Hoppa till sidans innehåll

Historik


Vetlandaortens Ryttarförening
Föreningen bildades 1948 och firade alltså 60-årsjubileum för några år sedan. Det första ridhuset med en manege på 20x40 m byggdes 1955 och används idag i ridskoleverksamheten och till framridning vid tävlingar.

Vid Lucia 1980 invigdes ett nytt ridhus med måtten 20x60m. På anläggningen finns idag dessa två ridhus plus uppstallning för lektionshästar och privathästar. Föreningen har även tre permanenta tävlingsstallar. Sammanlagt har vi nu uppstallning för 160 hästar.

Utomhus finns en utmärkt gräsbana för hoppning med pulvermanngrav och vattenhinder, två dressyrbanor och bra framridningsmöjligheter. Föreningen planerar att anlägga några enklare terränghinder i anslutning till hoppbanan.

Det har också investerats i ett flertal övernattningsstugor, som står utplacerade på anläggningen. Dessa är mycket populära bland våra gästande ryttare.  

Anläggningen är flitigt uthyrd till rasföreningar, utställningar mm p g a vårt goda läge i Småland och ryttarsverige. 

Arrangörsklubb
Under alla år har VRF varit en ambitiös arrangörsklubb med många stora tävlingsarrangemang. På åttiotalet dominerade ponnytävlingarna och vi har haft Ponny-SM -81, -82, -84, -94, -03, -06 och nu igen år 2009.  Det största arrangemanget hittills är Ponny-EM i hoppning och dressyr, som VRF på kort varsel åtog sig -83. Det blev mycket lyckat. New Forest-mästerskapen har arrangerats sex gånger, de senaste åren har det varit jättearrangemang med över 200 ponnyer som tävlar i dressyr och hoppning under tre dagar. 

Vissa tävlingar som VRF arrangerar har en lång tradition. Varje år anordnas nationella hopptävlingar för häst inomhus vid Allhelgonahelgen i november, och i februari har man på liknande sätt regional/nationell hoppning. En ny tradition håller på att rota sig vid midsommartid, då arrangeras hopptävlingar för både häst- och ponnyryttare vid samma meeting, sista åren på nationell nivå. Ett antal hopp- och dressyrtävlingar arrangeras varje år för häst och ponny på olika nivåer.

VRF har även fostrat en mängd framstående tävlingsryttare, främst på ponnysidan, och föreningen har med framgång representerats vid ett flertal Ponny-EM. Ett antal NM- och SM-medaljörer finns också i klubben.

Ridskolan
Alltsedan starten 1948 har ridskoleverksamheten utgjort en viktig del för föreningen. 

Uppdaterad: 27 MAR 2014 15:52
Skribent: Carina Holmström

Postadress:
Vetlandaortens RF - Ridsport
Upplandavägen 19
57433 Vetlanda

Kontakt:
Tel: 0383-129 00, 0383-179 10
Fax: 0383-185 66
E-post: This is a mailto link