Hoppa till sidans innehåll

Sprintercupen 2021 - Doldisarnas tävling


Vissa orienterare ser man bara en gång per år. När det är dags för Sprintercupen dyker sådana som David Floberg och Johan Helin upp – vilket är mycket glädjande. Men David, man behöver väl inte hålla sig dold även under tävlingen? Det är kanske en effekt av alla rekommendationer om sociala avstånd?

Totalt hade annars ett 20-tal orienterare plus supportrar samlats på söndagsmorgonen. Vana skogsrävar blandades med yngre förmågor. Helt ny i sammanhanget var Marielle Brolin som nyfiket gav sig ut i terrängen på ett föredömligt sätt. Tävlingen var förlagd till en ny-reviderad karta på ömse sidor om Sågmursvägen (Tack PellE!).

Tolv herrar gjorde upp om cupen (bucklan). De två kvalheaten gav blandade besked. Fjolårssegraren Martin Persson visade klass och tog hem kvalet före Johan Helin, David Floberg och Adam Hodin. Bland de åtta löparna som gick till semi-final, återfanns även Linköpingsbon Axel Lihagen och Årsunda-Östersund-Grövelsjö-bon Karl-Ivar, samt helt (o)tippat Tony Hedin och Ingemar Nygren! Ingemar överlät dock generöst semifinal-platsen till ordförare Mats.

Semifinal och final blev en kamp mellan generationerna, som sig bör i en handikapp-tävling. Ungdomarna Martin och Adam höll dock undan för David och Johan, och till slut stod Martin Persson som segrare i år igen - GRATTIS!

Sju damer ställde upp, bland dem fjolårssegraren Emma Bengtsson. I år hade hon dock stark konkurrens av storasystern och Sävedalslöparen Sara. Sara hade som extern löpare en extra minuts tillägg, precis som Gävle-löparen Ann-Sofi Karlsson. Detta trots att Ann-Sofi dagen till ära hade klätt sig i Årsunda-dräkt och hävdade att extraminuten skulle strykas. Juryn lät sig dock inte bevekas, med en vag hänvisning till talesättet om en ulv i fårakläder.

Roligt att se var att damerna även mönstrade en helt ny förmåga, Marielle Brolin, som tillsammans med Hannah Englund, gjorde allt för att bryta sig in bland de mer vana orienterarna. Hannah lyckades bäst, precis som i fjol, och tog sig till semifinal tillsammans med ovan nämnda löpare och OL-storheten Lena Bernhardsson. Tack till Carina Rask Jönsson som alltid ställer upp! Inget kunde dock stoppa nyblivna D35:an Sara Bengtsson som i finalen segrade före Ann-Sofi. Sara slog för övrigt samtliga herrars tid i finalen. GRATTIS!

En nyordning i finalen var att varje slinga innehöll tre kontroller mot vanligen två, en innovation som föll final-löparna på läppen.

Ni som är tabell-bitare kan läsa mer om alla tider och placeringar i bifogat Excel-dokument.

Allt om tidigare års cuper och aktuell ställning i cupen finns på den den här länken. Där framgår t ex att ledningen i herrarnas cup delas av doldisen David Floberg och snabbfotade Adam Hodin. Inför 2022 är ställningen så jämn att hela fem löpare teoretiskt sett kan uppnå de 31 poäng som krävs för att ta hem cupen för gott. På damsidan leder Emma Bengtsson före Ann-Sofi och Lena Bh. Dessa tre kan samtliga ta hem cupen år 2022. Spännande!

PM för Sprintercupen 2021

Uppdaterad: 08 JUL 2021 08:57 Skribent: Lars Bengtsson
E-post: This is a mailto link

Anslagstavlan

Väder Årsunda

Postadress:
Årsunda IF - Orientering
Mats Hedberg, Tornstigen 24
81173 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info