Hoppa till sidans innehåll

Pistolsektionens historia


Pistolsektionen i Åby Skytteklubb startades 1994 av medlemmar från dåvarande Norrköpings Flygvapenförening. Den direkta orsaken var att skjutbanan på F13 i Norrköping belades med skjutförbud i samband med flottiljens nedläggning 1994 och med det stod föreningens skyttar helt utan "egen" skjutbana.

En av de aktiviteter dåvarande Norrköpings Flygvapenförening hade på sitt program var regelbunden träning- och internt tävlingsskytte med Pistol och K-pist.  Föreningen bedrev under många år skjutningar och när indikationer kom att flottiljen skulle läggas ner hade pistolskyttet växt i föreningens regi till 2 tillfällen i månaden med runt 40 deltagare per gång.
Vi var fast övertygade om att denna verksamhet inte kunde läggas ner så vi började att söka oss en möjlighet att skjuta någon annanstans.

Under en tid hyrde vi in oss hos bl.a. Norrköpings Pistolskytteklubb, Polisens Skytteklubb och hos Åby Jaktskytteklubb. Att vi fick komma in hos Åby Jaktskytteklubb i Åby (Dvardala) var enbart Ebbe Weber:s förtjänst som bor i närheten av skjutbanan.

Efter en tid med plankor och oljefat till skjutbänkar på Älgbanan i Dvardala kände vi att detta var ohållbart i längden, kom styrelsen för klubben med ett efterlängtat förslag; 
"Var vi intresserade av att bygga en egen pistolbana" mellan lerduve- och älgbanan? 
Vi nappade direkt (utan eftertanke) på erbjudandet, och startade upp utan en enda krona på fickan att bygga en skjutbana med fikastuga, med 10 otroliga skjutledare och arbetsamma medlemmar som enda kapital. 

I samband med att Pistolsektionen bildades ändrade föreningen namn till 
Åby Skytteklubb för att passa föreningens nya bredare inriktning av skytte.

Mycket har hänt sedan starten fram till dags dato, i princip så har pistolskyttesektionen byggts upp helt självfinansierat av sektionensmedlemmar genom skytteavgifter, försäljning av fika/ammunition/uthyrning av vapen och ett tag även försäljning av Bingolotter.
Även grundkursen varje år med mellan 20-25 elever samt inte minst massor av frivilliga arbetstimmar har också hjälp till att bygga upp pistolsektionen. 

Allt detta tack vare en stark klubbkänsla, eldsjälar och en stark ledning.

Uppdaterad: 12 DEC 2017 19:53

Postadress:
Åby SK - Skyttesport
Box 78
60102 Norrköping

Besöksadress:
Dvardala Skjutbana
61690 Åby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info