Hoppa till sidans innehåll

Ny på tävling?


Det är inte alla tränare som har en bakgrund som aktiva friidrottare, så därför har klubben sammanställt den viktigaste informationen om tävlingar. Se också dokumentet "Process på tävling" längre ned på denna sida. 

ÅSK:s uppfattning är att så många som möjligt av våra aktiva ska tävla, och helst börja så fort de har börjat i en friidrottsgrupp. Det är angeläget att du som tränare poängterar att det viktigaste med en tävling inte är att placera sig bra, utan att ha roligt och göra sitt bästa. Och roligt har man ju om man åker tillsammans, peppar varandra och lär känna kompisar från andra klubbar. 

Vilka tävlingar åker ÅSK på? 

Det finns ett antal s.k. prioriterade tävlingar som ÅSK:s styrelse har beslutat på att så många aktiva som möjligt ska åka på. Tränarna får information om de prioriterade tävlingar via styrelsens tävlingsansvarige och informationen läggs också ut på hemsidan. De aktuella tävlingarna hittar du här.

Ibland anordnas gemensam busstransport till de prioriterade tävlingarna, och denna information går i så fall ut till grupperna och står på hemsidan.

Hur anmäler man sig till tävlingar? 

Till alla tävlingar anmäler man sig via ÅSK:s hemsida. Klicka här för att komma till tävlingsanmälan. Där finns även annan relevant information om tävlingar:

Tänk på att gå in på tävlingens hemsida för att få en uppfattning om när olika grenar kan tänkas gå. Denna information kan saknas i inbjudan men då kan man titta på förra årets tidsprogram. Ofta ser tidsprogrammen likadana ut från år till år.

Det finns två klassbeteckningar i tävlingssammanhang: Flickor 8 år (ålder) och Flickor 10 (födelseår), och den förstnämnda är den vanligaste. Tänk på att redan på hösten går man upp i den klass/ålder man kommer att tillhöra efter årsskiftet, så en flicka som är född 2010, tävlar redan hösten 2017 i klassen Flickor 8 år. Detta är viktigt att veta när man läser tidsprogrammet för en tävling, och i samband med anmälan så att anmälan sker till rätt åldersklass. 

Inför tävlingen 

Senast på torsdagen inför en tävling på helgen, kommer tidsprogrammet och tävlings-PM:et ut. Ta för vana att skriva ut det, så att du får med dig all viktig information. Där finns även arenans adress, tips på parkering mm. 

Barnen ska tävla i ÅSK:s tävlingsdress, vilket för de minsta barnen är ett ÅSK-linne och valfri underdel. För de äldre barnen är det ÅSK:s linne/top samt shorts/tights. 

Stäm av med andra föräldrar för att se om det går att samåka till tävlingen. Det är alltid roligare för barnen att åka ihop till en tävling.

Vad händer på tävlingen? 

Barnet ska pricka av sig senast 60 minuter före varje löpgren, och ibland även för de andra grenarna. Det gör man på en startlista som finns på en anslagstavla i anslutning till arenan. Ett tips är att låta de som kommer först pricka av sina kompisar. Startlistan plockas vanligtvis bort 60 minuter före grenstart, och är den bortplockad när du kommer, får du gå till sekre- tariatet och försöka pricka av barnet/n där. Det är inte alltid detta går, och går det inte, räknas barnet som struket. 

Efteranmälan
Om inte en gren är full, går det att efteranmäla ett barn. Detta görs i sekretariatet. Gör det så fort som möjligt så är chansen störst att barnet får plats. ÅSK kan efterfakturera avgiften för efteranmälan.

Strykning
Om ett barn av olika anledningar inte kan starta i en gren, stryker man det från startlistan senast 60 minuter före grenstart. Blir det närmare inpå grenstart, meddelar man sekretariatet.

Nummerlapp
Alla tävlanden ska ha en nummerlapp fäst på framsidan av sitt tävlingslinne och det ska bäras väl synligt under hela tävlingen. På startlistan där man prickar av sig, ser man vilket nummer man har. Nummerlapp och säkerhetsnålar hämtas ut på ett särskilt angivet ställe. Tävlar man under flera dagar, måste man komma ihåg att ta med nummerlappen till varje dag.

Var på läktaren ska man sitta?
Oftast har någon tränare ifrån ÅSK med sig ÅSK:s flagga. Runt denna ska man försöka samla sig. Att sitta tillsammans är både bra för klubbkänslan men också för att tränarna kan få hjälp med uppvärmningen inför grenarna. Ofta har den som ansvarar för flaggan också med sig en liten förstaförbandslåda.

På innerplan
Det är oftast inte tillåtet för tränare (eller föräldrar) att vara på innerplan när tävlingen börjar, men under t.ex. inhoppning får man vara där och hjälpa till.

Uppvärmning 

För våra mindre barn och nybörjare är det bra om en tränare värmer upp tillsammans med dem. Starta ca 30-40 minuter före grenstart. Ca 15 minuter före grenstart är det upprop, och då samlas alla deltagare på innerplan i närheten av den aktuella grenen. När barnen är större kan de sköta uppvärmningen själva, men de kan behöva påminnas om att göra det. 

Mellan grenarna
Se till att barnen hinner äta något mellan grenarna. Har de en längre paus, är det lämpligt med ett större mål, är det en kortare paus, räcker det med en smörgås eller en banan. Serveringsutbudet är ofta begränsat, så medhavd matsäck är det säkraste kortet. Påminn också barnen om att dricka och ta på sig kläder. Oftast är det ganska kallt i en arena, så det är bra om barnen har med sig ordentliga överdragskläder.

Information om de vanligaste grenarna 

60 meter
60 meter springs i många heat, och de sammanlagt bästa tiderna går till A- respektive B- final. Dessa barns namn ropas upp i högtalarna efter att alla heat är sprungna, och det brukar vara final ganska nära inpå det sista heatet. 

Under uppropet ca 15 minuter före utsatt starttid, placeras barnen i olika heat och på olika banor. Det är viktigt att barnen kommer ihåg sitt heat och sin bana. 

Barnen använder inte startblock förrän de är cirka 12 år. När de börjar använda startblock, brukar tränarna behöva hjälpa till de första gångerna. Startern använder en startpistol, och många barn upplever det starka ljudet som obehaglig. Ett bra tips är att uppehålla sig i närheten av starten så att barnen vänjer sig vid ljudet. 

Längdhopp
Oftast är det många anmälda i längdhopp, vilket gör att många arrangörer använder två längdgropar för att barnen inte ska behöva vänta så länge på sin tur. Se till att du vet vad de olika groparna heter och ligger, så att barnen kan gå till rätt grop. Det är upprop ca 15 minuter före utsatt starttid. 

Alla barn får ett par provhopp innan det är dags för tävlingshoppen. Du kan hjälpa barnen att få till en ansats som ungefär liknar den de har på träning. Sätt ut ett märke (vattenflaska eller tejpbit e.d.) Är de små, behöver de inte ”stega” sin ansats. Kommer de med ”fel” ben när de hoppar, kan du tipsa dem om att flytta bak eller fram sin ansats en bit. Ofta hoppar alla barn fyra hopp. 

Höjdhopp
Höjdhopp hoppas oftast i en enda hoppmadrass. Även här är det upprop ca 15 minuter före den utsatta starttiden och efter det får barnen några provhopp. Här får man som tävlande ofta välja ingångshöjd, och ett tips är att börja så lågt som möjligt för att hitta rätt ansats. Du som tränare kan behöva hjälpa till att märka ut den. 

Barnen har tre försök på sig på varje hopp, och tre ”vägran” räknas som ett hopp. Vid vägran får man inte nudda ribban eller sätta handen på mattan för då räknas det som ett hopp. 

Kula
Även till kula kan det vara många anmälda, och då brukar arrangörerna använda två kul- ringar. Se till att du vet vilken som är vilken så att barnen hittar rätt. Det är upprop ca 15 minuter före utsatt starttid, och därefter får de göra ett par provstötar. Tänk på att barnen inte får gå ut framåt i ringen, eftersom detta räknas som övertramp. 

Här hittar du dokumenten i PDF-format:

Att vara tränare_ny på tävling_170611.pdf

Process På tävling 170306.pdf 

 

Uppdaterad: 12 OKT 2017 23:28 Skribent: Kirsi Lindblom
E-post: Adressen Gömd

  

Postadress:
Åkersberga SK - Friidrott
Box 212
18423 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 0768788617
E-post: This is a mailto link

Se all info