Hoppa till sidans innehåll

Världens bästa tennishall...men det började som en villaägarförening


Där fanns inte så lite glädje och stolthet hos ÅTK när den fina och verkligen prisvärda hallen invigdes våren 1979. Världens bästa hall skulle givetvis ha världens bästa konferencier i form av Lennart Hyland samt så många idrottsvärldsmästare det gick att samla samtidigt. Några av dem var Anders Gärderud 3000 meter hinder OS I Montreal, Johan Granath 500 meter skridsko VM i Berlin, Rolf Norberg dubbelspelare i det svenska Davis Cuplaget som för första gången vann den åtrovärda DC-bucklan för sverige.

Åkersberga har idag drygt 40 år på nacken. Och vi kan se tillbaka på en minst sagt händelserik period, från de första bollarna slogs i Åkerstorpshallen 1966 fram till dagens breda verksamhet med mer än tusen aktiva medlemmar.

September 1966

Vid ett konstituernade sammanträde bildades Åkerstorps Tennisklubb med avsikt att uppföra en tennisbana med plasthall bakom BP:s bensinstation i Åkerstorp. Mötet beslöt också att av kommunen begära, att en tidigare beviljad borgen på 100 000 kr. överfördes från Åkerstorp/Smedbys villaägarförening till den nybildade klubben.

December 1966

Den 1/12 startade spelet i tältet. Årsavgiften för en timme i veckan var 500 kr (ca: 10 kr/timme).

Mars 1972

Efter många sammanträden mellan parterna genomfördes en sammanslagning av IFK Österåkers tennissketion och Åkerstorps TK. Den nya klubben fick samtidigt dagens namn Åkersberga Tennisklubb och förfogade över tider inomhus i Åkerstorpstältet samt några strötider i Hackstahallen. Genom sammanslagningen fick klubben också tillgång till ett antal timmar utomhus på de av kommunen ägda banorna på Kungsängens idrottsplats.

September 1976

Invånarantalet i kommunen hade sedan den första inomhusbanan byggdes ökat stadigt och efterfrågan på speltider för såväl ungdomar som vuxna kunde inte tillfredsställas. Efter många turer beslutades dörför att ett nytt tält med ytterligare två banor skulle uppföras på Kungsängens IP. Tältet skule ägas av klubben och finansieras genom lån med kommunal borgen. I september 1976 stod hallen klar. Kostnaden uppgick till 425 000 kr och avgiften i det nya tältet blev 20 kr per timme och i Åkerstorp 16 kr per timme.

Det nya tältet blev genast fullbokat och efterfrågan på tider var stor. Samtidigt hade oljekrisen accelererat och ökat driftkostnaderna i de energikrävande plasthallarna. Efter en skriftlig enkät till kommunens alla hushål med förfrågan om intresset för fler tennisbanor uppvaktade klubben kommunen med begäran om en ökad borgen för att dels byta ut det befintliga plasttältet till en isolerad hall och delt uöka med kapacietetn med ytterligare två inomhusbanor med en centrumanläggning innehållande omklädningsrum, duschar, cafeteria samt kontor.

Våren 1979

Hallen invigdes med pompa och ståt. Kostnaderna för den nya hallen uppgick till 1.700.000 kr. Spelkostnaden per timme varn nu 35 kr i den nya hallen och 27 i Åkerstorp.

1980

Spelintäkterna från Åkerstorpshallen täckte inte längre de rörliga driftskostnaderna eftersom oljepriserna stadigt ökade. Således beslöt styrelsen att även över den banan uppföra en mera permanent hall, vilket stod klar hösten 1980.

Klubben hade nu växt till en av Stockholms största tennisklubbar med totalt fem inomhusbanor, men man saknade utomhusbanor av god kvalité. I samband med att Röllingbyhallen byggdes och ishockeyn flyttades dit fick klubben möjlighet att utnyttja planen framför hallen och byggde 1984 två nya grusbanor och 1985 ytterligare två.

Juni 1985

I samband med invigningen av de fyra grusbanorna våren 1985 anordnade ÅTK "Tennisens dag". Bland annat erbjöds tipspromenad runt i centrum med fina priser från huvudsponsorer för dagen, Metro-butiken i Åkersberga, samt tennislektion för alla som ville pröva på. Dörefter var det dags för den stora invigningen med tal av Stefan Cronberg, som senare gav hockeyvärldsmästaren Sven Tumba bra motsånd i en tennismatch. Sven Davidsson - förste svensk att vinna i Paris- invigningsspelade tillsammans med juniorvärldsmästaren Kent Carlsson, som senare också fick vara med och vinna Davis Cup-pokalen åt Sverige. I samband med invigningen överlämnade Svenska Tennisförbundet "Marcus Wallenbergs Trofé" till ÅTK som 1984 års bästa juniorklubb. En fin avslutning på en lyckad invigning.

Uppdaterad: 22 OKT 2017 11:09

 

 

ICA kvantum

nordea2

Wilson

Diadora
dunlop

Postadress:
Åkersberga TK - Tennis
Box 26
18421 Åkersberga

Besöksadress:
Österskärsvägen 22
18450 Åkersberga

Kontakt:
Tel: +46854023737
E-post: This is a mailto link

Se all info