Hoppa till sidans innehåll

Matcher våren 2019

20 APR 2019 21:02
Här kommer vi samla referat och matchfakta från vårens A-matcher.
  • Uppdaterad: 20 APR 2019 21:02

21/5 2019 Seriematch AIF - Säven/Hol 1-1 (0-1)

Mål och assist: 1-1 Tobias Andersson (Christian Viitala)

Gula kort: Jonatan Andersson (första), Andreas Johansson (första)

Seth Wendel - Tobias Viktorsson, Adam Hendberg, Tobias Andersson, Christian Viitala - Andreas Johansson, Gustav Carlsson, Robert Holmén, Jonatan Andersson - Erik Johansson, John Bengtsson - Edwin Holgersson, Simon Hagberg, Rasmus Kling, Gabriel Holmén, Ahmed Aljadabi, Melker Johansson

Ny tuff derbymatch, men med ett roligare slut. Denna gång var det AIF som gjorde det sena målet. Ett mål från Tobias Andersson som betydde 1-1 och en poäng hemma mot de inför matchen serieledande Säven/Hol.

Efter de inledande två målfyrverkerierna med totalt fjorton mål mot Floby och Tvärred/Vegby har det gått trögt med målgörandet. Ja, faktum är att AIF haft rätt svårt att överhuvudtaget komma till målchanser. Detta blev på nytt tydligt i matchen mot Säven/Hol. Försvarsmässigt stabilt och bra, men offensivt uddlöst. Då inte heller S/H bjöd på någon sprudlande offensiv blev det en låst match.

S/H spräckte dödläget efter drygt 20 minuter. En hörna hamnade efter nickduell framför fötterna på gästernas Viktor Johansson. En distinkt volley via ribban och in gjorde att det var 1-0 Säven/Hol. Bortalagets skyttekung Christoffer Krabbe var på väg att rinna igenom en gång, men AIFs målvakt Seth Wendel vann den duellen efter ett hopslag. I övrigt fanns inte mycket att rapportera från den första halvleken. 0-0 i paus hade speglat händelserna på plan allra bäst, men då S/H var det lite mer bollförande laget i första halvlek var det inte helt oförtjänt med 0-1 inför andra.

AIF snurrade lite på positionerna inför andra. Gustav Carlsson klev upp på topp, Jonatan Andersson in centralt och John Bengtsson på en kant. Detta var förändringar som föll väl ut. När Gabriel Holmén (problem med baksida lår) kom in sista halvtimmen stärkte det AIF ytterligare. Om Säven/Hol var det lite bättre laget före paus var rollerna ombytta i den andra halvleken. AIF hade ändå även nu förtvivlat svårt att få till passningsspelet och i synnerhet den sista passen eller det där sista beslutet blev sällan bra. 

I 87:e minuten kom så ändå det efterlängtade målet. 1-1 i hörnmål då Tobias Andersson fick dit en skalle efter att Christian Viitala varit ute vid hörnflaggan. Sista minuterna blev sedan helt oväntat väldigt öppna och båda lagen var nära att avgöra. Christoffer Krabbe fick Säven/Hols möjlighet, men Tobias Andersson täckte upp med en split sedan AIFs målvakt (Seth Wendel skadad) sista kvarten Erik Johansson blivit rundad. Gustav Carlsson fick AIFs läge då han snodde boll från sista försvarare. Gurra travade dock orent och S/H-försvararen hann upp och kunde glidtackla bort chansen.

AIF gjorde precis som senast mot Vårgårda en helgjuten laginsats och det var skönt att det denna gång kom en belöning i form av en pinne. Christian Viitala får bästa betyget i grönt. Plus även till Andreas Johansson samt vår mittbacksduo Andersson/Hendberg.

Oroväckande var att utropstecknet mellan stolparna denna säsong Seth Wendel tvingades kliva av med en knäskada. Vi får hålla tummarna för att det är en lindrig skada.

AIFs byten 
60 min Gabriel Holmén in, Erik Johansson ut
62 min Edwin Holgersson in, Tobias Viktorsson ut
75 min Erik Johansson in som målvakt (!), Seth Wendel ut

Det är tufft spelschema i maj och redan på lördag väntar ny match mot serieledare. Södra Ving tog klivet upp i topp efter seger mot Sparsör och Slottsvallen är det som gäller för AIF på lördag kl 15.00.

14/5 2019 Seriematch Vårgårda IK FK - AIF 2-1 (0-0)

Mål och assist: 1-0 Andreas Johansson (John Bengtsson)

Gula kort: Tobias Viktorsson (första), Robert Holmén (första)

Seth Wendel - Tobias Viktorsson, Adam Hendberg, Tobias Andersson, Christian Viitala - Andreas Johansson, Gustav Carlsson, Robert Holmén, Jonatan Andersson - Erik Johansson, John Bengtsson - Edwin Holgersson, Simon Hagberg, Rasmus Kling, Gabriel Holmén

Det blev en tung förlust i derbyt på Tånga. AIF hade 1-0, men sista kvarten vände Vårgårda IK FK på steken med två mål var av det sista föll med bara ett par minuter kvar att spela.

Vårgårda IK FK var utan tvekan det spelmässigt bästa motstånd vi stött på så här långt i serien. Men även om FK spelade bra fotboll med mycket spelvändningar och fina crossbollar var det kanske inte den mest effektiva fotbollen. Slutprodukten saknades lite grann. Visst AIF fick jaga en hel del, men det var egentligen bara sista tio i första halvlek som läget var riktigt kritiskt. FK borde haft en straff, var nära ett friläge (brytning från Robert Holmén) och hade både ett bra nick- och ett bra skottläge under denna jobbiga period. AIF klarade dock 0-0 till paus, vilket förstås var väldigt skönt. AIF hade inte skapat några riktigt heta chanser, men ändå lurat med några hyggliga kontringslägen då vi fick loss Gustav Carlsson på centralt fält.

Centrallinjen med Tobias Andersson, Adam Hendberg, Robert Holmén (bäst för dagen, men tvingades tyvärr till byte efter dryga timmen) och Gustav Carlsson gjorde ett stort jobb och i andra halvlek hade AIF precis som under större delen av första halvlek åter rätt hygglig koll på det bollförande FK-gänget. När Andreas Johansson nickade in 1-0 från nära håll efter förarbete från Gustav Carlsson, Jonatan Andersson och John Bengtsson var det inte precis ett mål som dittills speglat matchbilden, men med tanke på hur väl AIF försvarade mot FKs anfallsförsök efter ledningsmålet kändes det ändå länge som en trea var på ingång.

En uddamålsledning är som bekant ändå alltid väldigt bräcklig och i detta fall räckte det med ett skott på armen på Adam Hendberg och FK kunde kvittera till 1-1 på straff. Sista tio i andra var inte lika jobbiga som sista tio i första, men nog var det tryck från FK även här. Seth Wendel klarade ett närskott starkt, men i slutminuterna kunde hemmalaget ändå trycka in det tunga 2-1-målet. Surt för de grönvita som gjorde en helgjuten kämpainsats och var så nära både en och tre poäng.

Utöver mittbackar och innermittfältare ska Erik Johansson ha plus för sitt slit i anfallet. 

AIFs byten 
63 min Rasmus Kling in, Robert Holmén ut
78 min Edwin Holgersson in, Tobias Viktorsson ut

Från en given toppkandidat till en annan. Efter matchen mot Vårgårda tar vi oss nu an Säven/Hol härnäst. Tisdag 21/5 klockan 19.00 välkomnar vi de obesegrade serieledarna till Sportcentret.

9/5 2019 Seriematch Rångedala IK - AIF 0-0

Mål och assist: -

Gula kort: Christian Viitala (första)

Seth Wendel - Adam Hendberg, Tobias Andersson, Robert Holmén, Christian Viitala - Erik Johansson, Gustav Carlsson, Jonatan Andersson, Johan Hermansson - Gabriel Holmén, John Bengtsson - Edwin Holgersson, Simon Hagberg, Rasmus Kling, Andreas Johansson, Tobias Viktorsson

Det svänger i fotboll. Efter ruskig effektivitet och fjorton mål på de två första matcherna har AIF nu gått mållösa två raka matcher. Positivt var dock att AIF höll säsongens första nolla i torsdagens match på Furuvi. En poäng kunde de grönvita därmed plocka med sig hem efter en mållös tillställning mot Rångedala IK.

I första halvlek ställde RIK upp på ett ruskigt defensivt sätt. Hemmalaget lämnade över initiativet fullständigt till AIF som tackade för det och dominerade matchen rejält. Trots spelövertaget skapade ett tempofattigt AIF få lägen mot RIKs parkerade buss. John Bengtsson hade de två bästa chanserna där ett avslut täcktes undan av försvarare och ett annat gick över. I övrigt hade AIF några farliga hörnor. Första halvleks bästa målchans hade ändå RIK då AIFs målvakt Seth Wendel fick felträff med en vänster och friställde en hemmaspelare. Avslutet missade dock mål.

Efter stabila första 35 var sista 10 i första sämre från AIF och efter paus lyckades de grönvita aldrig hitta upp ur svackan. RIK fick matchen precis dit man ville och var det bättre laget i andra halvlek. Vi räknade till fem bra målchanser för RIK efter paus. Som tur var sköt man riktigt illa och det var först på friläget i slutminuten som Seth Wendel tvingades till en vass benparad. AIF fick bara till nästan-lägen efter paus och spelet haltade betänkligt. Skönt då att ändå kunna få med sig en poäng. 

AIFs byten 
62 min Andreas Johansson in, Erik Johansson ut
78 min Erik Johansson in, John Bengtsson ut

AIF går nu in i en period med på pappret tuffa motståndare. Vårgårda, Säven/Hol och Södra Ving väntar i de tre närmaste. Det bör bli lite andra matchbilder jämfört med de två senaste matcherna mot Sparsör och Rångedala.

0-0-matcher är för övrigt inget AIF brukar rada upp. Här är alla sedan 1998:  
2019: Rångedala borta (div 5)
2013: Sätila borta (div 4)
2012: Sandared borta (div 4)
2007: Alingsås hemma (div 3)
2006: IFK Tidaholm borta (div 3)
2006: Gauthiod borta (div 3)
2005: Herrljunga hemma (div 3)

2/5 2019 Seriematch AIF - Sparsörs AIK 0-2 (0-1)

Mål och assist: -

Gula kort: -

Seth Wendel - Tobias Viktorsson, Tobias Andersson, Robert Holmén, Christian Viitala - Adam Hendberg, Gustav Carlsson, Kristoffer Holmén, Andreas Johansson - Gabriel Holmén, John Bengtsson - Erik Johansson, Edwin Holgersson, Simon Hagberg, Rasmus Kling, Julien Spielau, Melker Johansson

Första förlusten är ett faktum. AIF kom inte upp i en tillräckligt jämn standard hemma mot Sparsörs AIK och gästerna kunde vända hem med en 2-0-seger.

Visst har AIF spelare med spetskvalitet som sticker ut från mängden, men framför allt är de grönvita anno 2019 ett lag. Och då gäller det att alla är där och alla är på topp. Så var det inte riktigt i torsdags när Sparsör gästade Centret. Inställningen och viljan var det säkert inget fel på, men energin (avstängde Jonatan Andersson saknades) fanns ändå inte riktigt där under för långa perioder av matchen. Detta i kombination med dålig effektivitet när man ändå skapade målchanser gjorde att tredje matchen för säsongen slutade i den första förlusten.

Sparsör var överlägsna under inledningen av matchen. Långa bollar upp på reslige elvan Peder Elf som fick fast det mesta på offensiv planhalva under den tid han hade orken i behåll. AIF tog sig knappt upp på offensiv planhalva första tjugo. Ett inlägg från vänster hamnade olyckligt bakom Seth Wendel i AIFs mål när Robert Holmén skulle rensa iväg bollen. 0-1.

Sista 25 av första halvlek var mycket bättre och Kristoffer Holmén hade en fin kvitteringschans som Sparsörs målvakt Henrik Gustavsson räddade till hörna. 

Inför andra kändes det ändå rätt hoppfullt då Sparsör började kännas lite möra. Men på nytt tappade AIF in ett tidigt mål. Sparsör fick allt för god tid på sig efter en hörna och kunde skjuta in 2-0. AIF gick ner sig igen och såg en stund ut som ett slaget lag. Seth Wendel höll AIF kvar i matchen med en fin benparad och sista 30 blev det sedan ändå tryck mot Sparsörs mål.

AIF hade tre hyggliga reduceringschanser då det fortfarande var ganska gott om tid kvar att spela. Men det sista saknades denna dag. Sista tio hade Sparsör ett par riktigt farliga kontringar för att helt stänga matchen, men även gästerna visade bristande skärpa i avsluten och matchen slutade 2-0.

Erik Johansson gjorde ett bra inhopp och får bästa betyget. Seth Wendel och Tobias Andersson får också plus för sina insatser.

AIFs byten 
45 min Erik Johansson in, Tobias Viktorsson ut
62 min Edwin Holgersson in, Adam Hendberg ut
74 min Julien Spielau in, Robert Holmén ut

27/4 2019 Seriematch Tvärred/Vegby FC - AIF 3-5 (2-3)

Mål och assist: 1-0 Gabriel Holmén (Jonatan Andersson), 2-0 Christian Viitala (Gabriel Holmén), 3-2 Gabriel Holmén (straff), 4-2 Gabriel Holmén (Adam Hendberg), 5-3 Jesper Blom (Gustav Carlsson)

Gula kort: Gabriel Holmén (första)

Rött kort: Jonatan Andersson (två gula)

Seth Wendel - Adam Hendberg, Tobias Andersson, Robert Holmén, Christian Viitala - Jesper Blom, Gustav Carlsson, Jonatan Andersson, Johan Hermansson - Gabriel Holmén, Erik Johansson - Edwin Holgersson, Simon Hagberg, Rasmus Kling, John Bengtsson, Kristoffer Holmén

Skön start på serien. AIF kämpade ner Tvärred/Vegby på ett regnigt Sämshov och klev upp på maximala sex poäng efter två spelade matcher.

Precis som i premiären mot Floby rivstartade AIF och innan klockan tickat upp på tio minuter var ställningen 2-0 i grönvit favör. Båda målen på nick där det andra från Christian Viitalas skalle på hörna inte var något extra, även om det förstås i sig var anmärkningsvärt att Viitala kom högst på en hörna. Det första målet var däremot riktigt stiligt. Jonatan Andersson vann boll och slog ett distinkt inlägg som Gabriel Holmén trots att han inte kom perfekt till bollen lyckades styra in med pannan - stolpe in uppe i krysset.

Efter rivstarten var Tvärred/Vegby det bättre laget i första halvlek. Speciellt mellan minut 15-35 hade AIF det tufft. Hemmalaget hade ett par bra frisparkslägen och ett friläge där bollen träffade stolpen. Runt halvtimman gjorde T/V så två snabba mål och det var hastigt och mindre lustigt, men inte orättvist 2-2. Här hade det varit enkelt för AIF att vika ned sig, men så blev inte alls fallet. AIF höjde sig och fick snabbt till ett nytt ledningsmål. Erik Johansson bröstade fram bollen, Jonatan Andersson kapades och Gabriel Holmén satte straffen i mål och 3-2 till AIF i paus.

I andra halvlek var AIF det klart starkare laget. Jonatan Andersson och Gustav Carlsson fick grepp om mittens rike och AIF ägde boll på ett helt annat sätt än före paus. 4-2 kom logiskt sju minuter in på andra då Gabriel Holmén med en lurig ytterskruv borrade upp sitt tredje mål för dagen. Nu hade AIF matchen i sin hand, men fotboll är sällan fullt så enkelt. Ett riktigt slumpmål efter hörna gav T/V nytt liv. Det var den gamle landslagsmannen Emir Bajrami som placerade dit 4-3-målet efter 67 minuter. 

När Jonatan Andersson sedan fick sitt andra gula kort med knappa tio kvar att spela blev det förstås en nervös avslutning. Men Seth Wendel sattes aldrig på prov under slutminuterna. Istället säkrade Gustav Carlsson segern genom att vinna boll, dra en gubbe och ge Jesper Blom öppet mål för 5-3.

En kul och händelserik match att följa från sidan. Regn gör sällan en Division 5-match mindre underhållande. Försvarsspelet var trots tre insläppta bra och efter paus funkade det egentligen bra över hela banan. Skoj med en glödhet Gabriel Holmén på topp dessutom. Tremålsskytt två matcher i rad är starka papyrus.

AIFs byten 
56 min Rasmus Kling in, Erik Johansson ut - Erik som varit sjuk fick kliva in från start när John Bengtssons vad sade ifrån på uppvärmningen. I vanlig ordning en bra arbetsinsats från Erik så länge han orkade. Kling (debut i seriesammanhang) in som ytter och Jesper Blom upp på topp.
84 min Edwin Holgersson in, Johan Hermansson ut - Johan ut med kramp i båda vaderna. Edwin som kanske är vår störste elfsborgsfantast (nu när Olle Larsson inte spelar så mycket längre) fick därmed gå in och stänga ner Bajrami de sista minuterna.

Närmast väntar nu match hemma på Centret mot Sparsörs AIK. En tidig seriefinal mellan två nykomlingar. Torsdag 2/5 klockan 19.00.

18/4 2019 Seriematch AIF - Floby IF 9-1 (5-0)

Mål och assist: 1-0 Johan Hermansson (Gustav Carlsson), 2-0 Gabriel Holmén (Gustav Carlsson), 3-0 Johan Hermansson, 4-0 John Bengtsson (Jesper Blom), 5-0 Johan Hermansson (frispark), 6-0 Jonatan Andersson (Gabriel Holmén), 7-0 Robert Holmén (Gustav Carlsson), 8-0 Gabriel Holmén, 9-0 Gabriel Holmén (Johan Hermansson)

Gula kort: Gustav Carlsson (första)

Seth Wendel - Tobias Viktorsson, Tobias Andersson, Adam Hendberg, Christian Viitala - Jesper Blom, Gustav Carlsson, Jonatan Andersson, Johan Hermansson - Gabriel Holmén, John Bengtsson - Robert Holmén, Edwin Holgersson, Simon Hagberg, Erik Johansson, Melker Johansson

Det är alltid svårt att veta var man står när serien drar igång. Och frågan är om vi blev så hemskt mycket klokare efter premiären? För visst är det toppen att vinna med 9-1 i premiären och AIF spelade både bra och var effektiva, men man är nog inte allt för modig om man dristar sig till att slå fast att något svagare motstånd än detta Floby IF lär vi inte stöta på i år.

AIF belägrade offensiv planhalva från start och släppte inte på gasen förrän framåt mitten av andra halvlek. Då var ställningen 9-0 och det var sedan inte hela världen att Floby fick nicka in matchens sista mål som fastställde slutresultatet 9-1.

Johan Hermansson gör lumpen och har därför tränat sparsamt med fotbollspass under denna försäsong. Han gick ändå fram som en stridsvagn och satte ett hattrick före paus. 1-0 med en klack, 3-0 var en lobb och 5-0 en delikat frispark. AIFs anfallsduo Gabriel Holmén (2-0) och John Bengtsson (4-0) noterades också i målprotokollet före paus.

Jonatan Andersson nickade in 6-0 innan AIF på tre minuter gjorde lika många mål och gick fram till 9-0. Robert Holmén dunkade dit ett skott från distans för sjuan, Gabriel Holmén snodde bollen från en back och satte åttan och samme Gabbe nickade dit nian på ett klassinlägg från Johan Hermansson.

Sista tjugo satte Floby in tre grabbar födda -04 och då AIF samtidigt slog av lite på takten visade de gästande ungdomarna riktigt skapliga takter. Ett tröstmål fick Floby med sig när man nickade dit 9-1 på hörna.

För AIF blev detta en oväntad lätt start på comebacken i femman. Nästa runda tror vi det blir tuffare tag då bortamatch mot Tvärred/Vegby väntar lördag den 27/4.

AIFs byten 
60 min Robert Holmén och Edwin Holgersson in, Jonatan Andersson och Tobias Viktorsson ut
70 min Melker Johansson, Erik Johansson och Simon Hagberg in, Johan Hermansson, John Bengtsson och Jesper Blom ut.

Skribent: Daniel Holmén

Sparbanken Alingsås 2

 

IMI

 

Logga-PipeLife

 

InterSport-logga

 

Gasenemejeri-logga

Postadress:
Annelunds IF - Fotboll
Skolvägen 8
52442 Ljung

Kontakt:
Tel: 051350847
E-post: This is a mailto link

Se all info