Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


Ängby Fäktklubb bildades 1951 av Dag Åkerberg som även byggde upp underklubbar som Nya Elementars Fäktklubb (NeFK) och Jakobsbergs FK. Jakobsbergs FK finns fortfarande, men utan koppling till Ängby Fäktklubb och NeFK har upphört. Dag Åkerberg var själv verksam som gymnastikdirektör vid Nya Elementar i närmare 40 år till sin pension i mitten av 1970-talet. Fram till ca 1980 var skoltävlingar stora i Sverige och Skol-SM var en av årets största ungdomstävlingar där alla duktiga ungdomsfäktare deltog. Dag Åkerberg var en av de som drev skolidrottsverksamhet i Sverige och han satt som representant i många idrottsförbund som representant för skolor. 

Som kuriosa kan nämnas att klubbens emblem är ritat av författaren P C Jersild som var verksam på klubben under 1950-talet.

Klubben har haft huvudfokus på florett och sabelfäktning och vann bl. a. lag-SM på sabel 1972 genom Dag Åkerberg och ett antal mycket duktiga sabelfäktare med ungersk bakgrund som på den tiden var verksamma i klubben. Första lag-SM på herrflorett vann klubben 1978 och från 1981 vann klubben lag-SM seniorer på herrflorett 25 år i obruten svit. Utöver det har klubben vunnit ett antal lag-SM på herrsabel. På de olympiska spelen i Seoul 1988 hade klubben fem florettfäktare, Thomas Åkerberg, Peter Åkerberg, Per Täckenström, Eric Strand och Kerstin Palm. Kerstin Palm har varit med i Ängby FK sedan slutet av 1980-talet och är sjufaldig olympier. Klubben har varit den dominerande klubben på landslagssidan herrflorett under 1980- och 1990-talet.

Huvudtränare och motorn i klubben var Dag Åkerberg fram till i slutet av 1980-talet. Övriga fäktmästare som varit verksamma på klubben är Kristian Witwicki, Bela Rerrich, Sergei Milchakov, Tomasz Goral, Mered Pagalov. och Alerandr Siniak. Nuvarande huvudtränare hittar du här.

Klubben har som mål att erbjuda fäktning, alla vapen, till alla åldrar och har idag Åkeshovshallen i Bromma som träningsplats.

 

Bild. Dag Åkerberg, Ingemar Svenstam och Carl Olof Enhagen. Vinst i lag-SM 1960
  Bild. Dag Åkerberg, Ingemar Svenstam och Carl Olof Enhagen. Vinst i lag-SM 1960

 

För den som är intresserad av mer historik har klubben scannat in gamla tidningsartiklar mm. Detta finns att läsa under Arkiv. Följ denna länk

Uppdaterad: 30 OKT 2018 19:55 Skribent: Anthon Alfvén
E-post: Adressen Gömd

Välkommen till Ängby Fäktklubb

Ängby Fäktklubb håller till i Åkeshovshallen i Bromma och bedriver där fäktverksamhet sedan 1951. Klubben är en av Sveriges tio största och mest framgångsrika klubbar. Vi har två anställda tränare, Andrii Bakum och Joe Zampieri. Andrii är specialiserad på florettfäktning samt värjfäktning och Joe på sabelfäktning.

Varje termin erbjuder vi nybörjarkurser för både ungdomar och vuxna. Läs mer om det under ”Träning” här på hemsidan. Vi erbjuder även eventfäktning för företag och privata grupper, t ex vid svensexor, möhippor eller födelsedagar. Läs mer om det under ”Prova på fäktning”.

Vad är Fäktning

Filmen nedan visar de olika tre vapnen som finns i fäktning och hur de utövas. Det är en japansk film som på ett pedagogiskt sätt beskriver detta i rörliga bilder. De tre vapnen värja, florett och sabel utövas av både män och kvinnor.

Vårt Syfte

Ängby Fäktklubb erbjuder herrar och damer från sju års ålder fäktträning och -tävling på både elit- och motionsnivå. Därigenom ges varje individ en möjlighet till en positiv fysisk och psykisk utveckling i en fin gemenskap.

Postadress:
Ängby FK - Fäktning
Thomas Åkerberg, Kastargränd 23
17836 Ekerö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: akerberg.fencing@gma...