm kärnis. SNÄLLA, låt isen vila även i morgon lördag, ge den en chans att frysa ihop, farligt att åka innan den är hopfrusen och det förstör isytan. Kallare väder väntar från i morgon och eventuellt öppnar vi uthyrningen på söndag, återkommer med mer information i morgon lördag.

- Onsdag 11 Januari 2017: Snön på Norrviken har nu "stöpt" igenom, det betyder att snön har smält och det är mycket vatten på isen. Blåsten och den rätt kalla vinden torkar upp vattnet delvis men det behövs kyla nu för att frysa ihop vattnet med den is som finns kvar och för att bygga tjockare is. Vi vet inte hur tjock isen är nu men den var under 10 cm innan det senaste mildvädret och den är troligtvis tunnare nu. Det innebär INGEN UYHRNING OCH KISOK TILL HELGEN ! Prognsen är fortfarande att det ska komma in kallare luft till helgen men i natt ska det komma 8 mm nederbörd, regn eller snö. Om kylan håller i sig hela nästa vecka kan det bli åkbart till nästa helg, 21-22 januari. Isen ser inbjudande ut under vattnet men ge er inte ut på isen !

- Tisdag 10 Januari 2017: Vid Skridskotullen är det slaskigt och isen är tunn närmast land. Enligt rapporter från fiskare var isen i lördags den 7/1 mellan 4,5 till 8 cm i norra delen av sjön, mellan Jästfabriken och Rotsunda, det var också ca 4o cm snö på isen. De senaste dagarna har dessutom varit milda så GE ER INTE UT PÅ ISEN !  Så länge snön ligger kvar kommer inte isen att växa så mycket även vid mycket låga temperaturer, nu får vi hoppas på regn så att snön försvinner och sedan riktigt kallt väder utan snö ca en vecka..... Enligt väderprognoserna ska det komma 8 mm nederbörd från onsdag kväll till torsdag morgon, temperaturen från 0 till +2, bara att hoppas på regn, och från lördag och en vecka framåt spås det minusgrader dygnet runt.... nu är det bara att hoppas att prognosen stämmer !

- Söndag 1 Januari 2017: GOTT NYTT 2017 alla skridskovänner ! 
Var nere vid skridskotullen idag den 1 januari 2017 och det var i stort sett öppet vatten närmast land och ingen tjäle i backen. Ute på sjön ser isen ut att ha klarat sig bra och väderprognoserna lovar minusgrader i tio dagar.
MEN, när isen nu börjar frysa ihop och blir tjockare, var väldigt försiktiga om ni ger er ut då det kan finnas svagare partier och hål i isen efter värme och blåst i många dagar.
Det kommer att ta flera dagar med minusgrader innan isen vid tullen är tjock nog, vi återkommer med rapporter under veckan.
VARNING, GE ER INTE UT PÅ ISEN ÄNNU, KRÄVS STOR ISKUNSKAP OM MAN SKA UT PÅ ISEN DE NÄRMASTE DAGARNA och KOM IHÅG, ATT ALLTID Ha med er isdubbar, ispik, livlina, hjälm och ryggsäck.

- Fredag 30 December 2016: Vi fick i går rapporter om att flera personer gått igenom isen under onsdagen, Ge er inte ut på isen om ni inte är väldigt vana med sjöisar, åk aldrig ut ensam och ta med skyddsutrustning!

Här en text från Polisens hemsida:  "Törnskogen. Isen brustit och två personer hamnat i vattnet.

Två personer som åkte skridskor har hamnat i vattnet när isen brast. Båda är förda till sjukhus nedkylda.

Information som lämnas rörande pågående händelser är preliminär och kan komma att ändras.

Polisen Stockholms län

Nord

- Torsdag 29 December 2016: Ursäkta bristen på israpporter, hoppas att de kan komma mer frekvent framöver. För några dagar sedan var det helt öppet närmast land på de flesta ställen men de senaste nätterna har varit kalla och på några ställen har det i varje fall frusit på. Från söndag kväll och en vecka framåt ser det ut att bli minusgrader dygnet runt enligt alla vädertjänster, kan innebära att det blir åkbart på Norrviken till Trettondagen !
Det bästa är nog att bara vänta nu och sedan börja inspektera isen mer ingående under nästa vecka.
Vill Önska er alla ett gott nytt år och hoppas att isarna blir fina i januari och februari !

- Söndag 18 December 2016: Isen har redan legat någon vecka på Norrviken och i helgen har en hel del varit ute och åkt. Isen är ojämn då snö på isen smält i olika omgångar, på vissa ställen är det ren kärnis men den har frusit senare och är tunnare, var väldigt försiktig!

Åk inte ut ensam, i skyddsutrustningen ingår minst en kompis, hjälm, isdubbar, ispik, livlina, visselpipa, ryggsäck med klädbyten. Väderprognosen innehåller mest mildväder framöver så om ni ger er ut på isarna, var försiktiga!

- Söndag 23 Oktober 2016: Höstrusk och gråväder, men, det börjar närma sig vinter trots allt. Förhoppningsvis börjar isläggningen på Norrviken någon gång i december, så fort det sker kommer rapporter att dyka upp här, ses på isen i vinter.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- Lördag 27 februari 2016: Isen håller fortfarande bra skick, något spårig närmats skridskotullen men kommer man norr om 3,5 km-slingan är det väldigt fin is fortfarande. Isen kan bli lite mjuk av solens värme fram på eftermiddagen, använd gärna hjälm !

- Onsdag 17 februari 2016: Norrvikens Sjöisbana plogas just nu, Kommunens personal kommer att fortsäta under dagen och veckan. I dag är fokus på 3,5 km-slingan inför facklornas kväll i kväll. Man arbetar sig uppåt runt hela banan och kvaliteten på isen är bra, fast fin kärnis runtom.

- Måndag 15 februari 2016: Sjöisbanan kommer troligtvis att plogas i dag eller i morgon, det håller på att frysa ihop vid land och så fort kommunens personal tar sig ut med maskinerna på isen så kommer det att plogas. Det går alldeles utmärkt att åka på snön men det är jobbigt när man inte ser isen.

Vid skridskotullen går det att ta sig ut på isen via kiosken eller en ramp bredvid den fasta bryggan.

 

- Lördag 13 Februari 2016: Snön ligger lös på isen, går bra att åka trots att det inte är plogat, men vi flyttar familjedagen till nästa helg, lördagen den 20 februari. Uthyrning av skridskor, kiosken och slipning av skridskor är öppet i morgon söndag 14 februari. Det kom väldigt mycket folk till Sjöisbanan i dag trots värmen i veckan och snön som kom i går. Det är mycket vatten vid strandkanten men vi har lagt ut en ramp från kiosken ut på torr is. Kommunens fordon tar sig inte över vattnet, vi ska ordna en ramp men det blir nog först på måndag. Vi har plogat lite med handkraft i dag och det går rätt bra, vi ska försöka få fram mer redskap till i morgon.  Det går ändå bra att åka trots snö  så välkomna till Sjöisbanan i morgon söndag den 14 februari.

 

- Torsdag 11 februari 2016: Vår rapportör har åkt ett varv på Norrvikens Sjöisbana i dag och isen är hård men något ojämn. Inget vatten på isen förutom nära land utanför Skridskotullen vid Norrvikens IP. Generellt är isen bra över hela sjön men utanför bansträckningen har det bildats kratrar som påverkar åkningen, små fördjupningar som ser ut som gamla pimpelhål.
Temperaturen är på väg nedåt, noll-gradigt hela fredagen och sedan minusgrader i helgen och hela nästa vecka. Det som kan ställa till det är att det ska snöa lätt hela fredagen, vi får se hur det påverkar isen, i dagsläget är isen dålig närmast land så det är tveksamt om fyrhjulingarna tar sig ut på isen för att ploga. Trots snön tror vi på bra is till helgen, hoppas att snön blåser undan eller att det fryser ihop vid stranden så att plogarna tar sig ut på isen.
Vår rapportör tar ett varv i morgon igen och lämnar därefter en ny rapport, vi fortsätter hålla koll på isen och hoppas att vi kan få till en bra is till helgen.
För nästa vecka ser väderprognosen lovande ut, glöm inte att anmäla dig till Sollentunaloppet som körs söndagen den 21 februari, anmälan senast måndagen den 15 februari!

-Söndag 7 februari 2016: Sjöisbanan är åkbar idag söndag 7 feruari, vatten på hela banan men isen är fortfarande hård under vattnet. På vissa ställen är det mer vatten, där blir man blöt om skorna, men isen utanför banan har blivit jämnare nu och där är inte lika mycket vatten.Man kan kryssa sig förbi de bötaste områdena genom att köra utanför banan ibland. Isen är som sagt helt ok, se upp för en del hål i banan, troligtvis gamla pimpelhål, kan även vara spröd is eller öppet vatten i strandlinjen på vissa ställen, var försiktig! Vid Jästfabriken finns det öppet vatten vid land, var försiktiga och gå eller åk inte på isen mellan Sjöisbanan och jästfabriken, vill ni åka bredvid banan just där åk på insidan av banan.

-Fredag 5 februari 2016: Banan har inte plogats eller hyvlats i dag men banan är åkbar, den är bäst på Östra sidan, en hel del ojämnheter och "skare" på framförallt den västra sidan. Ska bli riktigt kallt i natt men varmare och varmare under dagen i morgon och även regn. Vill man åka i morgon är det störst chans till bra is på morgonen. Regnet kan göra att ytan blir jämnare och finare men det finns även en risk att ytan blir mjuk och att det blir mycket vatten på isen.

-Söndag 31 januari 2016: Isen var kanonfin idag, inga sprickor, hård fin isyta och inget vatten i banan. Under eftermiddagen fick vi rapporter om hål i isen, mitt i banan, det största, nästan forbollsstort, var rakt utanför jästfabriken där en hel del vass var nerstoppat som markering innan vi satte ut en stor kon. Vi fick rapporter om fler mindre hål i banan, även de på västra sidan men norr/nordost om jästfabriken,

Vid jästfabriken är det öppet vatten vid land, det var ännu inte avspärrat, håll er på banan i närheten av jästfabriken. Vid skridskotullen var det öppet vatten även idag, men de två båtbryggorna fungerade bra för att nå isen. Enligt prognosen ska den kommande veckan bjuda på nästan bara minusgrader så vi hoppas på fortsatt skridskoåkande och hyvling av Sjöibanan under veckan. 

-Lördag 30 januari 2016, kväll: Det ska bli lite kallare i natt och under söndagen, vi tror att Sjöisbanan kommer att vara lika bra i morgon, därför kommer verksamheten i tullen att vara öppen: Uthyrningen av långfärdsskridskor, slipning av skridskor och kiosken med varma och kalla drycker, bullar, kexchoklad och korv att grilla själv. Grillarna kommer också att tändas men om det fortfarande står vatten på isen utanför kiosken kommer de att stå på land under söndagen.

 -Lördag 30 januari 2016, förmiddag: Vid skridskotullen där de flesta startar sin tur på Norrviken är det en hel del vatten på isen, vill man gå ut torrskodd kan man använda fiskeklubbens brygga, där är det ännu inget vatten på isen. När man tagit sig ut på isen är banan väldigt bra och helt torr enligt de rapporter vi fått. Det finns en del små gropar men inget som stör åkningen. Vill uppmärksamma er på vinden, den är just nu västlig så från vändpunkten efter 7 km och fram till jästfabriken är det stark motvind. Enligt väderrapporter ska den svänga till sydlig under eftermiddagen.

-Fredag 29 januari 2016. Vi har varit dåliga på att uppdatera under veckan men med plusgrader och regn har vi avvaktat utvecklingen. I dag har vi fått flera rapporter om helt ok is, det mesta av stöpisen har försvunnit och i dag på förmiddgen var det bara lite vatten på isen. Vi kommer att finnas på plats på morgonen i morgon lördag men vi vet inget om hur isen kommer att se ut. Vid Tullen var det en hel del vatten idag men det ser inte ut att bli kallt i natt, det är nog bra för annars riskerar det att bli dubbelis. Det ska blåsa en del och om det inte blir allt för varmt kan det hjälpa till att få bort vatten från isen. Blir det inte alltför varmt i morgon kommer det nog att bli helt ok på isen, bästa förutsättningarna kan nog finnas på morgonen.

-Fredag 22 januari 2016. Sollentuna kommuns personal har fortsatt att ploga och hyvla Sjöisbanan under dagen. Hela banan är nu hyvlad men på vissa ställen är isen ändå väldigt ojämn, kylan har även gjort att det börjar bli en del sprickor, värst är det upp till 5 km om man åker hela banan. Man har även jobbat med att bredda banan och ploga upp ytor för spel och lek vid skridskotullen, grusplanen på Norrviken IP har också plogats för att få plats med fler bilar.
VI UPPMANAR ALLA SOM KAN ATT ÅKA MED KOLLEKTIVTRAFIK TILL SJÖISBANAN. BUSSHÅLLPLATS BANDYVÄGEN eller PENDELTÅG TILL NORRVIKENS STATION, NEDFÖR TRAPPORNA, TA TILL HÖGER I TUNNELN UPP TILL IDROTTSVÄGEN, SEDAN ÄR DET SKYLTAT !

Det kommer att bli väldigt mycket folk på och utanför isen i helgen så vi vill påminna om några enkla ordningsregler:

Kom ihåg att vi åker vänstervarv, motsols, långsamma åkare håller till höger och snabbare åkare kör om till vänster.
ÅKER NI MED STAVAR MÅSTE NI VARA FÖRSIKTIGA, DET ÄR ERT ANSVAR ATT HA KOLL PÅ ATT INGEN SKADAS AV ER STAV !

 

 

-Torsdag 21 januari 2016Hela Sjöisbanan, 14 km, är nu plogad, även överfarterna för 3.5, 7 och 10 km.
Sollentuna kommuns personal har nu plogat hela banan och fortsätter samtidigt att hyvla isen, nu i eftermiddag var det bara den nordligaste delen upp till Bollstanäs som inte var hyvlad. Enligt de rapporter vi fått är isen riktigt bra där den blivit hyvlad, personalen fortsätter att jobba med isen i morgon för att den ska vara riktigt fin till helgen. Vi har spanare ute i morgon som ska åka hela banan, mer detajer om kvalite´n kommer efter deras rapport.
Uthyrning av långfärdsskridskor, kiosk och slipning av skridskor kommer att vara öppna under helgen, lördag och söndag, 10:00 - 15:00, lämna bilen hemma om ni kan!
Välkomna till Norrvikens Sjöisbana!

 

-Lördag 16 januari 2016.  Det var bara Sjöisbanans 3,5 km-slinga som var öppen idag, den var plogad men ytan var ändå skrovlig och ojämn, det gick ändå att åka och många var ute på sjön och provade. I morgon söndag är också bara 3,5 km-slingan öppen, under nästa vecka kommer hela banan att plogas och hyvlas.

-Fredag 15 januari 2016.  Sollentuna kommuns personal håller fortfarande på med isen, status är att 3,5 km-slingan kommer att vara plogad och hyvlad till helgen !
Kvaliteten kan vara lite skiftande men man jobbar vidare resten av dagen med hyvel och plog för att få till en så bra yta som möjligt.
Resterande del av Sjöisbanan är inte åtgärdad, man valde att satsa alla resurser på att få 3,5 km-slingan åkbar och i så bra skick som möjligt.
 
Man fortsätter med resten av Sjöisbanan nästa vecka och vi hoppas att hela banan är åkbar då !
Välkomna till Sjöisbanan i helgen, och kom i håg, åk buss eller tåg om möjlighet finns!

 

-Torsdag 14 januari 2016.  Sollentuna kommuns personal mätte isen längs hela Sjöisbanan i tisdags den 12/1, den var tillräckligt tjock och säker för att börja ploga med fyrhjulingarna. 
Man provade att ploga i går, onsdag den 13/1, men tyvärr hindrades man av vatten som trängt upp på isen under den tunga snön. Förhoppningsvis gör kylan att vattnet fryser till och planen är att göra ett nytt försök i morgon fredag.
Om.....det går att ploga bort snön utmed Sjöisbanan är det inte säkert att ytan möjliggör skridskoåkning, den kan vara skrovlig och ojämn. 

Utan snö finns det i varje fall en bra chans att isen längs banan växer till sig så att det under nästa vecka går att använda större maskiner.

Fredag 8 januari 2016.  Isen har sakta men säkert växt trots lite snö på ytan och är nu mer än 10 cm över hela sjön. Sollentuna kommun som sköter plogningen har inte börjat ploga ännu och kommer inte att ploga Sjöisbanan till helgen.

I torsdags gick det att åka på Norrviken, men snön hade börjat frysa fast i isen och det gick tungt och var svårstyrt, inget för nybörjare. Nu har det snöat hela fredagen och det kommer nog mer under helgen.

Vi siktar på att banan plogas under nästa vecka och att vi kan öppna hela verksamheten till nästa helg, 17-18/1.

 

-Onsdag 31 december, nyårsafton 2015Isen på Norrviken ser väldigt inbjudande ut MEN, ISEN HAR FRUSIT VID OLIKA TILLFÄLLEN, DET KAN VARA BÄRIG IS PÅ ETT STÄLLE OCH TUNN IS SOM INTE BÄR PÅ ETT ANNAT !

Norrviken i eftermiddags, nyårsafton 2015, från stranden och ca 15 meter ut var isen 5-7 cm tjock, ca 7cm på partierna med stöp och ca 5cm där det var ren kärnis. Längre ut var det ren kärna och man såg en klar gräns där isen var nyare, här var tjockleken bara 2-3 cm, ej bärig, nu var det is överallt men i morse var det öppet vatten på vissa ställen.

Väderprognoserna ser lovande ut, mestadels minusgrader men molnigt, isen kommer att växa men rätt långsamt. Bara att vänta, kan ta en vecka eller lite till innan man bör ge sig ut på isen.

 

-Tisdag 29 december. Inte många dagar sedan det var 10 grader varmt och vårlikt men i söndags kom kylan och sedan snön. Nu ligger ett tunnt istäcke på i stort sett hela Norrviken, den är också i stort sett snöfri ! 

TÄNK PÅ ATT ISEN ÄR VÄLDIGT TUNN FORTFARANDE OCH LÅT DEN VÄXA TILL SIG I LUGN OCH RO !

Isytan är delvis "frostig", ser ut som snö på håll men är en tunn frasig yta ovanpå kärnisen. 
När isen växt till sig så tänk på säkerheten: Gå aldrig ut ensam, ha alltid isdubbar, ispik och gärna ryggsäck på dig, använd gärna även hjälm.
Väderprognosen ser positiv ut men det kommer att dröja innan det går att ploga eller markera sjöiabanan.
Fram till dess ska bara den som är erfaren sjöisåkare ens fundera på att ge sig ut på isen.

Återkommer framöver med mer information om isens utveckling men räkna inte med någon officiell sjöisbana eller skridskouthyrning förrän absolut tidigast den 6/1 2016.

-Måndag 28 december. Har precis varit nere vid Norrviken och kollat isen i skenet från bilens helljus. Det ser faktiskt bra ut i den södra änden, isen verkar ha lagt sig efter att snön kom eller så har den blåst bort. Vet inte alls hur tjock isen är, knackade lite och det lät bra, kunde se färgskiftningar så man ska nog avvakta ytterligare rapporter innan man ger sig ut. Det är ändå glädjande att det inte är någon snö på isen, vore intressant att veta hur det ser ut i norra änden av Norrviken. Hoppas att kylan håller i sig och att vi slipper mer snöfall på ett tag, då kan det snart bli dags att åka skridskor på Norrviken igen ! ! !

 

 

 

- - - - -  - - - - - -  - - - - - - -  - - - - -  - - - - - -  - - - - - - -  - - - - - - -  - - - - - - - -  - -

-Onsdag 18 februari. Isen var riktigt fin på stora delar av sjön i går efter hårt arbete av Sollentuna kommuns personal. I dag har värmen varit hård mot isen, vatten över i stort sett hela Norrviken och prognosen lovar mer värme i veckan. Om kylan kommer tillbaka ordentligt kan det bli fin is igen, nu är det bara att vänta.

-Fredag 13 februari. Isen var helt ok i morse, men under dagen har den blivit mjuk och det har samlats vatten på stora delar av sjön, precis som under torsdagen.

Sollentuna kommuns personal har inte plogat Sjöisbanan i dag fredag och man kommer inte att ploga under helgen, man vill ge ytan en chans att frysa ihop ordentligt, enligt väderprognosen ska det vara runt nollan och någon plusgrad i helgen, men det ska bli riktigt kallt natten mot måndag.
Det betyder att kommunen hoppas kunna ploga och hyvla isen på måndag och hoppas att det sedan ska gå att hålla den i bra skick hela veckan.

Hela östra sidan har fått en ny sträckning då det var fotspår och hjulspår efter att folk varit ute i slasket.

Respektera detta och låt skridskorna ligga på hyllan i helgen, då kan det bli fantastiska isförhållanden under hela nästa vecka och i nästa helg.

 
Det finns ett undantag, om man är uppe väldigt tidigt på morgonen kan det vara ok att åka, men man måste känna att ytan bär ordentligt, tidigt i detta fallet är absolut före 09:30 !

 

-Torsdag 12 februari. Här är en färsk rapport om förhållandena på Norrvikens Sjöisbana från Sollentuna kommuns personal, de försökte ploga i dag men avbröt arbetet då de förstörde mer än de förbättrade. Om det fungerar så fortsätter de arbetet i morgon fredag.

- Hela banans längd är plogad

- F.n mycket vattenansamlingar i banan

- Bäst är 3,5 km, samt upp till 7 km, om det fryser på så blir i princip hela banan okey.

- Sämsta sträckan är från 10 km upp till Bollstanäs på östra sidan, ojämnt med kullar och vatten.

- Vissa övergångar är besvärliga där man får gå över med skridskorna.

-Tisdag 10 februari. 3,5 km-slingan har både plogats och hyvlats och är fullt åkbar, 7-km-slingan är bara plogad ännu. I morgon onsdag körs facklornas kväll och därför koncentrerar man sig nu på lilla slingan, under torsdag och fredag kommer hela banan att plogas och hyvlas för att bli i bra skick till helgen. Banan har delvi fått helt ny sträckning så se upp med rester av gamla snövallar som finns kvar i banan.

-Måndag 9 februari. Sollentuna kommuns personal har inte gett upp kampen mot vädrets makter, snösörja och dubbelis !
I dag har man varit ute på Norrviken och försökt att ploga, det var problematiskt, på flera ställen brast dubbelisen.
Lösningen blev att på hela östra sidan ploga en helt ny sträckning, överfarten för 3,5 km-banan fick också ny sträckning paralellt med den gamla.
Det är inte åkbart i nuläget, under tisdagen ska man fortsätta arbetet och på tisdag eftermiddag meddelar vi hur det blir med Facklornas kväll som är tänkt att genomföras på onsdag den 11 februari.

-Söndag 8 februari. Trots minusgrader och vind är det fortfarande inte helt genomfruset, det är dubbelis på flera ställen som brister redan när man bara går på isen, att ta ut maskiner på isen skulle inte hjälpa i dagsläget.
Det troliga är att både facklornas kväll och Sollentunaloppet blir inställda/framflyttade, beslut tas på måndag eller tisdag

-Torsdag 5 februari. Det är nu ca 11-15 cm överis/slask ovanpå kärnisen som är ca 17 cm. Kommunens maskiner orkar helt enkelt inte ploga undan den blöta massan. Snön isolerar och värmer, på natten är det ett par minus och då fryser det till överis, på dagen med någon plusgrad blir det mer vatten. 
Den enda riktigt kalla natten framöver enligt prognosen är natten mot måndag, då ska det kunna bli 11-12 minusgrader och hög klar luft.
Om prognosen stämmer så borde det kunna frysa till så pass så att ytan håller fordonen och man kan få bort snön från banan, sedan återstår att få till ytan men om det går att få undan snön finns ju i alla fall förutsättningarna.

Det bästa nu vore 5-10 plusgrader och regn följt av riktig kyla i minst 3 dagar.....
Tyvärr så ser prognosen även fortsatt ut som nu, någon minusgrad på natten och några plusgrader på dagen.

-Söndag 1 februari. Plogarna försökte ploga banan i dag på morgonen men det var väldigt blött och tungt. Man har plogat 3.5 km-slingan men ut på banan rann då en slask-sörja på ett par cm. Det går att åka där, isen är fortfarande väldigt fin under sörjan men man måste vara väldigt försiktig och det blir blött. Det bästa just nu är att låta isen vara i fred och hoppas att kylan hittar hit den kommande veckan. Det finns en tjock hård kärnis i hela Norrviken, utanför Skridskotullen är den ca 20 cm och längs banan är den 15-17cm. Blir det bara kallt kan Sollentuna kommun snart gå ut med större maskiner och då kan man bredda banan och bearbeta isytan på ett helt annat sätt. Med en bredare bana blir det inte lika känsligt vid plusgrader, det vatten som bildas håller sig då i banans kanter och man kan åka torrskodd i mitten. Nu är det alltså läge för det vi sjöisåkare är bra på fast vi inte vill det: Tålamod, tålamod och åter tålamod.

-Fredag 30 januari. En färsk lägesrapport från Sjöisbanan.
ISRAPPORT fredag lunch
Har åkt hela varvet idag. Ett 1 cm tjockt snötäcke är inget problem och underlättar att man ser nyfrusna partier som man inte bör åka över. Isen är bra med följande problem; Efter 6 km resp 7 km större parti stöp som man måste runda. Vill man undvika dessa så tar man 10,5 km slingan, dvs. inte in i Bollstanäs-viken.
Ser fram emot en bra skridskohelg om inte snöfallet blir för ymnigt.
Långtidsprognosen pekar på bra skridskoväder så den planerade skridskoveckan 8 - 15 febr med alla aktiviteter kan bli årets höjdpunkt för skridskoåkning.
LM Jansson

-Tisdag 27 januari. Sollentuna kommuns personal har plogat hela Sjöisbanan idag, det var en hel del slask och det är nog en del vatten kvar på banan. Man körde hela banan tre varv med ett "finblad" vilket betyder att man även går på ytan lite. Fick rapport från 3,5 km-slingan av en skridskoåkare och när man väl kom ut var det inte så mycket vatten och åkytan var helt okej. Nära land står det en hel del vatten, den blöta snön tynger en del.
Vad gäller skötsel av banan på vardagar så kan man nästan räkna med att det plogas om det behövs, på morgonen om det snöat på natten och innan hemgång kl.16:00 om det snöat under dagen.
Man gör allt för att hålla bredden uppe om det skulle frysa på och man vil ha banan snöfri för att få mesta möjliga effekt på istjockleken om det blir kallt. 
Det behövs fortfarande minst 5 cm på isens tjocklek för att traktor eller 4-hjulsdrivna pickuperna ska kunna ge sig ut. Vi testade att dra hyveln med fyrhjuling för några år sedan men den satt fast. Så nu hoppas vi på ordentlig kyla för att få till hyvling men isen är helt åkbar just nu.

-Torsdag 22 januari. Sollentuna kommuns personal har varit ute på Norrviken och plogat varje dag denna vecka. Fortfarande bara med fyrhjulingarna men de vill hålla efter banan innan det blir för tungt för de små maskinerna

Kan man hålla bana fri från snö så växer isen till sig och nu ska det även bli kallare. Det ska snöa till och från till fredag lunch men man kommer att ploga varje dag fram till helgen för att förhållandena ska vara så bra som möjligt i helgen. Isen har klarat plusgraderna bra och är åkbar runt hela banan men den är klart bättre på den västra sidan av sjön.

-Tisdag 20 januari. Sollentuna kommun har idag plogat upp Sjöisbanan till en bredd på 10-12 meter i hela banans längd, isytan är bitvis ojämn och skrovlig. Isen är ännu inte tillräckligt tjock för att de ska kunna gå ut med de större fordon som behövs för att dra hyveln som kan jämna till isen.    

-Lördag 17 januari. Blåsten har under natten torkat upp allt vatten på Norrviken och det var en helt annan is som mötte oss i dag. Närmast land var det vatten på isen i dag men via kiosken och en spång tog man sig ut på torr is. Merparten av banan är dock i gott skick och bitvis är det finfin is, framförallt på den västra sidan. Längst upp vid vändningen i Bollstanäs är det väldigt dåligt, 

-Fredag 16 januari. Vattnet som låg på isen fick en tunn isskorpa under natten och det blev dubbelis på många platser runt banan. Det är i stort sett omöjligt att åka på banan, finns vissa partier som är åkbara. I morgon lördag är kiosken öppen och vi tänder en grill men uthyrningen av långfärdsskridskor kommer inte att vara öppen. Vi avvaktar till i morgon vad gäller söndagen.

-Torsdag 15 januari. Det milda vädret och regnet har gjort att det blivit vatten på isen som frusit till på ytan under nätterna och då skapat dubbelis som går sönder när någon åker eller går på den. Isen är inte tillräckligt tjock för att kommunen ska kuna använda de stora maskinerna ännu och fyrhjulingarna orkar inte dra hyveln, så vi får vänta och se. Vi ska göra en liten inspektion av isen på fredag morgon och meddelar sedan hur det blir i helgen.

-Tisdag 13 januari. Det ligger fortfarande snö kvar på Norrviken, banan är plogad men det är väldigt ojämna förhållanden. På vissa ställen står det vatten, på andra är det trasig dubbelis och på andra ställen kan det vara blankis. Det går att åka men var väldigt försiktig i så fall. I morgon ska kommunen försöka få bort mer snö på isen utanfaör skridskotullen samt bredda banan.

-Söndag 11 januari. På lördagen var isen riktigt fin, fortfarande blank kärnis över hela sjön, några små skönhetsfläckar med bucklig is eller trasig överis men 98% av isytan var fantastisk. Under eftermiddagen började ett kraftigt snöfall och det kom ca en decimeter snö. Sollentuna kommuns personal kommer att börja ploga Sjöisbanan kl. 06:30 på söndagsmorgonen så vi hoppas på ytterligare en fin dag på Norrviken.

-Fredag 9 januari. Isläget på Norrviken är stabilt, trot regn och blåst är den tunnaste isen vi mätt upp 13 cm. Tjockleken varierar lite upp till 18 cm, det är rakt igenom kärnis, alltså den starkaste typen av is, ytan klarar upp mot 4 plusgrader utan att bli mjuk. Det kan vara lite sämre kvalitet på isytan närmast land och inne i vikar, trasig dubbelis. Ute på sjön torkade vinden upp vattnet och därför är ytan bättre där.

-Söndag 4 januari. Norrviken ligger nu spegelblank, jämn fin isyta, ca 12-15 cm kärnis. Det  är svag is i närheten av jästfabriken så åk inte nära, i dag var det öppet vatten precis utanför kiosken vid skridskotullen, var försiktig även där. Observera att detta baseras på rapporter, kommunen har inte provborrat hela sträckan ännu, sjöisbanan är alltså inte utmärkt, så det är fri åkning som gäller. Kom ihåg att inte åka ensam, ta md isdubbar, ispik och livlina, ha gärna hjälm på huvudet och handskar. Just handskar tänker inte många på men vi brukar få in många som skurit sig på isen vid fall. Var försiktiga!

-Tisdag 30 december. Det kalla vädret i kombination med den klara höga luften hann göra underverk med isen innan snön kom. Våra rapportörer gjorde 4 borrhål, vid skridskotullen och innanför och utanför den lilla ön med lampor var det 13 cm ren kärnis, norr om ön, mer mitt ute på sjön var det 12.5 cm kärnis. Vad gäller plogning av Sjöisbanan så är det Sollentuna kommuns fritidskontor som sköter märkning och plogning av banan. Den tjocklek vi mätt upp fyller kaven för att gå ut medfyrhjulingar men de måste genomföra egna mätningar längs hela sträckningen. Vi har god kontakt med personalen och hjälper varann med det vi kan, vi vidarebefordrar all information vi har till personalen. Så trots snön kan det alltså snart vara åkbart igen. Vad gäller snön så var det närmast skridskotullen och stranden ca en dm snö men längre ut på sjön var det bara 4-5 cm. Det var en hel del som åkte skridskor trots snön men det kräver att man är van åkare och har bra balans för att parera när man fastnar  i snön. Vi återkommer när vi vet mer om plogning och när vi öppnar uthyningen med mera.

-Måndag 29 december.  Isen ligger nu på hela Norrviken, i lördags den 27/12 var istjockleken i den södra och västra delen av Norrviken 5-6 cm, i den norra änden 8-9 cm men på den östra sidan fanns områden med sent frusen is där det bara var 3-4 cm. Många har varit ute och åkt på Norrviken i dag, det är hyfsad isyta med snö på sina ställen och en del drivor. Tänk på att inte åka ensam och ha med er isdubbar, livlina och ispik. Vi kommer att gör nya mätningar under tisdagen, återkommer med ny rapport.

-Söndag 22 december.  I dag på morgonen låg en tunn ishinna på Norrviken utanför Skridskotullen och längs Brunkebergsåsen. Har inga rapporter om isläget i den norra änden av sjön.Minusgraderna lär fortsätta och om vinden mojnar lär isen byggas på, men, men, det dröjer ännu ett bra tag oavsett innan det går att åka skridskor, vi återkommer, lämna gärna isobservationer på facebook: https://www.facebook.com/norrvikenssjoisbana?fref=nf

Går även bra att maila om isläget till: This is a mailto link

 

Uppdaterad: 08 FEB 2018 22:10
Skribent: Lennart Gustafsson

Genom att ange Sollentuna SS som din favoritförening så stödjer du Sollentuna Skridskosällskap varje gång du använder ditt spelkort på Svenska spel.

 

Bli medlem i Sollentuna Skridskosällskap

Dags att betala medlemsavgiften för 2017/2018

 

MEDLEMSAVGIFT för verksamhetsåret 2017-04-01 – 2018-03-31.

Medlem - 250:-Stödmedlem - 150:-Familj - 500:-

Sätts in på plusgiro 881643-1.

Medlem är den som är aktiv som åkare eller funktionär.

Stödmedlem är övriga medlemmar.

Familj, alla skrivna på samma adress. Uppge namn och personnummer på samtliga.

Medlemsregistret finns numera digitalt på RF:s Idrott online, därför måste vi ha personnummer på alla medlemmar.

Sida om norrvikens sjöisbana på facebook

 http://www.facebook.com/#!/norrvikenssjoisbana

där kommer du att hitta aktuell information om Sjöisbanan och vad som händer i skridskotullen när säsongen kommer igång. Det är en öppen grupp där alla kan lägga upp sina observationer, bilder, åktider med mera, bara att gå in och gilla.

Sollentuna Skridskosällskap På facebook.

 Nu finns Sollentuna Skridskosällskap på facebook, här är länken:http://www.facebook.com/#!/groups/142687639207315/.

Postadress:
Sollentuna SS - Skridsko
Vänortsstråket 31
19161 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +468964630
E-post: This is a mailto link

Se all info