Hoppa till sidans innehåll

Säsongen 1987 1988


Säsongen 1987 1988 - Sammanfattning (Herrflorettledare från 1987/1988 var Thomas Åkerberg)

 

Efter VM i Lausanne rådde en stor besvikelse i laget i och med att förväntningarna att lyckas komma in bland de åtta bästa lagen inte uppnåtts. Förberedelserna hade varit goda men resultatet uteblev.

Vår nya stjärna Mats Ahlgren valde att gå över till värja vilket gjorde att laget försvagades. Nu gällde det att inte hänga med huvudet utan att ändå satsa mot ett OS-deltagande och ett lagresultat där bland de åtta bästa lagen. OS-resultat har varit en viktig ledstjärna för lagets successiva uppbyggnad under de senaste tio åren.

Lennart Rohlin hade inför säsongen valt att stiga tillbaka som herrflorettledare och Thomas Åkerberg fick ta över det fulla ansvaret för den fortsatta satsningen.

Vi hade många duktiga ungdomar som satsat flera år och som nu började visa goda resultat. Det var också viktigt för deras fortsatta satsning och motivation att florettlaget på seniorsidan föregick med gott exempel och fortsatte att visa på en stark satsning. 

Ängby Fäktklubb gjorde ett av de bästa lagresultat en svenskt florettlag gjort genom att komma på sjätte plats bland 15 klubblag i Europacupen för klubblag i Paris. Tävlingen vanns av Västtyskland före Italien, Frankrike, Sovjet, Polen och Sverige. På sjunde och åttonde plats kom Ungern och Israel.

Med facit i hand blev det OS-deltagande i Seoul tack vare en enveten fortsatt satsning som avslutades med att vi slog det franska OS-laget i en av två landskamper i Paris sommaren 1988.

Läs mer i nedanstående florettnytt samt i nästa säsongs florettnytt där OS presenteras och diskuteras.

/Thomas Åkerberg

 

HNYTT 1 8788
HNYTT 2 8788Välkommen till Ängby Fäktklubb

Ängby Fäktklubb håller till i Åkeshovshallen i Bromma och bedriver där fäktverksamhet sedan 1951. Klubben är en av Sveriges tio största och mest framgångsrika klubbar. Vi har två anställda tränare, Andrii Bakum och Joe Zampieri. Andrii är specialiserad på florettfäktning samt värjfäktning och Joe på sabelfäktning.

Varje termin erbjuder vi nybörjarkurser för både ungdomar och vuxna. Läs mer om det under ”Träning” här på hemsidan. Vi erbjuder även eventfäktning för företag och privata grupper, t ex vid svensexor, möhippor eller födelsedagar. Läs mer om det under ”Prova på fäktning”.

Vad är Fäktning

Filmen nedan visar de olika tre vapnen som finns i fäktning och hur de utövas. Det är en japansk film som på ett pedagogiskt sätt beskriver detta i rörliga bilder. De tre vapnen värja, florett och sabel utövas av både män och kvinnor.

Vårt Syfte

Ängby Fäktklubb erbjuder herrar och damer från sju års ålder fäktträning och -tävling på både elit- och motionsnivå. Därigenom ges varje individ en möjlighet till en positiv fysisk och psykisk utveckling i en fin gemenskap.

Postadress:
Ängby FK - Fäktning
Thomas Åkerberg, Kastargränd 23
17836 Ekerö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: akerberg.fencing@gma...