Hoppa till sidans innehåll

Solig DM-helg i Åkerslund


ÅIF:s DM-arrangemang 2015 omfattade medeldistansen 5 september och stafetten 6 september. Prick 250 anmälda till medeln blev strax över 300 med direktanmälningar. Stafetten var glest befolkad men ändå var det några fler gästrikelag än i fjol i Ockelbo i nästan alla klasser.

Vi höll till vid Hedbloms i Åkerslund, där Sören såg till att vi fick fast el till att driva vårt maskineri.

Den som skötte om vädret gjorde det mest imponerande jobbet. Trots ruggiga prognoser blev det kanonväder på lördagen, ett rejält åskväder på natten och så tittade solen fram igen på söndagen. Ösregnandet pågick i Uppland.

Resultaten? På herrsidan öppnade återbud från favoriterna Erik Boman, GOK och gästlöparen Fredrik Ingelsson, Rehn, för våra rutinerade stjärnor. De tog chansen. Joakim Ingelsson, O-ringenvinnare i H 50, gjorde ett perfekt lopp och vann. Men han var överraskande hårt utmanad av likaså prickfrie Ulf Bergqvist, Gävle. Bronset tog en annan veteran, "Jabba" Jansson.

På damsidan är det två 16-åringar som dominerat D 21 i DM. Torsåkers-tvillingarna Johanna och Jennie Börjesson. Jennie slog sönder kompassen och blev sist. Johanna låg nästan sist vid första kontrollen - men vann. Hon var 19 sekunder snabbare än Jenny Wegebro, Umeå. Moa Enmark som representerar Göteborg-Majorna OK var också med, men lyckades inte. Mamma Elisabet tog emellertid DM-silvret och Monica Boman bronset. Båda GOK.

På ungdomssidan var det final i Gästrikecupen. Av de åtta klassena var det fortfarande ovisst om totalsegern i D 10 och D 12, där Ida Karlsson, Storvik, respektive Ebba Ottosson, Gävle, både vann DM och cupen efter en spännande tävling. Vi hade några ungdomar till start och Adam Hodin gladde stort då han var nära segern i H 14, där många hade för bråttom på Lenas kluriga bana.

I söndagens stafett blev Adam t o m en vinnare då han tillsammans med Oskar Persson (som vann startsträckan överlägset) tog hem H 13-16 några sekunder före Hammaren. Kul!

I övrigt notabelt är att GOK:s långa segersvit i D 21 bröts av Storvik, där 16-åringarna Börjesson kompletterades av 14-åriga Moa Karlsson!

Terrängen? Mycket flackt, kulturmark med gamla igenväxande åkrar, stenig botten och rikligt med gräs och ormbunkar. Inte precis vanlig Årsundarundaskog. Ingen tallhed och en promille hällmark. Därmed inte sagt att det blev väldigt dålig terräng att springa i. Vi (Lena och jag) hade försökt lägga banorna i "vit" skog så mycket som möjligt. Egentligen lämpligare terräng för en medeldistans än tallheden.

Arrangemanget flöt väl på i god stil. En enhet var inte utsatt på stafetten, men barnen förstod att stämpla på gammalt vis med stiftklämma så det löste sig. Premiär med OLA-systemet på stafett gav nog många grå hår på både Tony och Lasse. Liksom regeln med extralöpare på startsträckan för ungdomar. Den är som gjord för att ställa till bekymmer för varje arrangör.

Några av våra funktionärer var inte tillgängliga denna helg, men andra hoppade in. I markan fanns t ex Elin och Emma som tillsammans med mer rutinerade krafter såg till att det funkade.

För första gången erbjöd vi inte dusch på TC. Inte vår idé, vi hakade på en trend i distriktet. Nu var det meningen att den som ville skulle kunna duscha på IP. Men det var obemannat och på lördagen var det någon omtänksam ÅIF:are som varit där och låst alla dörrar och grindar, så dom som kom för att duscha fick vända.

Artikel i tidningen

Stafettartikel

Här finns alla tävlingsfakta i Eventor om
medeldistansen
och
stafetten

Uppdaterad: 09 SEP 2015 22:11 Skribent: Per Elfström

Anslagstavlan

Väder Årsunda

Postadress:
Årsunda IF - Orientering
Mats Hedberg, Tornstigen 24
81173 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info