Hoppa till sidans innehåll

Södracupen 2015


Då var vi återigen tillbaka till verkligheten här i AC Studenterna. Då vissa spenderade julledigheten hemma med sina nära och kära så var andra ute på vift i vår stora värld. Södracupen stod nu för dörren!

 

Oavsett vad julen hade bjudit på så var det nu dags för våra tappra studenter att åter börja röra sig mot Linköping och kasta sig huvudlöst in i terminens sista och årets första tenta-p (Ja, det går typ ihop i studentvärlden).

 

Vi hade nu på riktigt också övergivit 2014, det varmaste året någonsin på jorden och istället tagit klivet in i år 2015. Kronan för Sverige år 2015 är enligt Wikipedia prinsbröllopet i sommar så det enda man kan göra är att be till högre makter om att det trots detta kan bli ett bra år för AC herr så det finns något att vara nostalgisk över när man tänker tillbaka på 2015. Eller som en sann optimistisk smålänning hade sagt (Ja, de existerar faktiskt); ”Nytt år, nya möjligheter”.

 

Hur som helst, den 17 januari 2015 så var det dags för AC herr och dam att kicka igång säsongen. De tappra själar som skulle ställas på benen fick gå upp okristligt tidigt för att ta sig söderut mot Mjölby för att även i år delta i Södracupen. Förra året slutade med en förlust i kvartsfinalen både för AC herr och AC dam men efter herrarnas utomordentligt fina insats i LM för inte så länge sen så var vi sugna på att visa att vi fortfarande kunde leverera lite fina insatser, även utanför Linköping.

 

AC herr hade placerats i gruppen med det oerhört snärtiga namnet JG Frisören, tillsammans med rödsvart hade även Skeninge IK, Boxholms IF och Mjölby Södra IF 2 hamnat i denna grupp.En grupp som vi i AC ledningen kände att det verkligen inte skulle vara en omöjlig grupp att kunna ta hem trots att våra kunskaper om dessa lags futsalkunskaper inte var särskilt höga. Så trots att vi ställde upp ett lag med en hel del nya ansikten sen LM så var förväntningarna ändå rätt höga på att vi återigen skulle kunna prestera. Dessvärre så gick det mesta åt fanders när väl gruppspelet drog igång…

 

I första matchen ställdes vi mot Skeninge IK, ett lag som under säsongen åkte ur div.4, och det var en tight match. Två lag som försökte att ta tag i spelet men som inte riktigt lyckades. Vår offensiv var aktiv utan att egentligen kunna bryta igenom och vi var lite svaga i det defensiva arbetet. Denna brist i vårt försvarsspel medförde att efter ett par studsar fram och tillbaka mellan ett par smalben så får en Skeningespelare till en rejäl tåpaj som borrar sig in i bortre hörnet, otagbart för Romell. Av bara farten så uppkommer ännu ett skitmål där bollen bara rullar in efter slarv och lite felstudsar. Så AC startar dagen med en försmädlig 0-2 förlust och inför matchen mot Boxholm så var det kniven mot strupen för rödsvart. 

Istället för att gå ut och ta chansen så bjuder istället AC på årets plattmatch. Absolut inget stämde och när Boxholm spelade med box så gick det mesta åt skogen (ett spelsätt som man för övrigt inte ser särskilt ofta i futsal, vissa i ACs styrelse trodde nästan att detta spelsätt var utdött och hade gamle coach Stromberg varit kvar hade han fått magsår av att ens behöva titta på skiten). Boxholm körde över oss och vann med 4-1 så det enda vi nu kunde hoppas på var att kunna hämta oss, köra över Mjölby Södra och gå vidare som en av de två bästa treorna. En så kallad bragdupphämtning helt enkelt (tänk er Kalla på sista sträckan under lagstafetten i OS, en sådan bragd krävdes).


Så inför matchen mot Mjölby Södra så var det en helt ny attityd under uppvärmningen. Taggningen var på en sådan nivå att man nästan kunde ta på den, det som hade saknats i våra två första matcher var nu tillbaka och det med råge. Mjölby Södra hade inte en chans och vi vann matchen med 4-1, detta var i underkant då vi hade ett antal chanser att trycka in ett par bollar till. Summa summarum så slutade vi trea i gruppen på 3 poäng och en målskillnad på -2. Det visade sig att som läget såg ut just för tillfället så var vi näst bästa trea på denna statistik och var då således vidare till andra gruppspelet. Kruxet var att det var två grupper kvar som skulle spelas så vi fick bli kvar i hallen i ungefär 4 timmar för att invänta resultatet i de andra grupperna.

Den ena gruppen kunde relativt snabbt räknas bort då två av lagen i princip gjorde rent hus så vår framtid i årets upplaga av Södracupen skulle kommas att avgöras i den sista gruppen i en direkt avgörande match mellan Ösjö Blackhawks – IFK Österbymo. Förutsättningarna var att om Blackhawks vann eller om Österbymo vann med 3-0 eller mer så var AC ute. Matchen slutade tillslut 2-0 till Österbymo och vi var vidare, trots allt.

I det andra gruppspelet så ställdes AC mot Mjölby Södra IF 1 samt Mjölby AI/FF. Första matchen spelades mellan dessa båda, en match som Mjölby AI/FF vann med 4-1 vilket innebar att vi skulle möta Mjölby Södra i vår första match. Vi hade nu inför andra gruppspelet tappat ett par spelare (vissa skulle tydligen åka upp till Åre och typ åka skidor. En prioritering som skribenten tycker var mer än väl giltig) men vi hade också fått in ett par hungriga killar som varit och skrivit morgontenta (Ja, det går typ ihop i studentvärlden).


Denna nytändning, delvis med nya killar men speciellt att vi lyckades glida vidare på ett bananskal, så visade vi upp ett helt annat spel i det andra gruppspelet. Vi gick in mot Mjölby Södra och dominerade matchen och gick snabbt upp i en 3-0 ledning men sen slappnar vi av och tillåter Södra att reducera till 3-1 och det blir lite virrigt. Södra lyckas även att trycka in en 3-2 boll men då är det bara sekunder kvar av matchen och vi blir aldrig riktigt hotade. Så redan efter första matchen så var AC klara för kvartsfinal men först skulle en ren gruppfinal spelas mot Mjölby AI/FF om vilket lag som skulle vinna gruppen. Matchen slutade 1-1 efter en riktigt jämn batalj mellan ett bra spelande Mjölby och ett AC som spelade taktiskt smart och utnyttjade svagheterna i sitt motstånd. Hur som helst så slutade vi tvåa i gruppen på sämre målskillnad och skulle i kvarten åter igen ställas mot Boxholms IF. Det var dags för revansch.

Efter ännu en oerhört långdragen paus på 210 minuter (d.v.s. 3,5h för er fil.fakare) så var det dags för vår kvartsfinal. Precis som i de tidigare matcherna under eftermiddagen gick vi ut och försöker styra spelet. Vi lyckas med att stressa motståndarna till misstag och gick snabbt upp till en 2-0 ledning. Däremot så lyckades Boxholm äta sig in i matchen ju längre tiden gick och fick även in en reducering med cirka 5 minuter kvar. Detta medförde att deras press blev allt tuffare mot ACs mål men Romell hade slängt ihop en mur á la Qin Shi Huangdi (för er som inte vet vem denna herre är så kan vi avslöja att han har något med den kinesiska muren att göra) och räddade allt som gick åt hans håll. Trots ett par bjudningar till Boxholm från Herr Richter (en viss herre som under dagen hade ställt till med problem för många lag och som även skulle återkomma och spöka för oss i semifinalen) så lyckades AC hålla ut och vinna matchen med 2-1.

 

I semifinalen så skulle vi möta Borens IK 1 men matchen spelades först vid 22.20 vilket betydde, hör och häpna, att det var återigen dags för herrarna att slå sig ner och vila ett par timmar.

Matchen mot Boren var en oerhört jämn och tuff batalj som länge stod och vägde. Det kändes som en typisk match där det lag som gör första målet tar initiativet och vinner matchen. Vid ungefär halva matchen spelad så uppkommer en sådan situation. Ett skott från en Borenspelare styrs via en av våra spelare på en annan och studsar oturligt in i mål otagbart för en ställd Romell.

AC trycker sedan upp för att kunna trycka dit en kvittering men efter att Herr Richter blåst några, i vårt tycke såklart, tveksamma frisparkar så slutade detta med att AC ådrog sig en frisparksstraff, en straff som Boren förvaltade till fullo.
Tilläggas ska att Borens spelade smart, låg alltid i skottlinjen och gjorde det svårt för oss att hitta ytor. Hursomhelst, efter detta så körde vi i FIFA termer en ”all-out attack” och skickade upp Romell i anfall för att reducera, detta ledde dock istället till att Boren kunde fastställa slutresultatet genom att lyfta in ett 3-0 mål från egen planhalva.


Så vi följde alltså upp en seminfinal i LM med att även ta oss till semifinal i Södracupen. Denna futsalsäsongen har verkligen varit ett fall framåt för AC. Vi har en ruggigt bra trupp som trots sina futsalkunskaper är ännu bättre utomhus. Det ska bli oerhört spännande att se vad vi kan uträtta under säsongen som kommer. Denna semifinal gav dock en rejält fin eftersmak då vi går vidare som ”sämsta” lag till andra gruppspel men ändå spelar upp oss och tar oss hela vägen till en semifinal, en plats som vi verkligen tycker att vi gör oss förtjänta av trots förmiddagens försmädliga insatser.

 

Finalen i sig så lyckas Boren vinna med 6-5 efter sudden death mot Mjölby Turabdin, så vi förlorade mot de slutgiltiga vinnarna vilket också är lite cred.

Måste även passa på att gratulera Mjölby Södra till en väl genomförd cup. Förutom de oerhört långa väntetiderna så var det en väldigt trevlig lördag som spenderades i Mjölby. Jag måste även ta tillfälle i akt att berömma de domare som var och dömde under dagen i Mjölby. Efter LM så hade vi lite synpunkter hur mycket det förstör när domarna inte håller samma nivå som spelet och då vi gnällde då, måste vi nu få lyfta upp och berömma de domare som var där och dömde. Alla förutom en, behöver inte säga så mycket mer men alla som var i Mjölby och såg gruppspel eller slutspel vet nog vem vi pratar om.

 

Ett grattis ska också ACs damlag ha! De spelar riktigt bra och tar sig till kvartsfinal där de åker ut mot slutsegrarna BK Tinnis efter förlängning. Bra jobbat säger vi i herrlaget och tackar för en rolig dag på läktaren!

 

Även om det blev ytterligare en sur semifinalförlust då tycker vi från ledarsidan att vårt futsalspel är bland det bättre i regionen, vilket vi visat två gånger om med två olika lag. Vad saknas? Lite kyla, lite ork och kanske något mer kliniska avslut. Det har varit en ruskigt rolig inomhussäsong men nu tar vi sikte på lite fys innan den första träningsmatchen utomhus spelas den 22:a februari mot AFK Linköping. Därefter väntar Östgötacupen. Säsongen närmar sig..

 

// Johan "Sunka" Sundqvist 
och med på ett litet hörn Stefan "Blomman" Blomqvist

Uppdaterad: 18 FEB 2015 18:44 Skribent: Johan Sundqvist
AC Studenterna - Östgötacupen Herr, Slutspel
Björnkärrsgatan 1F
584 36 Linköping
Telefon: [saknas] Information

 

 

SB_logga_rgb

 

 

  

 

Idrottslyftslogga

Postadress:
AC Studenterna - Fotboll
C/o Adam Malm, Björnkärrsgatan 1F
58436 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: acsordforande@gmail....