Hoppa till sidans innehåll

Fäkthistorik - Herrflorett 1977 till 1996


Denna sektion är under konstruktion.

Syftet med sidorna är att samla den dokumentation och de många goda idéer och riktlinjer som växte fram under tiden 1977 till 1996. Floretten har turen att ledarna dokumenterade mycket av både planer och resultat i form av florettnytt som distribuerades bland alla aktiva och ledare.

Vi har delat in dokumentationen per säsong där Ni finner en kort inledning med highlights samt alla florettnytt eller andra dokument som hänför sig till säsongen.

Det var Lennart Rohlin som startade hela satsningen under sin tid som herrflorettledare fram till 1987 då han lämnade över rodret till Thomas Åkerberg. De tränare som starkt bidrog till framgångarna var Andrzej Kanikowski, Orvar Jönsson och Kristian Witwicki. Utöver dessa bidrog även självklart alla klubbtränare och fäktgymnasiet under ledning av Inge Lindholm, men ovan nämnda personer var engagerade på landslagsnivå.

Vi hoppas att många läser detta både av nostalgiska skäl men också för att dra lärdom och få idéer inför den satsning som behövs idag.

 

Stockholm 2011-07-25

 

Thomas Åkerberg

IMG_0011
IMG_0010Välkommen till Ängby Fäktklubb

Ängby Fäktklubb håller till i Åkeshovshallen i Bromma och bedriver där fäktverksamhet sedan 1951. Klubben är en av Sveriges tio största och mest framgångsrika klubbar. Vi har två anställda tränare, Andrii Bakum och Joe Zampieri. Andrii är specialiserad på florettfäktning samt värjfäktning och Joe på sabelfäktning.

Varje termin erbjuder vi nybörjarkurser för både ungdomar och vuxna. Läs mer om det under ”Träning” här på hemsidan. Vi erbjuder även eventfäktning för företag och privata grupper, t ex vid svensexor, möhippor eller födelsedagar. Läs mer om det under ”Prova på fäktning”.

Vad är Fäktning

Filmen nedan visar de olika tre vapnen som finns i fäktning och hur de utövas. Det är en japansk film som på ett pedagogiskt sätt beskriver detta i rörliga bilder. De tre vapnen värja, florett och sabel utövas av både män och kvinnor.

Vårt Syfte

Ängby Fäktklubb erbjuder herrar och damer från sju års ålder fäktträning och -tävling på både elit- och motionsnivå. Därigenom ges varje individ en möjlighet till en positiv fysisk och psykisk utveckling i en fin gemenskap.

Postadress:
Ängby FK - Fäktning
Thomas Åkerberg, Kastargränd 23
17836 Ekerö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: akerberg.fencing@gma...