Hoppa till sidans innehåll

Motocross 
Älvsbyns motocrossbana nybyggdes och färdigställdes 2005. Som första tävling genomfördes en Nordcup deltävling

Banan är mestadels en jordbana med några inslag av sand. Längden är 1550m, den består av en större ravin samt 11st hopp av varierande svårighetsgrad.

Banan har gett motocrossen i Älvsbyn ett riktigt lyft, träningsmöjligheterna för våra lokala förare har varit hänvisade till grannkommunerna då våran gamla bana låg insprängd inom rallycrossbanan.
Nu finns det även möjlighet att samträna även om det tränas på rallycrossbanan.
Banan är mycket publikvänlig, man ser i princip hela banan från huvudläktaren.

 

Träningsavgift 2020:

Träningsavgift för 2021 kommer snart!

Tävlande medlem i ÄMS dag/kvälls avgift 200 kr. Säsongskort 1000 kr
 
Övriga:
En dag/kvälls avgift 300 kr
Säsongskort 1000 kr

 

Viktigt:

Skyddsutrustning enligt gällande reglemente skall bäras. All träning sker på egen risk.

 

Kontaktperson:
Robert Norén 070-3129581

Motocross är sporten som ger allt ifråga om fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över sig själv och sin motorcykel. 
Motocrossen i Sverige växte fram efter andra världskriget och blev snabbt en av de absolut populäraste mc-sporterna. Detta hängde kvar i cirka 20 år, sedan avtog intresset från massmedia och därmed även publiktillströmningen. I början på åttiotalet exploderade 80-kubikscrossen som tävlingsform med flera tusen utövare i åldrarna 12 till 16 år.

Hur blir man crossförare?
Man behöver naturligtvis en motorcykel avsedd för motocross, en hjälm, crossbyxor och cross-stövlar samt ett ryggskydd. Därutöver kan man ha ytterligare skydd.

Hur får man börja tävla?
Man går med i en SVEMO-ansluten klubb, om man är 12 år eller äldre kör man upp för licens. Är man yngre deltar man i Guldhjälmsutbildningen i sin klubb, där man erhåller en Guldhjälmslicens. Denna berättigar föraren att deltaga i Guldhjälmstävlingar men det gäller att träna tålmodigt, för ty idén är inte att bli stjärna över en natt utan att ha ett långsiktigt mål.

Vad innebär tävlandet?
Det innebär ansvar men också spänning, äventyr och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra likasinnade crossintresserade ungdomar, såväl killar som tjejer. När man är under 13 år är det 80-kubik som gäller, när man är 13 år kan man ta steget upp till en 125:a.

Hur går en tävling till?
Efter att ha träningskört på morgonen och lärt sig banan, blir man kallad till start. Man radar upp sig bakom en startgrind och när den faller börjar heatet. Banorna inleds alltid med en startraka, som går över i en startsväng därefter följer resten av banan, med hopp och andra svårigheter. Varje hest pågår en viss tid + 2 st avslutande varv

 
 
 
 
Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:10 Skribent: 

Nästa tävling:

Tävlingar 2020

 

 

Älvsbyns MS samarbetar med arvsfonden.

Postadress:
Älvsbyns MS
Högheden 300
94293 Älvsbyn

Besöksadress:
Högheden 300
94293 Älvsbyn

Kontakt:
Tel: 0707655597
Fax: 092972909
E-post: kansliet@alvsbynsms....

Se all info