Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


Ärla IF bildades vid tjärfabriken på Ärlaåsen 10 februari 1924. Den drivande kraften Evert Jansson blev den första att sköta ordförandeskapet i idrottsföreningen.

På programmet fanns från början fotboll, skidor, friidrott och bandy. Orientering kom först något senare, nämligen 1927. På fyrtiotalet bildades det en egen sektionsstyrelse för orienterarna och skidåkarna som tidigare lytt under huvudstyrelsen.

Bland de större arrangemangen som Ärla IF Orientering varit delaktiga i är Femdagars 1971 i Malmköping och i Almnäs 1992. 1977 arrangerades natt-SM vid Barva Bygdegård tillsammans med OK Tor.

På tävlingssidan har det gått i vågor med framgångar både i lag och individuellt. Från att varit en god elitklubb under 70- och 80-talet var verksamheten under 90-talet inriktad på att bygga upp bredden med en stor ungdomssatsning. En satsning som nu åter börjat skörda frukter på elitnivå.

I dag satsar vi på våra juniorer som skall slussas in till seniorklasser inom de närmaste åren. Vi bedriver även en gedigen ungdomsverksamhet som skall se till att vi hela tiden kan fylla på med nya talanger ur egna led.

 

Årborgen Ärla IFs idrottsanläggning fyllde för bara några år sedan 50 år.

Den invigdes 1952 efter en gigantisk ideell insats av medlemmar i föreningen. Innan Åsborgen hade Ärla ingen egen idrottsplats. Efter invigningen samlades i stort sett all verksamhet till den egna idrottsplatsen. Där fanns redan en dansbana och under 60-talet även en minigolfbana. Båda är försvunna sen flera årtionden. I slutet av 60-talet byggdes omklädningsdel och samlingssal. Strax efter kompletterades hela anläggningen med elljusspår.

Under 70- och 80-talen byggdes samlingssalen ut, mera omklädningsutrymmen kom till liksom klubbrum, ett kontor och en stor entré med flera toaletter. Hela anläggningen kompletterades även med en grusplan för bandy och fotboll med bra elbelysning, samt så småningom ett fotbollstält, vilket numer har tjänat ut. Den senaste investeringen på Åsborgen är en upprustning av elljusspåret, med breddning av utrymme för fristilsskidåkning och en helt ny belysning i toppklass.

 

(Texten är skriven av Tomas Ljungkvist, med untantag för avsnittet om Åsborgen som kommer från Ärla IFs hemsida)

Uppdaterad: 24 MAR 2015 11:06 Skribent: Carl Johan Almerén

eventor.png
Följ oss på Sociala medier:
facebook-ikon-png-3.pngunnamed.jpg

 

Äif_LogotypCMYK.png

 
  Sponsorer

 

logfarg2

 

Modern_Ekonomi

 

 VolvoCE

 

MVG Bud

 

o-boken

 

 

 

 

 

Postadress:
Ärla IF - Orientering
Ärla-Nytorp, Åsborgen
63536 Ärla

Kontakt:
Tel: 0703033674
E-post: This is a mailto link...

Se all info