Hoppa till sidans innehåll

Pater Noster Race


Lördag 20 maj 2017

En kort summering av årets Pater Noster Race från tävlingsledningens horisont

Resultatlistan finns publicerad på StSS hemsida 

Här finns ochså en del historiska resultat. I finns även seglad- och korrigerad tid redovisad. (Det är placering vid målgång som gäller.)

Vi har även lagt ut några bilder från PNR 2017 på StSS hemsida 

Det blev ett något omväxlande väder. Högsommarvärme och sol vid starten i Stenungsund och kallt och blåsigt på vägen in till Skärhamn. Säkert en 10-15 grader kallare i luften. Kändes så i alla fall.

 Några fakta:

 • Vi hade 46 anmälda båtar innan ordinarie anmälningstid gick ut den 18/5. Vi fick en efteranmälning så totalt blev det 47 anmälda båtar.
 • Fyra båtar kom inte till start dvs noterades som DNC i resultatlistorna.
 • Inga tjuvstarter eller andra tekniska fel så ingen båt behövde få OCS i resultatet
 • Fyra båtar noterades för DNF dvs bröt av diverse orsaker. En stilla önskan från seglingsledningen är att man ringer in och meddelar att man brutit så
  fort som möjligt så att vi vet att alla är ok och så att vi kan göra klart resultatlistorna så fort som möjligt
 • Vi fick 39 båtar i mål med resultat
 • Första båt gick i mål 16:32:07 och sista båt 17:25:58. ”Idealtid” var 16:00 för första båt.

 Några kommentarer om arrangemanget

 • Rorsmansförklaring fungerade bättre i år men jag/vi ser att det kan bli ännu bättre. Det är något vi ska fortsätta med.
 • Resultatlistorna kan ta en stund att få klart vilket jag kan förstå upplevs som besvärande. I år fanns resultatlistan klar klockan  18:00 dvs ca 30 minuter efter att sista båt gått i mål. Vi fick vänta en liten stund på besked från en av båtarna som brutit innan vi ville lämna ut resultatet.
 •  Banan och rundningsmärkena. Jag har inte fått några kommentarer på de märken vi valt att använda. Vi hade ersatt "märke 3" dvs den röda pricken väst Bratten med ön Ären sydväst om Bratten för den bana där rundningen tidigare skedde på fel sida pricken. Hör gärna av er med synpunkter.
 • Starten kan vara ett dilemma för oss arrangörer. I och med att man införde tre decimaler i SRS-talet för några år sedan så blir de individuella starterna allt tätare.
  I år hade vi riggat för att kunna signalera för tjuvstart men inget sådant inträffade, det gillar vi. Vi behöver några funktionärer extra för att kunna få till detta men jag vill gärna göra på samma sätt även nästa år.  
  Vi hade även i år öppen kanal på VHF:n så att de som hade möjligheten kunde följa nedräkningen till varje start. Tar gärna emot kommentarer på hur det fungerade och förslag på förbättringar.
 • Målgången kan vara en ännu större påfrestning för arrangören om jaktstarten fungerar som det är tänkt och alla kommer till mål samtidigt. I år var det ganska lugnt med tillräcklig marginal för att vi skulle hinna med.
 • En incident rapporterades från en av båtarna som bröt. En person på båten hade fallit så illa att han behövde uppsöka läkare.
 • Inga protester lämnades in vilket alltid är skönt.
 • Anmälda båtar blev i år 47 mot 61 stycken förra året. Det är samma trend som vi hör från många andra arrangemang dvs antalet deltagare minskar och någon klockren förklaring har vi inte.
  En fundering vi har är om vi lägger tävlingen på fel datum. Vi krockar med Göteborgsvarvet och det är stora kölbåtstävlingar både helgen före och efter Pater Noster Race.
  Har ni någon synpunkt? Frågan skulle väl egentligen ställas till de som inte anmält sig😊

 Är det något ni undrar över så kan ni höra av er.

Tack för en väl genomförd tävling och välkomna nästa år

Hälsningar

Kjell

Seglingsledare PNR

 

Uppdaterad: 2017-06-08 13:51
Skribent: Kjell Andersson
Epost: This is a mailto link

Pressmeddelanden på MyNewsdesk:
Följ Stenungsunds Segelsällskap/Tjörn Runt by COWI

svenska_sjo_banner_

StSS väderlänkar med webbkameror

Postadress:
Stenungsunds SS - Segling
Stenunge Allè 7
44430 Stenungsund

Kontakt:
Tel: +46(0)30367660
E-post: This is a mailto link

Se all info