Hoppa till sidans innehåll

Att vara tränare


De allra flesta tränare i ÅSK är föräldrar till våra aktiva. Det finns också hjälptränare i form av äldre aktiva som hjälper till i de yngre grupperna, vilket är mycket uppskattat.

Tränare tillsammans i tränarteam:

Som tränare i ÅSK friidrott jobbar man alltid tillsammans i tränarteam. Vi har minst 3 och helst 4-5 tränare i ett tränarteam när vi startar igång en grupp. Vi försöker även ha 2 ungdomsledare från vår ungdomsgrupp med i varje grupp för att kunna visa övningar med rätt teknik och engagera de yngre i tävlingar. I tränarteamet hjälps man tillsammans åt med såväl planering som genomförande.

Du behöver inte ha friidrottsbakgrund sedan tidigare för att bli tränare i ett tränarteam. Det viktigaste är att du har ett intresse att bli tränare i friidrott.

Åtaganden som tränare:
Du lägger i snitt knappt 1 gång/vecka på att vara tränare. Dels är det träningar 1g/vecka under c:a 35 veckor om året (ej under skollov), 4-6 tränarmöten och c:a 5-10 tävlingar/aktiviteter under ett år.  

Alla tränare måste en gång/år visa upp ett ”Begränsat registerutdrag för idrottsledare” från Polisen.

Stöd:

Som stöd för tränare har vi bl a:

 • Ledarmanual (med en träningspass-struktur, upplägg på träningspass samt en hel del annat nyttigt som ny tränare)
 • Litteratur + streamade utbildningar. Det finns bra böcker från svenska friidrottsförbundet med övningar, teknik mm anpassat för respektive ålder. Till litteraturen finns även streamade filmer där övningar och rörelser visas. Som tränare får du dessa böcker inklusive inlogg för att se streamade filmer.
 • Utbildningar – se nästa punkt!

Utbildningar:
SISU:s väldigt genomarbetade webbaserad utbildning för ledare.

Utbildningen hittar ni på SISUs hemsida, klicka här.

För 7-årstränare har vi tre inledande utbildningstillfällen. Dels ett teoretiskt där vi går igenom ledarmanualen, planerar de första träningarna mm och dels två praktiska tillfällen där ni medverkar i två träningar en med en yngre grupp och en med ungdomsgruppen där vi går genom övningar, teknik och tips inom de olika grenarna samt övriga delar i träningspasset.

Under hösten bör man även gå tränarutbildningen för 7-10 år under två tillfällen. Där får man ytterligare kött på benen genom såväl teori som praktik. För den som vill finns det sedan även ytterligare utbildningar att gå. Självklart står föreningen för kostnader för utbildningarna.

Utbildning är ett sätt att kvalitetssäkra verksamheten och därmed något klubben rekommenderar alla tränare. Det är Stockholms Friidrottsförbund som arrangerar utbildningar för friidrottstränare för olika åldersspann, för hur man tränar friidrott i gymnastiksal och med specifik inriktning för olika grenar. 

Klubben anordnar även utbildningar löpande under terminerna med externa tränare som är grenspecifika. Dessa ges tillsammans med ungdomsgruppen vilket gör det möjligt för oss att få teorin praktiserad.

Inom ÅSK har vi också kontinuerliga tränarmöten ca 8 möten/år där tränare utbyter erfarenheter och diskuterar olika frågor, där alltid minst en tränare från varje grupp skall delta och en styrelserepresentant deltar. 

Tränarna ansvarar för att: 

 • planera träningarna för terminen
 • planera träningspassen
 • se till att träningarna är bemannade av tränare
 • hålla grupplistan uppdaterad och hålla kontakt med medlemsansvarig i styrelsen om möjlighet att ta in barn från kön mm
 • hålla kalendern uppdaterad och sköta närvarohantering som ligger till grund för LOK-stöd och kommunbidrag
 • planera tävlingar som gruppen ska prioritera 
 • hålla föräldrarna i gruppen informerade, gruppens sida och kalender på hemsidan uppdaterad
 • närvara på tränarmöten

Vill du inte vara tränare går det också att ställa upp som administratör, som kan hjälpa tränarna med funktionärsrekrytering, att hålla i informationen till gruppens föräldrar, hålla kalendern uppdaterad på hemsidan med mera. Vill du ställa upp i en grupp, som tränare eller administratör, prata med de befintliga tränarna och/eller hör av dig med frågor och funderingar till This is a mailto link.

När man blir engagerad som tränare i klubben får man en funktionsträningströja, en underställströja och en vindväst. Kläderna beställs och tillhandahålls av ÅSK:s tränaransvarig.

Tränaransvarig

I styrelsen finns en tränaransvarig, Johan Erlandsson. Du kan kontakta honom om du har några funderingar på tränaruppdraget. Du når honom på This is a mailto link

 

Övrigt:
Som tränare får ditt barn förtur att börja och om du börjar som tränare får förstås ditt barn också plats.

Uppdaterad: 10 FEB 2020 21:27
Epost: This is a mailto link

  

Postadress:
Åkersberga SK - Friidrott
Box 212
18423 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 0768788617
E-post: This is a mailto link

Se all info