Hoppa till sidans innehåll

Landslagssäsongen 2017

2018-01-09 15:28
Andreas Fredriksson sammanfattar landslagssäsongen 2017.
  • Uppdaterad: 2018-01-09 15:30

VM i Sundsvall 17-20 augusti

I augusti hade vi VM på hemmaplan. Det var Njurunda OK som stod som värd för VM, där areanan för tävlingarna var placerad strax norr om Sundsvall.

VM inleddes med klassisk distans. Den klassiska distansen brukar vara en av de grenar som Sverige är starka på. Så blev det även i år, där Sveriges herrar tog en trippel med Johan Eklöv överst på pallen, Robbin Kantarp som tvåa och Mikael Pihel på bronsplats. Nämnas bör väl att det även var svenskt på plats 4 och 5 med Gustav Hindér och Anders Boström.

Damerna höll nästan på att kopiera herrarna, med Karin Stenback överst, Frida Wallström som tvåa, men med Nina Najbjerg Danmark på bronsplats.

Det vill säga en mycket bra start på VM för de svenska seniorerna.

De svenska herrjuniorerna är ju i princip omöjliga att slå för övriga länder. De tog en trippel med Olof Skoglund, Johan Hagströmer och Anton Berneving på pallen. På juniorernas damsida är det lite tunnare, men sveriges enda representant Elin Djupsjö visade att Sverige är att räkna med ändå. Elin tog silver efter Satu Kauppinen, Finland.

På sprinten var Finland lite revanschsugna efter sveriges dominans dagen innan. Finlands Antti Iivari tog guld före Mikko Hölsö och sveriges Karl Walheim. I D21 tog Finland både guld och brons, Nella Keskinen och Caroline Sandelin. Lisa Andersson tog hem silvret för Sverige.

Sveriges juniorherrar fortsatte att dominera med en trippel på pallen. Lukas Olm, Johan Hagströmer och Olof Skoglund.

Tyvärr fick inte Elin till det lika bra som dagen innan och kom precis utanför pallen på en 4:e plats.

I herrstafetten växlade det mellan sveriges lag 1 och finlands lag 1, spänningen höll i sig ända till sista sträckan då Finland drog det längsta strået och avgjorde till sin fördel och vann guldet. Svergies lag 1 tog silver (Karl Walheim, Robbin Kantarp, Johan Eklöv). Svergie lag 2 tog brons (Gustav Hindér, Mikael Pihel, Martin Jansson) och Sveriges lag 3 kom på 4e plats. (Anders Boström, Robert Pettersson, Björn Karlsson).

I damstafetten var Sverige lag 1 lite av favorit. Både Karin Stenback och Lisa Andersson hade tagit guld resp. silver tidigare på VM. De levde upp till förhoppningarna och vann 3.10 före Finland 1, och med  Finland 3 på bronsplats.

Herrjuniorerna tog sin tredje trippel under VM och visade att det finns en fin framtid för sveriges orienteringsskyttar. Guld för Johan Hagströmer och Lukas Olm, silver för Olof Skoglund och Anton Berneving, och brons för Thorsten Svensson och Simon Jansson Järpling.

Världscupen 2017

Mikko Hölsö, Finland, tog tidigt ett stadigt grepp om cupen då han vann de fyra första deltävlingarna under våren. På hösten kontrade Martin Jansson och vann två deltävlingar. Detta gjorde att Martin hade en liten chans att gå om Mikko om Martin sprang riktigt bra på världscupsavslutningen i Danmark och Mikko inte lyckades fullt ut. Båda sprang bra och vann varsin deltävling men Mikko placerade sig för bra då Martin vann, så Mikko höll undan och vann världscupen före Martin. Anders Englid (f.d. Boström) sprang stabilt under hela året och kom på tredje plats.

Det var spännande in i det sista även för damerna. Frida Wallström ledde inför världscupsfinalen men Karin Stenback tänkte inte ge bort segern så lätt. Karin sprang bra och kom på 2:a och 1:a plats på de två sista tävlingarna, vilket räckte för att gå om Frida med 13 poäng. Lisa Andersson kom på tredje plats.

// Andreas Fredriksson, landslagsledare

Skribent: Hans Mandahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Mångkampsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 709 60 37 38
E-post: This is a mailto link

Se all info