Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thomas Akerberg

Lag SM i Fäktning för Seniorer 2016

07 DEC 2016 17:15
Hjärtligt välkomna till Lag SM 2016 i Åkeshovshallen. Ängby Fäktklubb och hela fäktsverige ser fram emot fina och sportsliga tävlingar. Årets tävlingar har 72 anmälda lag vilket är rekord. 34 på HV, 11 på HF, 8 på HS, 12 på DV, 4 på DF och 3 på DS.
  • Uppdaterad: 10 DEC 2016 06:09

Ranking görs utifrån placering på lag SM 2015 i Eriksdalshallen. Om man inte var med 2015, gör tävlingsledningen rankingen enligt bästa förmåga. Vi har då tittat på hur många poäng deltagande fäktare i respektive lag har på den svenska uttagningslistan (HFL, HV, DV). Därefter summerar vi poängen per lag och det lag som har flest poäng rankas först o.s.v. På herrflorett har vi lyft upp två lag som inte var med förra året men som är uppenbart starka. På damflorett och damsabel är det poulefinaler, alla mot alla och i herrsabel finns inget uttagningssystem varvid tävlingsledningen gjort en bedömning av styrka i lagen efter bästa förmåga. Den fastställda grundrankingen hittar Ni längst ner på sidan. Ändringar i rankingen är gjord 2016-12-09:16:00.

Målsättningen är att alla resultat kommer ligga på nätet vartefter de är färdigregistrerade i Engarde-systemet. Detta för att göra det möjligt för alla som inte är på plats att följa tävlingen.

Tävlingsledningen består av Stefan Clausen (tävlingsledare), Eva Löfgren och Carola Petrini. Tävlingsläkare är Lars Peterstrand.

Använd följande länk för att nå resultatsidan:

http://engarde-service.com/files/angbyfk/lagsm2016/

Hallen öppnar senast 0700 både på lördagen och söndagen.

Under lördagen fäktar följande klasser:

1. Damvärja (12 lag). Start 0830. En pouleomgång med fyra pouler med tre lag i varje poule. Två lag går vidare från varje poule till en DE8 med 8 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar. De utslagna fyra lagen från poulerna fäktar DE med rak utslagning på baksidan.

2. Herrflorett (11 lag). Start 0900. En pouleomgång med tre pouler, två med 4 lag och en med tre lag. Två lag går vidare från varje poule till en DE8 med 6 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar. De utslagna fem lagen från poulerna fäktar DE med rak utslagning på baksidan.

3. Damsabel (3 lag). Start 1300. En pouleomgång alla mot alla, ingen DE.Om två lag hamnar på samma match- och stötindex avgörs placeringen via omfäktning, en match till fem stötar där lagen får välja vem som fäktar för laget.

Under söndagen fäktar följande klasser:

1. Herrvärja (34 lag). Start 0830.  En pouleomgång med 10 stycken 3-mannapouler och en fyrmanna-poule. Två lag går vidare från varje poule till en DE32 med 22 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar från 16 lag. Placeringar 17-22 via DE rak utslagning. Tävlingsledningen har som målsättning att fäkta rak DE med lagen 23-34 som inte går vidare från pouleomgången. Detta kommer meddelas före tävlingen och beror på tillgången på pister och domare.

2. Herrsabel (8 lag). Start 0900. En pouleomgång med två pouler med fyra lag i varje poule. Två lag går vidare från varje poule till en DE8 med 4 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar. De utslagna fyra lagen från poulerna fäktar DE med rak utslagning på baksidan om platser 5-8.

3. Damflorett (4 lag). Start 1230. En pouleomgång alla mot alla, ingen DE.Om två lag hamnar på samma match- och stötindex avgörs placeringen via omfäktning, en match till fem stötar där lagen får välja vem som fäktar för laget.

Grundranking inför tävlingen:

Herrflorett

1    EGF
2    ÄFK
3    GFK
4    GFK II
5    EGF II
6    KFK
7    ÄFK II
8    GFK III
9    ÄFK III
10  LUGI
11  ÄFK IV

Damvärja:

1    FFF
2    LFK
3    UF
4    DIF
5    FFF II
6    UF II
7    SAF
8    LFK II
9    KFK
10  SSIF
11  GFK
12  LOEFK

Damsabel:

1    EGF
2    GFK
3    FFF

Herrvärja:

1    DIF
2    FFF
3    GFK
4    FFF II
5    DIF II
6    FFF III
7    UF
8    UF II
9    ÄFK
10  SSIF
11  SAF
12  DIF III
13  FFF IV
14  A6
15  DIF IV
16  LFK III
17  SAF II
18  UF III
19  WFF
20  UF IV
21  FFF V
22  FFF VI
23  NFK
24  FFF VII
25  AFF
26  FKC
27  I2
28  KFK
29  OFFK
30  GFK II
31  GFK III
32  LOEFK
33  ÄFK II
34  LOEFK II

Herrsabel:

1   LUGI
2   FFF
3   ÄFK
4   LUGI II
5   GFK
6   GFK II
7   FFF II
8   KFK

Damflorett:

1   GFK
2   EGF
3   KFK
4   FFF

Utdrag ur SvFF tävlingsbestämmelser avseende genomförande av Lag SM i Fäktning.

O.9. Ranking

1. Inledande ranking av deltagande lag ska ske efter föregående års resultat förutom i det fall som omfattas av pkt 3 nedan.

2. Omranking ska göras om lag uppenbarligen förändrat sin styrka från föregående år.

3. Om individuella seniormästerskap och seniormästerskap i lag ordnas samma helg ska initial ranking av deltagande lag baseras på resultaten av de närmast föregående individuella svenska mästerskapen för seniorer där man summerar placeringssiffrorna för de tre bäst placerade fäktarna i varje lag. Fäktare som inte deltagit i den individuella tävlingen får siffran direkt efter den sist placerade fäktaren.

O.10. Tävlingsformel

1. Tävlingen ska genomföras under en dag med mixad formel, d.v.s. först en pouleomgång och därefter rak direkteliminering. Om antalet lag är högst sex ska tävlingen avgöras genom att alla möter alla i en poule.

2. Första pouleomgången genomförs med 3 eller 4 lag i varje poule.

3. De 2 främsta lagen från varje poule går vidare till direkteliminering (i undantagsfall kan 3 lag gå vidare från varje poule).

4. Vid all poulefäktning gäller att antalet segrar och därefter stötindex avgör seger eller placering i poulen.

5. Rankingen inför direkteliminering baseras på placering i poulerna och lagens grundranking. Pouleettorna rankas på den övre halvan efter grundrankingen. Pouletvåorna rankas på den undre halvan efter grundrankingen. (I de fall tre lag kvalificerats från varje poule skapas tre rankinggrupper)

6. När en ranking etablerats efter pouleo mgången ska parvis lottning till platserna i tablån genomföras. Lottning sker mellan lag rankade 1 och 2 om platserna 1 och 2 i tablån, lag rankade 3 och 4 om platserna 3 och 4 i tablån osv. till alla platser är lottade.

7. Till lottningen ska alla lagkaptener kallas att närvara.

8. Det är viktigt att undvika att lag från samma poule möts igen i första direkteliminering. Om lottdragningen gett detta resultat ska man byta plats på de lottade lagen mellan den första och fjärde fjärdedelen och mellan andra och tredje fjärdedelen av tablån så att de sämst rankade lagen byter plats.

9. Mästerskapet ska genomföras så att alla lag som kvalificerat sig till 16-tablån (åttondelsfinal) ska fäkta ut om placeringarna. Det är önskvärt att arrangören gör det möjligt för lagen att fäkta ut om samtliga placeringar, dvs. även lägre än 16.

10. Lag som drar sig ur match som gäller någon av placeringarna 1-4 förlorar sin placering i tävlingen.

11. Lag som drar sig ur match som gäller placering 5 eller lägre, räknas som förlorare 45-0 av denna match och eventuella följande matcher men behåller den placering man då erhåller.

Skribent: Thomas Åkerberg
Epost: This is a mailto link

Välkommen till Ängby Fäktklubb

Ängby Fäktklubb håller till i Åkeshovshallen i Bromma och bedriver där fäktverksamhet sedan 1951. Klubben är en av Sveriges tio största och mest framgångsrika klubbar. Vi har två anställda tränare, Andrii Bakum och Joe Zampieri. Andrii är specialiserad på florettfäktning samt värjfäktning och Joe på sabelfäktning.

Varje termin erbjuder vi nybörjarkurser för både ungdomar och vuxna. Läs mer om det under ”Träning” här på hemsidan. Vi erbjuder även eventfäktning för företag och privata grupper, t ex vid svensexor, möhippor eller födelsedagar. Läs mer om det under ”Prova på fäktning”.

Vad är Fäktning

Filmen nedan visar de olika tre vapnen som finns i fäktning och hur de utövas. Det är en japansk film som på ett pedagogiskt sätt beskriver detta i rörliga bilder. De tre vapnen värja, florett och sabel utövas av både män och kvinnor.

Vårt Syfte

Ängby Fäktklubb erbjuder herrar och damer från sju års ålder fäktträning och -tävling på både elit- och motionsnivå. Därigenom ges varje individ en möjlighet till en positiv fysisk och psykisk utveckling i en fin gemenskap.

Postadress:
Ängby FK - Fäktning
Thomas Åkerberg, Kastargränd 23
17836 Ekerö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link