Hoppa till sidans innehåll

Viktig Information om gradering- och graderingsfilosofi

Gradering


Gradering i Åkersberga Karateklubb

Graderingsfilosofi

För många som börjar träna karate är målet att en dag få bära svart bälte den största motivationen till träningen.  Vägen dit är lång, fylld med utmaningar och prövningar och långt ifrån alla tar sig hela vägen fram. Tränar man flitigt kan man nå dit efter 15-20 år och börjar man träna på elitnivå går det snabbare.

Hur lång tid som krävs mellan graderingarna varierar, dels beroende på individen men även vilken grad man uppnått.  I början går det normalt snabbare men ju högre grad man uppnår, desto högre krav ställs.  Tekniker som man tror att man behärskar måste finslipas och löpande lyftas till en högre nivå eftersom man aldrig blir fullärd.

Vissa nybörjare stirrar sig blind på vilken färg man har på bältet.  För att nå sitt mål om att en dag bära det svarta bältet måste man fokusera på annat än graderingar och man bör istället fördjupa sig olika områden såsom kata, vara hjälptränare, delta i tävlingar, utveckla klubben, förbättra sin kondition och styrka mm. Det finns även nyansskillnader mellan de som har samma grad och ingen är på exakt samma nivå bara för att man bär samma bälte.  Färgen på bältet ger dock normalt en fingervisning på kunskapsnivå och ungefär hur länge man har tränat och vilka grundfärdigheter som man har.

Så långt som det är möjligt försöker vi undvika att någon underkänns på en gradering, framförallt vad gäller våra barngrupper.  Vi väljer därför hellre att vänta tills vi har trygghet i att eleven uppnått kunskapskraven istället för att chansa med risken att graderingen misslyckas och blir en obehaglig upplevelse.

Vi försöker samtidigt gradera barnen årskullsvis, tillsammans med de som de började träna tillsammans med som nybörjare, för att så långt det är möjligt bibehålla en gruppdynamik.  Barngrader visar därför, till en början, mer på hur lång tid man har tränat och mental mognad och inte nödvändigtvis på absoluta färdigheter i karate. Tränarna ser naturligtvis även till individuella prestationer även i barngruppen men det leder inte per automatik till att man har en högre grad än sin "grupp". 

När barn sedan blir ungdomar och vuxna har de som verkligen är intresserade av karate fortsatt träna medan vissa har upptäckt att karate inte passade dom men förhoppningsvis hittat en annan idrottsutövning eller fritidsintresse. Klubben uppmuntrar samtidigt till att utöva flera idrotter parallellt så långt det är möjligt och ser gärna att man fortsätter med karate även om man som barn, ungdom eller vuxen utöver andra idrotter då karaten även kan vara ett mycket bra komplement till andra idrotter.

Graderingsföljd

Vi tillämpar olika graderingsföljd för barn och vuxna.  Alla börjar med vitt bälte (10 kyu) där barnen sedan graderar i halv-/kvartsgrader, upp till grönt bälte.  Kvartsgrader innebär att man gjort framsteg och erhåller ett svart streck på sitt bälte. Detta görs för att klubben, av erfarenhet, ser att barnen jämför sig med varandra och har svårt att se "nyansskillnader" som finns inom samma grad, samtidigt som klubben vill ge möjligheten att gradera även om man inte uppnått alla färdigheter för att erhålla ett nytt bälte. På så sätt kan barnen ändå kunna vara med på graderingen som annars kanske skulle fått vänta ytterligare en termin.  En kvartsgrad är ett framsteg - inte ett misslyckade!

Vuxna graderar endast i hela steg eftersom vuxna oftast deltar vid fler  träningstillfällen med mer krävande och fokuserade träningar vilket gör att vuxna ofta snabbare når de färdigheter som krävs för gradering till helgrader.  Kort sagt så går det inte att jämföra vuxengrader och barngrader fullt ut.

Det viktigaste för framgång i karaten är att hitta en motivation till träning och utveckling som inte har med grad och gradering att göra. Vi vill att man skall ha kul och bredare jobba på sin egen utveckling både som person och inom karaten.

Hur går det till på en gradering

Klubbens huvudtränare har ett möte inför varje gradering, efter avstämning även med hjälptränarna, där det bestäms vilka som är redo att gradera.  Detta sker normalt inför terminsavslutning av varje termin, men kan även ske under löpande termin.  Normalt meddelas de som skall gradera på en träning före graderingstillfället.

Vid graderingstillfället så anmäler sig de som skall gradera genom att skriva in sig med namn och födelsedatum.  Deltagarna ställer sig sedan på ett led och bugar mot graderingsansvariga precis som vid en vanlig träning och därefter startar en gemensam uppvärmning. När uppvärmningen är klar samlas de som skall gradera och man väntar på att bli uppropad för att visa sina färdigheter. Det som skall visas är Kihon, Kumite och Kata men det förekommer även andra moment för högre grader.

De tekniker och moment som ingår i graderingen är sådant man tränat på tidigare. Den stora skillnaden är att det ofta är nervöst att visa upp sina färdigheter inför andra och helt plötsligt kan det som normalt sätt klarar av, helt plötsligt blir svårare än normalt. Det är viktigt att fokusera på sina egna tekniker och göra så gott man kan. Det gör inget om det är något som man inte klarar eller om man känner att man gjort något misstag och, om man är osäker på sin teknik, finns det alltid möjlighet att fråga.  Kom ihåg att tränarna har varit med hela terminen och har sett vad du kan och är även medvetna om den extra nervositeten vid graderingen. Därför behöver inte en misslyckad teknik betyda något vid slutbedömningen.

Efter att alla har visat sina tekniker blir det en kort paus. De graderingsansvariga går då igenom varje individs prestation och en bedömning vad som behöver tränas extra på under kommande termin görs för en fortgående utveckling. Diplom skrivs under av examinatorerna till de som godkänts på graderingen.  

gradering.pdf

Uppdaterad: 01 SEP 2016 15:53 Skribent: Jan Hasselgren
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Åkersberga KK - Karate
Spjutvägen 17
18460 Åkersberga

Besöksadress:
Söraskolans B-hall (entre sim- och sporthall), Luffarbacken 84
18460 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: karate@akersbergakar...

Se all info