Hoppa till sidans innehåll

Bågskytte


Pilbågen är ett av människans äldsta vapen och jaktredskap. Ännu i dag används pil och båge för jakt av många naturfolk. Sveriges bågskyttar är organiserade i olika förbund varav Svenska Bågskytteförbundet (SBF) är det mest kända. SBF lyder under Riksidrottsförbundet. Bågskytte är bl. a. en olympisk gren. 

POPULÄR SPORT I VÄSTSVERIGE
Sverige är en av världens främsta bågskyttenationer och våra ca 7000 medlemmar har genom åren erövrat många medaljer i olika internationella mästerskap. I Västsverige finns ett stort antal bågskytteklubbar med många utövare. Klubbarna kan bland sina skyttar räkna in ett flertal av Sveriges och världens bästa skyttar. En del av er har säkert hört namn som Magnus Pettersson, Göran Bjerendal, Morgan Lundin och Petra Eriksson. Magnus Pettersson tog silver i OS i Atlanta 1996. Om du tycker att lagidrotter är tråkiga så prova bågskytte. Det är en individuell sport där ett starkt psyke och koncentrationsförmåga är det viktigaste. Dessutom får du möjlighet att träffa många trevliga människor med samma intresse.

BÅGTYPER
BAREBOW
Barebow är bågskytte utan riktmedel där Sverige är världsledande. Max 60 meter utomhus, 12, 18 och 25 meter inomhus.
RECURVE
Olympiska klassen där sikte och stabilisatorer är tillåtna. Svenska världsstjärnor är bl.a Magnus Pettersson, Göran Bjerendal, Jenny Sjöwall-Karlsson och Petra Ericsson.
 
COMPOUND
Compoundbågen är den tekniskt mest avancerade bågtypen. I denna klass är optiska siktmedel tillåtna som ger mycket hög precision

LÅNGBÅGE
Långbågen är den mest ursprungliga formen av bågskytte som vi kan erbjuda.  Många tillverkar egna bågar och pilar.

: Mikael Svahn

DISCIPLINER I BÅGSKYTTE
TAVELSKYTTE
Inomhus på 12, 18 eller 25 meter på 10-ringade tavlor. En inomhusrond består av 60 pilar. Utomhus skjuts många olika ronder på avstånd upp till 90 meter
HANDIKAPPSKYTTE
Sverige tillhör världstoppen i handikappbågskytte med stjärnor som Ann-Christin Nilsson och Anders Grönberg
JAKTSKYTTE
I jaktskytte skjuter man i skogen på djurfigurer efter en snitslad bana. Skyttarna går i grupper. Avståndet bedöms till varje mål.
3D
Som jaktskyttet. Består av formpressade 3-dimensionella djurfigurer i naturlig storlek.
FÄLTSKYTTE
Skjuts i skog och på fält. Svarta 5-ringade tavlor med gul "spot". En bana med kända, och en med okända avstånd. Sverige är världsledande i fältskytte.

 

Foton: Gunnar Spetz

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:15 Skribent: Gunnar Spetz

Med bakgrund till de ändrade restriktionera kring Covid-19 har Angereds BS styrelse idag 2022-02-09 beslutat att återuppta normal träning och prova-på verksamhet med start 2022-02-15

// ABS styrelse

Postadress:
Angereds BS - Bågskytte
C/o Bo Hellmark, Sandbanksvägen 46
42250 Hisings Backa

Besöksadress:
Kanelgatan 1, Kaneltorget
42439 Angered

Kontakt:
Tel: 0793496541
E-post: This is a mailto link...

Se all info