Hoppa till sidans innehåll

Introduktionsplan


Inledning 

De allra flesta tränare i ÅSK är föräldrar till våra aktiva. Det finns också hjälptränare i form av äldre aktiva som hjälper till i grupper yngre barn vilket är mycket uppskattat. Det finns alltid minst två tränare i en grupp, oftast ännu fler. Det är inget krav att du har egen friidrottsbakgrund för att ställa upp som tränare. Alla tränare får gå tränarutbildningar på klubbens bekostnad. Utbildning är ett sätt att kvalitetssäkra verksamheten och därmed något klubben rekommenderar alla tränare. Det är Stockholms Friidrottsförbund som arrangerar utbildningar för friidrottstränare för olika åldersspann, för hur man tränar friidrott i gymnastiksal och med specifik inriktning för olika grenar. 

Inom ÅSK har vi också kontinuerliga tränarmöten där tränare utbyter erfarenheter och diskuterar olika frågor, där alltid minst en styrelserepresentant deltar. 

Tränarna ansvarar för att: 

 • planera träningarna för terminen
 • planera träningspassen
 • se till att träningarna är bemannade av tränare
 • hålla grupplistan uppdaterad och hålla kontakt med medlemsansvarig i styrelsen om möjlighet att ta in barn från kön mm
 • hålla kalendern uppdaterad och sköta närvarohantering som ligger till grund för LOK-stöd och kommunbidrag
 • planera tävlingar som gruppen ska prioritera 
 • hålla föräldrarna i gruppen informerade och gruppens sida och kalender på hemsidan uppdaterad

Vill du inte vara tränare går det också att ställa upp som administratör, som kan hjälpa tränarna med funktionärsrekrytering, att hålla i informationen till gruppens föräldrar, hålla kalendern uppdaterad på hemsidan med mera. Vill du ställa upp i en grupp, som tränare eller administratör, prata med de befintliga tränarna och/eller hör av dig med frågor och funderingar till This is a mailto link.

När man blir engagerad som tränare i klubben får man en funktionsträningströja, en underställströja och en vindväst. Kläderna beställer och tillhandahåller ÅSK:s tränaransvarig.

Tränaransvarig

I styrelsen finns en tränaransvarig, Henrik Aldebo. Du kan kontakta honom om du har några funderingar på tränaruppdraget. Du når honom på This is a mailto link 

 

Introduktionsplan

Som ny tränare får du en introduktion som ser ut så här: 
När du har tagit beslutet att bli tränare (antingen genom att skriva det i anmälningsformuläret när du anmäler ditt barn, eller när du får en fråga från klubben) blir du kontaktad av tränaransvarig som ger dig en första inblick i vad uppdraget innebär. 

Därefter bokar klubbens tränaransvariga ett möte med dig och dina tränarkollegor, som antingen hålls på IP eller i en av de hallar i Åkersberga där vi tränar. 

Följande punkter kommer att diskuteras på detta möte: 

 • klubbens värderingar och policys
 • ditt ansvar och dina arbetsuppgifter som tränare och ledare ditt förhållande till barnen som tränar och deras föräldrar föräldramöte, föräldraengagemang på olika arrangemang mentorer och ungdomstränare
 • linne/t-shirt till träningsgruppen
 • vikten av att leka
 • redskap och utrustning
 • nycklar, koder, schemaläggning i hallar och på IP/arenan viktiga personer/datum
 • hur man lägger upp ett träningspass
 • inspirationsmaterial för träningsupplägg (webbsidor mm) 
 • lämpligt startdatum för gruppen
 • kläder
 • webbsidan – Idrott online – administration och funktioner mm
 • rapportering av LOK-stöd
 • att tävla
 • utbildningar
 • tränarmöten och andra träffar
 • övriga frågor

Så här kommer din introduktionsplan att se ut i praktiken

 1. Din introduktion startar med att du och dina tränarkollegor har ett möte med styrelsens tränaransvarig. Innehållet beskrivs i listan ovan. 

 2. Därefter medverkar du och dina tränarkollegor på minst två träningar med andra träningsgrupper. Syftet är att iaktta hur befintliga tränare har planerat och genomför sina träningar och ert mål är att ni ska lära er att göra egna träningsupplägg. Det är bra om du medverkar på träningar med barngrupper som ligger nära din grupp i ålder. Tränaransvarig ger förslag på grupper och ledare du kan kontakta.

 3. Tränarkläder beställs/distribueras. Varje tränare får en kortärmad funktionströja, en underställsfleecetröja och en vindtät väst.

 4. En mentor utses till din träningsgrupp. Detta är en erfaren tränare som har, eller har haft egna träningsgrupper. Mentorn är med under de första träningarna och lägger tillsammans med er tränare upp träningsprogrammen. Mentorns roll på träningarna är mer eller mindre framträdande beroende på hur ni vill ha det. Ni ses inför det första träningspasset för att tillsammans lägga upp de kommande träningarna.

 5. Ni kommer överens om hur många träningar mentorn medverkar på, och därefter har mentorn en mer rådgivande roll. Du kan vända dig till denna person om du vill ha tips och råd om träning eller annat.

 6. SISU:s böcker och material för friidrottsträning distribueras. Även tips på annat material i form av webbsidor och youtube-kanaler gås igenom.
  I samråd med tränaransvarig anmäler du dig till relevanta utbildningar för ledare. Detta gör man via nedan länk:
  http://www.friidrott.stockholm.se/Main/Page.asp?PageIdentifier=UTB_PLAN

  Målet är att varje ny tränare under det första halvåret ska ha gått grundutbildningen för den ålder man tränar. Om man är tränare för en grupp 7-åringar ska man gå kursen som heter Friidrott 7-10 år.

  Under inomhussäsongen ska kurserna som heter Friidrott i gymnastiksal 1 - 3 ha påbörjats. Dessa behöver inte gås i ordning. Du är ansvarig för att anmäla dig själv, men kostnaden tar självfallet ÅSK.

 7. Vid ÅSK:s tränarmöten är anmälan till utbildningar en stående punkt på agendan. Målet är att du försöker gå de relevanta utbildningarna så snart du har möjlighet, och åtminstone går en utbildning per år framöver.

 Här nedan hittar du dokumentet i PDF-format:  190905 ÅSK Introduktionsplan Ny tränare.pdf

Uppdaterad: 13 JUN 2017 22:29

  

Postadress:
Åkersberga SK - Friidrott
Box 212
18423 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 0768788617
E-post: This is a mailto link

Se all info