Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Uppdatering Junior/U17-VM och Junior-SM

08 APR 2022 13:43
Full aktivitet på fäktpisterna - Klubbens fäktare har varit på Junior/U17 VM i Dubai samt i Helsingborg på JSM både individuellt och i lag. Nedan följer en rapport från tävlingarna.
  • Uppdaterad: 08 APR 2022 13:43

JVM i Dubai 4-7 april


Till JVM i Dubai var Nils Uniyal (ÄFK) och Marcus Broberg (GFK) uttagna på herrflorett juniorer och Rufus Fastesson i kadett-klassen (U17). På damsidan var Sara Mikulak (ÄFK) uttagen i kadett-klassen florett och Ankita Poppel (EGF) samt Miriam Schreiber (GFK) i junior-klassen florett.

Först ut var herrfloretten där Nils kom ut från poolen med 4/6 vinster och var därmed rankad 75:a in i elimineringen. Nils stod också över 256-tablån och mötte i 128-tablån Menendez, Argentina, och vann enkelt med 15-4. Nästa motståndare blev Fukuda från Japan som blev för svår, förlust 15-8. Nils slutar därmed på en fin 59:e plats. Marcus fäktade fint i poolen och efter 4/6 vinster var han rankad 59:a. Marcus stod över 256-tablån och mötte i 128-tablån Mady från Egypten, och vann där efter en jämn match med 15-14. I 64-tablån stod Cheng, Hong Kong, för motståndet som visade sig vara för tufft och Marcus förlorade 15-4. Slutresultatet blev en hedrande 52:a plats.

   

Rufus Fastesson (EGF) hamnade på 42 plats efter 4s/6m i poulen och förlust mote Fellah (ALG) med 15-8 i 64-tablån. .

Sara hade 3s/6m i poulen och fick möte en egyptiska i DE om att komma in bland de 64 bästa. Tyvärr kom hon under från början med 10-5 och lyckades aldrig hämta upp egyptiskans ledning, förlust 11-15. Sara hamnade på 66 plats vilket hon ser som en besvikelse. 

Sara var även med i junior-laget på florett med Miriam och Ankita men i 32-tablån fick de möta 1:a rankade USA vilket blev alldeles för övermäktigt. Laget måste ha en bättre grundranking före JVM för att ha en chans att ta sig in bland de 16 bästa lagen. Sara har flera år kvar och vi ser det som en bra erfarenhet.

JSM i Helsingborg 26-27 mars

Ängby Fäktklubb deltog med 18 fäktare, två domare och två ledare på Junior-SM i Fäktning i Helsingborg sista helgen i mars.
Klubben åkte gemensamt med tåg till Helsingborg där vi som vanligt bodde på Scandic Nord som passande ligger på florettgatan. Henri Ask, som bor i Tyskland, anslöt på plats.

På lördagen hölls den individuella tävlingen och på söndagen lagtävlingen. Alla våra fäktare förutom Axel Elmfeldt fäktade i florettklassen och Axel deltog i värjklassen.
Bäst placering fick på herrsidan Henri Ask som i det 31 man starka startfältet tog silver efter Axel Cedergren från Göteborg. På delad tredjeplats kom Emil Kröckel. Utöver Henri Ask och Emil Kröckel hade vi även Emil Nordman Rid och Lukas Hellström bland de åtta bästa.

På damsidan tog Sara Mikulak en hedrande bronsplats i startfältet på 14 fäktare. Vann gjorde Miriam Schreiber före Ankita Poppel.
Söndagens lagtävling gav Ängby FK guld i lag. I förstalaget fäktade Henri Ask, Emil Kröckel, Lukas Hellström och Alexander Kansa.
Damlaget med Sara Mikulak, Emma Granér, India Orrmalm Heimfors och Malin Hedlund tog brons.

   

Söndagens lagtävling gav Ängby FK guld i lag. I förstalaget fäktade Henri Ask, Emil Kröckel, Lukas Hellström och Alexander Kansa.
Damlaget med Sara Mikulak, Emma Granér, India Orrmalm Heimfors och Malin Hedlund tog brons.

Skribent: Thomas Åkerberg
E-post: This is a mailto link

Välkommen till Ängby Fäktklubb

Ängby Fäktklubb håller till i Åkeshovshallen i Bromma och bedriver där fäktverksamhet sedan 1951. Klubben är en av Sveriges tio största och mest framgångsrika klubbar. Vi har två anställda tränare, Andrii Bakum och Joe Zampieri. Andrii är specialiserad på florettfäktning samt värjfäktning och Joe på sabelfäktning.

Varje termin erbjuder vi nybörjarkurser för både ungdomar och vuxna. Läs mer om det under ”Träning” här på hemsidan. Vi erbjuder även eventfäktning för företag och privata grupper, t ex vid svensexor, möhippor eller födelsedagar. Läs mer om det under ”Prova på fäktning”.

Vad är Fäktning

Filmen nedan visar de olika tre vapnen som finns i fäktning och hur de utövas. Det är en japansk film som på ett pedagogiskt sätt beskriver detta i rörliga bilder. De tre vapnen värja, florett och sabel utövas av både män och kvinnor.

Vårt Syfte

Ängby Fäktklubb erbjuder herrar och damer från sju års ålder fäktträning och -tävling på både elit- och motionsnivå. Därigenom ges varje individ en möjlighet till en positiv fysisk och psykisk utveckling i en fin gemenskap.

Postadress:
Ängby FK - Fäktning
Thomas Åkerberg, Kastargränd 23
17836 Ekerö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: akerberg.fencing@gma...