Hoppa till sidans innehåll

Tips för dig som ny tränare


Här är några tips som du kan ha hjälp av när du är ny:

  • Börja med att gå SISU:s webbaserade utbildning "Introduktion för tränare" där får man lära sig det viktigaste som man behöver ha med sig som ledare inom barn- och ungdomsidrotten i Sverige
  • Grovplanera en längre periods träningstillfällen åt gången, så får du en bra överblick över vad träningarna innehåller, och kan med jämna mellanrum återanvända dina pass.
  • Kom i god tid före träningen så att du i lugn och ro kan plocka fram det material du behöver och hinner omdisponera din träning om det är skulle behövas av någon anledning.
  • Engagera barnens föräldrar. Ta ett föräldramöte i början av säsongen, där du berättar för dem vad du och klubben förväntar sig av dem. Det är ganska bra att de är närvarande, för då kan de hjälpa till under träningen om det skulle behövas, och kanske till och med har lust att bli hjälptränare.
  • Vissa barn får av olika anledningar ont på träningen. Om detta sker återkommande, är det bra att prata med föräldrarna till barnet. När det händer, ska du se till att barnet får göra någon annan form av träning som det inte får ont av istället. Det är inte bra om barnet bara sitter bredvid eftersom det då finns en risk att fler barn får ont. 
  • Prata med barnen och deras föräldrar om vikten av att komma i tid och ha rätt utrustning med sig.
  • Ha en tydlig samling såväl i början som i slutet av träningen. Gå igenom vad som ska göras på träningen etc. Samlingen är en viktig del i sammanhållningen i gruppen samt för att få barnen att lyssna på ledaren. 
Uppdaterad: 13 JUN 2017 22:26

  

Postadress:
Åkersberga SK - Friidrott
Box 212
18423 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 0768788617
E-post: This is a mailto link

Se all info