Hoppa till sidans innehåll

Anders rapport från Sörmlandsträffen

2012-04-13 14:21
Lördagen den 31 mars (2012) åkte jag till Oxelösund för att tävla i Sörmlandsträffen. Från början var det tänkt att jag skulle åka minibuss från Lindesberg, men...
  • Uppdaterad: 2016-06-08 06:57

 

Lördagen den 31 mars (2012) åkte jag till Oxelösund för att tävla i Sörmlandsträffen. Från början var det tänkt att jag skulle åka minibuss från Lindesberg, men eftersom vi var en för mycket fick jag äran att köra en hyrbil från Örebro. Istället för att sova och vila upp mig i en mysig minibuss fick jag köra en liten japanare som motarbetade mig med oklart dragläge och dryg växellåda. T.ex. när jag var på Statoil och skulle hämta ut bilen var jag helt säker på att den ligger i friläge, men se där, det var ettan som låg i – hopp hopp. Dessutom blev det några starter i sann Frövi anda med onödigt högt varvtal. Fast detta var inget som hindrade oss i vår bil att komma fram i god tid till hallen och väga in oss. Jag vägde in på starka 63,1 kg i klassen herrar -66. Därefter var det en ganska lång väntan innan det var dags att gå upp på mattan. Som tur var hade några av mina gamla vänner från Judogymnasiet även valt att dyka upp, så vi fördrev tiden med att ta igen allt vi missat om det senaste i varandras liv.

Hur som helst, jag hade dragit på mig en väldigt nervös känsla på läktaren efter att ha sett ungdomarna och framförallt juniorerna fightas på mattan. Trots detta var det inga problem att få i sig mat och vätska. Det var inte ens problem att behålla vätskan till en början (det kom lagom till att jag skulle gå första matchen och fortsatte sedan mellan matcherna). Som vanligt är det väldigt oklart exakt när man ska gå upp, så man får försöka hålla värmen hela tiden.

Till slut var det dags! I första matchen skulle jag gå mot en junior som hade kört ganska bra tidigare under dagen i juniorklassen och tagit en bronspeng. Dock körde han mycket statiskt och styrke-Judo, vilket inte fungerar på en riktig karl som mig. Med gubbstyrka och lätta fötter (dödlig kombo) tog jag hem matchen genom fyra kast. Två yoko, en waza-ari och nästan en rear naked choke fick jag in, innan det blev ippon på en ko uchi make komi. Allt detta skedda på ca två minuter – vilket var tur eftersom jag började känna av tröttheten efter en sådan attackerande framfart.

Andra matchen var mot en boråsare, här tog jag ledning ganska direkt på ett fotsvep som blev waza-ari. Därefter försöker han svepa mig på min vänster, detta leder till att jag väljer att fiska efter en riktigt klassiker och jag sparkar han lite lätt i nästa sekvens med min vänster och bara väntar på att han ska försöka svepa igen. Självklart gör han detta och då lyfter jag tacksamt på foten och sveper till enligt skolboken – ippon!

Tredje matchen är mot en kille som mig själv kör -60 egentligen. Här hände inte mycket innan jag fick in en ko uchi make komi som resulterade i en ippon.

Dessa tre matcher var i poolen, vilken jag vann. Därför får jag möta Jimmie Pettersson från Kristinehamn som kom tvåa i andra poolen i en semi final. Denna match avslutar jag genom en strypning som jag fick en efter att Jimmie gjort en drop seo nage.

Nu är jag framme i finalen och får möta Alexander Marteleuer från SPIF. Här tar jag ledningen ganska fort på en waza-ari och får även in två ko uchi make komi som jag själv blev förvånad att jag inte tilldelas poäng för. I vilket fall händer allt detta i början av matchen och Alexander som var ganska mycket större än mig blir uppmanad och påhejad av sina klubbkamrater och tränare att ösa på. Detta leder till en tuff greppning och intensiv framfart som var lite läskig pga. storleksskillnaden, men i stridens hetta slår jag bort hans grepp från nacken och följer upp med ett klockrent fotsvep och jag vet inte om jag fått in något cleanare svep faktiskt. Hur som helst de stora faller tungt, men om de håller tag i en liten person så följer den lilla personen med. Så blev fallet (hehe), och jag landar på honom och det hela blir som ett riktigt kroppsslag och det svartnar lite för mina ögon och luften går ur mig. Detta är ett lite jobbigt läge eftersom det är dagens sista match och hela hallen tittar på oss och man hörde ett ”ohhh” när jag fick in kastet. Här är det läge att köra någon form av ”målgest” och fira eller bara spela jävligt cool, men jag får gå hukandes och lyfta på armarna och hoppas att jag inte ska börja gråta (det gjorde jag inte för övrigt).

 

Sörmlandsträffen prispall_2

 

Nåväl guldet blev mitt och åskådarna fick se fin Judo från min sida och jag är väldigt nöjd med min prestation. Jag fick gå fem matcher och jag kastade mycket och jobbade bra i mattan, jag vann även mot alla andra som stod på prispallen. En bra tävling helt enkelt J

Jag vill tacka klubben som ställer upp för mig och jag hoppas att ni känner att ni får något tillbaka genom att låta mig åka och tävla och träna!

// Anders Robertsson

Skribent: Stefan Folkesson

Postadress:
Varbergs JK - Budo och Kampsport
Niklas Strandberg, Lindberg 71
43292 Varberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info