Hoppa till sidans innehåll

Historik


ÄLVDALENS PISTOLKLUBB

 

Älvdalens.

 

Detta är en kort och ganska komprimerad redogörelse för hur Älvdalens Landstormsförening genom åren sedan blev till en fristående förening; Älvdalens Pistolklubb.

 

Älvdalens Landstormsförening som bildades 1929, var i praktiken ganska overksam ända fram till november 1936. Då tog några driftiga personer tag i verksamheten och blåste liv i den igen.

 

På den tiden var inriktningen mest utbildning av värnpliktiga befäl, samt bruk av vapen så som gevär och k-pist mm. Älvdalens Landstormsförening bytte namn till Älvdalens Befälsutbildningsförening den 15 november 1943.


Pistolskytte togs inte upp i verksamheten förrän under sensommaren 1946, då i form av träningsskjutningar med militära handeldvapen. Styrelsen för verksamhetsåret 1945/46 föreslog till nästkommande styrelse att uppta pistolskytte i verksamheten. Då denna gren citat ”är både intressant och roande” slut citat.

 

Verksamhetsåret 1946/47 bildades således en pistolskyttesektion som blev väldigt populär bland medlemmarna. 1947/48 bildas också en sektion i Åsen som även den blev väldigt populär och redovisade sommaren 1948 hela 17 aktiva skyttar. Man kan säga att klubben bildades officiellt med registrering hos Svenska Pistolskytte Förbundet 1947.
 

Skytteverksamheten bedrevs på den här tiden vid Prästmyren . Det gjorde den ända till sommaren 1966, då den flyttade till Gummatsmyren, där den för övrigt är kvar än i dag.

 

År 1965 tog Älvdalens FBU:s Pistolsektionen över huvudansvaret för pistolskyttet inom kommunen, vilket innebar en ren arbetsfördelning inom moderföreningen. Då fungerade pistolsektionen som en helt fristående förening med egen styrelse, egen kassa och post-giro, samt egna stadgar. Då blev även namnet Älvdalens FBU Pistolsektionen registrerat i såväl förbund och krets.

 

Nästa stora förändring skedde den 1/6 1988 då Älvdalens FBU Pistolsektionen bytte namn till Älvdalens Pistolklubb.

 

 

(Uppgifter hämtade ur Älvdalens Landstormsförenings arkiv.)

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:57 Skribent: Madde Siitari

Postadress:
Älvdalens PK - Skyttesport
Jan Andersson, Solbacksvägen 2
79631 Älvdalen

Besöksadress:
25- och 50 meters skjutbanor, Skjutbanevägen
79631 Älvdalen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: alvdalenpk@hotmail.s...

Se all info