Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thomas Akerberg

Andrezej Kanikowski – En av våra stora fäktmästare har lämnat oss

2018-01-28 10:55
Ett sorgebud nådde Fäktsverige lördagen den 27 januari 2018 när vi fick veta att vår kära landslagstränare i florett och en av de stora motorerna inom Svensk Florettfäktnings landslagsverksamhet under 1980- och 1990-talet har gått ur tiden.
  • Uppdaterad: 2018-01-28 18:32

Efter en tids kamp mot postatacancer somnade Andrzej in på lördagmorgonen den 27 januari 2018.

Alla florettfäktare som var verksamma från 1980-talet och framåt har många fantastiska minnen i samband med träningsläger och tävlingsresor där Andrzej var med som tränare. Alla fina minnen och otalet anekdoter gör att han alltid kommer leva kvar i minnet hos oss alla.

Sveriges möjligheter till framgångar inom en specialsport som Fäktning bygger på att kompetenta och hängivna tränare lägger ner sin själ och det mesta av sin lediga tid på sporten. Andrzej är ett av de bästa exemplen på detta.

Via en egen karriär som florettfäktare i det polska landslaget under 1970-talet kom han till Sverige där han blev kvar med Kalmar Fäktklubb som bas. Han arbetade många år på Nordchoklad i Kalmar och den stora delen av sin lediga tid arbetade han med ungdomar i Kalmar Fäktklubb eller med fäktsveriges florettelit på tävlingar eller träningsläger.

Andrzej Kanikowski bidrog starkt till de framgångar Svensk Florettfäktning hade under slutet av 1980- och början av 1990-talet med Ola Kaibjers niondeplats i OS i Barcelona 1992 samt EM-brons individuellt i florett herrar seniorer 1992 i Lissabon som höjdpunkter. Han var själv med som tränare på flertalet VM-tävlingar under 1980-talet och de Olympiska spelen i Seoul 1988, där Sverige för första gången sedan 1952 hade ett helt herrlag på plats i florett och Kerstin Palm som individuell deltagare i damflorett, samt de Olympiska spelen i Barcelona där han och Ola Kaibjer fanns på plats.  

Christos Makropolous, född 1982 och verksam i Kalmar FK under många år, skriver följande när han fick sorgebeskedet ”Mycket tråkiga nyheter! Andrzej var inte bara en exceptionellt duktig tränare och fäktare, han var även en mycket fin vän och han hade en stor inverkan på mig under min uppväxt såväl på pisten, som utanför. Vila i frid Maestro.”

Det gäller nu för oss andra att förvalta det vi lärt oss och föra det vidare.

Skribent: Thomas Åkerberg
Epost: This is a mailto link

Välkomna till Ängby Fäktklubbs hemsida. Filmen högst upp till vänster visar de olika tre vapnen som finns i fäktning och hur de utövas. Det är en japansk film som på ett pedagogiskt ätt beskriver detta i rörliga bilder. De tre vapnen värja, florett och sabel utövas av både män och kvinnor.

Ängby Fäktklubb håller till i Åkeshovshallen i Bromma och bedriver fäktverksamhet sedan 1951. Klubben är en av Sveriges 10 största och mest framgångsrika klubbar. Vi har tre anställda tränare, Aleksandr Siniak, Mered Pagalov och Joe Zampieri. Aleksandr är specialiserad på florettfäktning, Mered på värjfäktning och Joe på sabelfäktning.

Vi erbjuder nybörjarkurser varje termin till ungdomar och vuxna. Läs mer om detta längst ner på hemsidan. Vi erbjuder även eventfäktning för företag eller privata grupper, t ex vid svensexor, möhippor eller födelsedagar.

Vision:

Ängby Fäktklubb erbjuder herrar och damer från sju års ålder Fäktträning och tävling på Elit- och Motionsnivå. Därigenom ges varje individ en möjlighet till en positiv fysisk och psykisk utveckling i en fin gemenskap.

Postadress:
Ängby FK - Fäktning
Thomas Åkerberg, Kastargränd 23
17836 Ekerö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info