Hoppa till sidans innehåll

The true story


 

Året är 1987 och Väsby Hockey har mycket överraskande tagit klivet upp till ishockeyns riktiga finrum, Elitserien ! Här nedan  hittar du citat från gamla pressurklipp, faksimiler samt en del gratulationer från klubbar och fans från den tid det begav sig.

 

Intervjuer med dom som gorde Väsby vilt

 

Per Bergman slår in 0-2 mot Örebro

"Nä, inte en gång till - nu har storklubbarna fått nog av Väsbys skrällar"

"De etablerade storklubbarna darrar. Ska sensationslaget Väsby skrälla än en gång och ta klivet till hockeyns elitserie? Ingen i Djurgården, Södertälje, Färjestad, Björklöven.... vill säga det öppet - men självklart håller hockeyetablissemanget tummarna för Västerås och Örebro när kvalserien slutspelas i morgon."

Lennart Eriksson, Expressen

"Ödesminuterna"

"Som i givakt under det att nationalsången spelas, väntar Väsbyspelarna spänt på att matchen mellan Västerås - MoDo ska spelas klart. Sekunderna sniglar sig fram, när Västerås puckar far som bålgetingar kirng MoDos mål. Ska det hålla, eller....?"

Norrort

"Väsby klart för elitserien, Sveriges största hockeyknall"

UNT

"Lilla Väsby till eliten"

Laget firar med skumpa"Det blev helt sensationellt Väsby som följde MoDo till ishockeyns elitserie. 4 - 2 mot Örebro på bortaplan räckte, eftersom VIK Hockey från Västerås bara nådde 2 - 2 hemma mot MoDo. Verkligheten är ibland mer underbar än dikten. Vi fick i går ett nytt fint bevis på det när den lilla stockholmska förortsklubben efter en sällsynt dramatisk sista kvalrond tog klivet upp i elitserien, skriver DN:s sportchef Bobby Byström. - Moralen, viljan att altid göra vårt bästa var segervapnet, säger en jublande glad Anders Sörensen, tränare i Väsby. Västeråsspelarna däremot lämnade gråtande Rocklundahallen."

DN:sporten

Mirakletränaren Anders Sörensen får en dusch"Det är underverken som för alltid etsar sig fast i minnet. Väsby IK är ett typiskt sådant. För om tre eller fem eller sju år så kommer vi fortfarande att prata om uppstickaren Väsby Hockey som chockade Hockey-Sverige och så gott som varannan dag tog en plats på förstasidan i våra stora drakar."

Staffan Ulfvebrand, sportchef Norrort

"Nu vet Sverige var det ligger"

"Hockeyfebern har haft Väsby kommun i ett fast grepp den senaste tiden. Den vilda framfarten av Väsby IK:s duktiga hockeyspelare har vänt upp och ned på hela kommunen. Alla talar plötsligt ishockey i Väsby, intresset har aldrig varit större. Rikstidningar, radio och till och med TV har uppmärksammat vad som har hänt."

Norrort

"Europe firade framgången med champagne i Paris"

Segervrålet i bussen"Rockgruppen Europe dricker helst mineralvatten. Men när Väsby Hockey kämpat sig upp i elitserien skålade fyra glada supportrar i Paris för segern. Man höjde glasen klädda i klubbens tröjor och en omisskännlig doft av Väsbylagets svett och slit spred sig i hotel Scribes eleganta bar.

- På frågan, Hur går det nu i elitserien för lilla Väsby?

- Det kommer att gå bra. De har rätta gnistan, säger Mic.

- Men de måste värva, menar Joey. Och så får får de fortsätta att ha "The final Countdown" som signatur när de åker ut på isen."

Expressen

"Askungesagen Väsby IK"

Firandet ville aldrig ta slut"Elitidrott av i dag, inte minst då hockeyn, styrs mer och mer av pengar och dyrbara värvningar. Pengar betyder mycket - dock inte allt. Det har lilla Väsby IK i Upplands Väsby visat. Laget som gett ishockey-Sverige en knäpp på näsan och ställt till med kanske den största sensationen genom tiderna."

Hockey nr 4/87

"Väsby med i bragddebatten"

Rast och vila"Bragdmedaljen till Väsby! En talkör med rötter mellan Stockholm och Arlanda  var på måndagskvällen övertygad om att SvD:s guldmedaljnämnd när den sammanträder i egentligen inte har något val. Väsby IK:s fantastiska och historiska marsch till hockeyns elitserie skulle göra all diskussion överflödig.

Kan Väsby verkligen ta plats i porträttgalleriet i korridoren utanför SvD:s sportredaktion? Väsby vid sidan av Patrik Sjöberg, Gunde Svan, Håkan Carlqvist, Mats Wilander, Thomas Wassberg, Björn Borg, Ingmar Stenmark etc.....?

Tanken är svindlande, men ändå Väsby är med i debatten!"

Sune Sylvén, Svenska Dagbladet

 

"Sansad glädje dagen efter"

"Mycket kan sägas om Väsby IK. T ex att det är en olycka för svensk hockey att laget tog sig till Elitserien. Eller att det är musen som röt - och bets! Att laget åkt ur division ett en enda gång och då åkte man uppåt. Och allt detta sägs dessa dagar, i hockeysverige och i Upplands Väsby."

Dagens Nyheter

"Vi ses i höst"

Vägen till elitserien" Väsby IK:s ishockeylag är i den högsta serien i den mest omskrivna och populära serie i idrottssverige. Detta tycker många är en katastrof och andra, framförallt invånarna samt idrottsintresserade inom Väsbyregionen är det det bästa som hänt i deras historia. Undertecknad tycker att alla skall glädjas åt deras framgång och önska dem lycka till i Elitserien 87/88."

Peter Gradin, AIK

"Vilken härlig knall, Väsby!"

"Det tillhör idrottens avdelning att överraskningar inträffar då och då. De 2 800 åskådarna som på torsdagskvällen bevisade sin trohet mot Väsby fick ett härligt exempel på just detta.

I Vilundahallen, där det är nödvändigt att vara utrustad med hörselskydd, såg hemmalaget till att MoDo åkte rutschkana i tabellen från första till fjärde plats, tack vare en 6 - 3 triumf."

Bobby Byström, DN

"Där sprack nollan!"

"Jumbolaget Väsby vände upp och ned på Elitserien på torsdagskvällen. Efter 6 - 3 mot serieledande MoDo gav den vilda publiken i Vilundahallen spelarna en stående ovation."

Hans Jansson, DN

"Väsbys Gretzky!"

"..jodå visst finns det en så´n. 20-årige Mats Lindberg vände ryggen åt motståndarna, dribblade och lekte Gretzky bakom MoDo-kassen. Lindberg levererade den ena målpassningen efter den andra. 6 - 3 mot MoDo tryckte ihop elitserien - nu kan allt hända."

Expressen

"ärligt talat tror jag att vi är kvar i elitserien efter jul!"

"De har beskyllts för att spela raggarhockey, och kanske liknar stilen en bucklig cheva modell 57. Men Väsby bjöd på höstens åktur i elitserien i går, 6 - 3 mot MoDo. Omskakande vacklade serieledarna ut ur Vilundahallen, några tittade en extra gång på resultattavlan för att riktigt fatta vad de varit med om"

Gunnar Nordström, Expressen

"Charmgäng i hockeyeliten"

"Det jublades förstås när Djurgården gjorde mål  i Johanneshovs gamla islada. När anslagstavlan visade upp 1 - 0, 2 - 0, 3 - 0 och så vidare för lilla Väsby mot MoDo blev det fullt jämförbara applådåskor från "Hovet"-publiken. Väsby har blivit något av hela hockey-Sveriges lilla favorit och angelägenhet. 6 - 3 slutade matchen i går och Väsby har därmed tagit sin första seger i elitserien.
Vi får inte glömma att Väsby förlorat i tre matcher med uddamålet. Förortslagets alla spelare och ledare har nu bevisat inför sig själva att de kan vinna även i elitserien."

Thomas Malmquist, Expressen

"Häng på nu, ni i division 1"

"MoDo var serieledare när de kom till Vilundahallen i går kväll, men blev rejält avklätt (det stod  6 - 1 ett tag). Väsby är något mycket viktigt för vår inhemska ishockey. Väsby har nämligen bevisat att div 1-lag, utan en massa pengar och stjärnor, kan ta steget upp i vår högsta elit."

Thomas Malmquist, Expressen

 

Några smakprov från telegramskörden

Laget klara` sista biten
ÖIK och VIK drog niten
Väsbys gäng
tog sex poäng
och tog en plats ibland eliten

Djurgårdens IF

Ni är fantastiska. Välkommen upp till elitserien och Luleå.

Luleå Hockeyförening

Det är otroligt glädjande att det fortfarande går att nå resultat av denna kaliber trots avsaknaden av storklubbarnas miljoner.

Ni har gjort en fantastisk insats och fått många att åter tro på en framtid inom Svensk ishockey i helhet.

Bergnäset AIK

Er satsning till tusen
den gav resultat
Men vi frågar oss
hur ska Ni ha´t

IFK Lidingö

En underbar sannsaga baserad på entusiasm, skicklighet och härlig laganda

Färjestad BK

To Upplands Vaesby ice hockey team from Europe, the band.
Grattis till den enorma "hiten". Nu aer vi tvaa vaesby-lag i elitserien.
Lycka till naesta saesong.
Aaterigen hjaertliga grattis

Europe

Uppdaterad: 27 JUL 2013 20:22
Skribent: Roger Johansson

 

 

KONTAKT UNGDOM

This is a mailto link

Flickor B: This is a mailto link

This is a mailto link
This is a mailto link
This is a mailto link
This is a mailto link
This is a mailto link
This is a mailto link
This is a mailto link
This is a mailto link
-
This is a mailto link

GULDSPONSORER 2017--2018

 

Postadress:
Väsby IK HK - Ishockey
Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Besöksadress:
Vilundavallen, Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0859034214
E-post: This is a mailto link