Hoppa till sidans innehåll

ÅrsundaRundan


2022

Tredje gången gillt. Efter två inställda pandemiår kunde vi äntligen genomföra den planerade tävlingen. Nu har vi valt att köra på 10-milasöndagen den 8 maj, så det kom inte just några seniorer. Inga damer. Med direktanmälda blev det 302 deltagare. Måste vara den minsta nationella tävling vi ordnat. Tyvärr har alla arrangörer låga siffror i år.

Nils-Göran Olsson, professionell kartritare från Njurunda, hörde till deltagarna. Och han hade räknat till hela sex kollegor bland de anmälda! Han hade inget att kritisera när det gällde kartan.

- Det är inte vi kartritare som klagar. Det är de som kan minst om kartritning som brukar höras mest, sa "Zeke". 

Solen lyste, men luften var kylig och lite blåsig. Terrängen på och kring Hornberget upplevdes som trevlig, enligt utlåtanden vi hörde.

Miniknatet, som hade en helt egen äventyrsskog, lockade 15 barn. För första gången hade vi kontroller som pep, vilket var uppskattat.

2021

Ingen tävling i år heller eftersom Coronan satte stopp.

2020

Ingen tävling i år eftersom Coronan satte stopp.

I år skulle tävlingen tillfälligt bytt namn till Hundraårsrundan eftersom Årsunda IF fyller 100 år. Vi hade fått ett bra datum, den 16 maj och hoppades på stort intresse.  Nu fryser vi in tävlingen och återkommer med samma koncept 2021.

Vi använder vårt kanske mest klassiska område, Hornberget, där bl a den första O-ringenetappen 1998 avgjordes. Vi har suckat över avverkningarna som skett i området och inte tänkt tanken att tävla där. Men visst går det! Det har faktiskt gått att få till en riktigt trevlig medeldistans. Det blir t o m en något förlängd medeldistans för att utnyttja terrängen på bästa sätt.

Det blir snabba löptider och speciellt avslutningen är lättsprungen. Målplats i skogen är också trivsamt.

För första gången sedan 2016 inbjuder vi även till elitklasser.

2019

Ingen vårtävling i år, för ovanlighetens skull. Andra klubbar hade fått de datum vi brukar ha. Nu fick vi konkurrens av SM och USM och tävling i Fagersta, men det blev i alla fall en trevlig tävling i fagra höstmarker den 14 september. 248 namn återfanns i startlistan.

Rundan hölls på "fäbodskogen" med målplats mitt emot Anders Perssons stuga, ett riktigt trevligt område. Ganska begränsat så det blev lite korsande på de längre banorna, men det hör ju nästan till en medeldistans.

Vi chockade deltagarna med startplats ute på ett helfärskt hygge. Men startpunkten låg i skogskanten. 

Några som besökte oss var Gävlebekantingarna (numera Söders-Tyresö) Markus och Emma Martinelle med familj. De var bland de första på morgonen och bland de sista att lämna TC i Hedkarlby. Markus var egentligen "skadad" och skulle bara gå runt med barnen. Han tyckte dock det såg så trevligt ut i skogen att han sedan tog längsta Öppen-banan - och sprang fortast av alla i hela tävlingen. Under 6 min/km.

H 21 blev rena veterantävlingen och här vann Johan Nordlund, Skogsmårdarna, som gått bra tidigare på ÅIF:s tävlingar. Här kan du se hur herrarna orienterade. Bland damerna vann Lisa Johansson, Rodhen.

2018

Efter ett år utan Runda (körde DM i stället) var det åter dags för vårtävling. Vi använde den nyrekade kartan över heden, men denna gång var målplatsen förlagd söderut, närmare bestämt öster om 272:an vid motorstadion, där vi fick låna parkeringen av AMF.

Tävlingen den 10 maj gick i huvudsak på tallheden, men banorna bjöd på omväxling då ett antal kontroller placerats i områden med annan typ av vegetation eller mera detaljrik topografi. Tanken var att man först skulle springa sig trött i racerfart på heden för att sedan försöka lösa en del kartläsnings- och vägvalsproblem i de gamla grustagen med branta kanter och många endurospår. Det fungerade uppenbarligen, för det var många som hade häpnadsväckande problem och inte tog de smartaste vägarna på slutet. Se Livelox!

 

Det var korta avstånd till allt vid målplatsen. Tävlingen hade Kids-stämpel och det innebar bl a att HD 16 bevakades av speaker vid exempelvis varvningskontroll. Nu bar det sig inte bättre än att IP Skogens ljudanläggning vägrade fungera efter bara en kvart. Efter hämtning av Bengtssons privata grejer kom informationen igång, men då hade merparten av H 16 och D 21 avgjorts.

Bortsett från det så fungerade allt som det var tänkt. Nåja, vi hade inte tänkt att så många skulle komma. 596 föranmälda och ändå rasade det in direktlöpare så alla kalkyler sprängdes. 285 blev det på de öppna banorna. Det löstes galant genom att vi hade klubbens kartskrivare på plats och kunde komplettera där det behövdes.

Nästan 900 trivdes i det vackra försommarvädret och ALLA ungdomar fick pris. I tävlingsklasserna i form av kontantkort på Intersport, vilket verkade poppis.

Kent Ohlsson, Södertälje-Nykvarn, gjorde ett kanonlopp och vann H 21 med 1.14 före klubbkompisen Erik Liljequist. Kilometertiden för segraren var 4.50 trots att det var en del mörkgrönt att forcera.

Bland damerna var det 15 sekunder mellan de tre första. Här tog OK Kåre en dubbel genom Jenny Eriksson och Kajsa Risby. Storviks Jennie Börjesson-Eriksson gjorde dagens bästa gästrikeprestation genom att bli trea.

Många gästrikeungdomar gjorde finfina insatser. Allra vassast var kanske Elias Danielsson, Hammaren, som rusade hem H 14 med fyra minuters marginal!

2016

Detta år ingick ÅrsundaRundan i ett fyradagarspaket av högprofilerade tävlingar, Gästrike-Fyran, 5-8 maj. 

Gästrike4logo

OK Hammaren och Ockelbo svarade för tre Swedish League-tävlingar torsdag resp lördag-söndag, medan vi hade "mellandagstävlingen", en medeldistans på fredagen. Men Rundan blev inte en OL-upplevelse av lägre klass. Vi fick högt betyg i enkäten på Eventor och flera uttryckte spontant att det var den trevligaste dagen i Gästrikefyran. Rena sommarvädret infann sig lagom till helgen och det bidrog väl till det positiva intrycket.

Det blev vår största tävling på många år. 1 006 anmälde sig i tid och efter att direktanmälda tagits in - vilket fungerade ypperligt denna gång - var det 1 377 som startade.

Målplatsen för ÅrsundaRundan 2016

Målplatsen hemma hos Sune Ekman blev välbefolkad.

 

Tävlingen hade ungdomarna i fokus (=Kids-stämpel), så även om det fanns elitklasser så var det speciellt 12-, 14- och 16-årsklasserna som bevakades. Det var korta avstånd till allt och extra långt startdjup för öppna klasser så att föräldrar skulle hinna tävla utan att stödet till barnen blev lidande. Stefan Söderblom hade som vanligt fixat ett jättefint miniknat. Alla upp t o m 16 år fick priser. Bland annat delade Yngve Andersson ut solglasögon i påse med speciellt tryck för Årsundarundan till nästan 300 ungdomar.

En ny grej var att vi hade GPS-tracking på klasserna D 16 och H 16. Det ökade nog intresset att delta i dessa klasser, som var ovanligt stora. Det märktes också att några av de bästa i Rundan inte sprang i Ockelbo sedan, utan närmare hemmaplan.

Nu kan vi i alla fall se hur de bästa sprang. Genom att fingera gemensam start syns det väldigt bra hur säkra segrarna var och hur vissa gjorde bort topplaceringar när banorna kom ner från berget och helt bytte karaktär.

H 16

D 16

Här är tolv andra rutter. Notera exempelvis hur perfekt Gustav Bergman orienterade när han joggade runt Öppen 8 under "vilodagen" mellan Swedish League-tävlingarna.

Tävlingen finns också med på Livelox där man kan se hur många tog sig fram i skogen.

En kul grej var att två av världens absolut bästa orienterare deltog, nämligen Thierry Gueorgiou och Annika Billstam. Världsmästarinnan på medeldistans var överlägsen och vann med 3,5 min. Men den franske skogskungen fick trots ett mycket bra lopp se sig slagen med tre sekunder av britten Graham Gristwood (VM-guld i stafett 2008). Men Gueorgiou var inte sur för det, han tyckte det var en kul bana, men att farten inte räckte när banan i vissa partier gick på stenigare underlag. En liten miss på första och 11:e kontrollen summerade han. Men när vi kollar på LIvelox så var det då inga stora svängar att tala om.

Elias Danielsson, Hammaren (Mathias grabb), fick stå på prispallen tillsammans med världsmästaren eftersom vi samkörde H 21 E och H 12. Något som syns på bilden från IFK Moras hemsida. Även dameliten delade prispall med en flickklass. Detta tilltag uppskattades mycket.

Fint filmat reportage av Team Hallner Production!

Vi återvände till ett av våra mest omtyckta tävlingsområden vid Kammarshällarna, eller Barfotahällarna som en del säger. (Senast Rundan gick här var 2009. Men även 2011 kom en del av banorna i kontakt med detta område.)

Varför kallas det Barfotahällarna? För att det är så fint att man kan gå utan skor där? Det skulle man kunna tro. Men nja, det är så att på en stig över en häll finns det ett avtryck som enligt legenden är efter en mycket liten fot. En barnfot - så det kanske hette Barnfothäll längre tillbaka? Den hällen ligger i utkanten av tävlingsområdet, men namnet har spritt sig till hela området efter att "Kabelvägen" officiellt fick namnet Barfotvägen för ett tiotal år sen.

Området är guld för orientering. Det vi använde för ÅrsundaRundan 2016 domineras av ett skogsskifte som skötts minutiöst av ägaren Ture Larsson, f ö gammal storskidåkare med teamseger i Vasaloppet bland annat. Han bedrev inget hyggesbruk, utan blädade varsamt och det har vi som gillar att vara i skogen haft stor glädje av genom åren. Gamle Ture borde fått någon utmärkelse för detta. Han avled dock 2015 och nu var det dottern Anna-Lena och mågen Göran Ekelund som hälsade oss välkomna, liksom Sune Ekman som bor alldeles intill målgärdet.

Några bilder från tävlingsterrängen:

 

IMG_1658

Några klasser kom ut på detta hygge. Inte särskilt styggt, eller hur?

 

IMG_1644

Hög fart över hällarna...

 

IMG_1661

...eller försiktigt för att komma rätt?

 

IMG_1663

Jobbigt uppför...

 

IMG_1646

...eller på lätta fötter utför!

 

 

 

2015

10636713_716488791760403_5268209452494908367_o

Årets tävling arrangerades väldigt centralt, nämligen vid idrottsplatsen. Här blev det en snabblöpt medeldistans i den stigrika terrängen, men många fick ändå problem med navigeringen.

Vi fick exakt 400 föranmälda trots att Sala hade tävling samma dag. Och eftersom direktklasserna också drog intresse blev det totalt 489 starter. Mer än förväntat.

I herrarnas huvudklass blev det hela 46 anmälda, med ett stort stall Malungslöpare i spetsen. David Andersson vann före klubbkompisarna Jacob Lööf och Erik Rost. Segertempot var minst sagt imponerande, 4.15 min/km!

Kidz

Tävlingen hade Kids-stämpel, den var alltså lite specialanpassad för ungdomar och deras föräldrar. Direktanmälan började starta en timme före övriga klasser. För de åtta tävlingsklasserna för ungdom (som även ingick i Gästrikecupen) var det rampstart på Stigs bro intill målplatsen. De hade också nummerlappar och speakeruppföljning.

Startpersonal

Lena Bengtsson skötte inpasseringen till ungdomsstarten, här under överinseende av ungdomsbanornas ansvariga Lena Bernhardsson. I bakgrunden Maria Hellström och Tomas Forsberg som skötte direktstarten.

Bron

Bron som utgjorde startplats för "nummerlappsklasserna" - efter att de skrivit sina autografer på en plexiglasskiva.

GOK-duo

Elvira Silver och Erik Lindgren, båda från Gävle OK,
på väg mot startpunkten.

Här är några kontrollpunkter i bild:

IMG_1311

Sänkan, flack.

IMG_1313

Kolbotten.

IMG_1314

Gläntan.

IMG_1315

Sankmarken.

IMG_1316

Stenen, 0,8 m.

En tidningsartikel

Erik Rosts (och andras) rutt

 

Här finns tävlingsinformationen i Eventor.

2013

Den 12 maj var det dags. Tävlingen avslutade ett gästrikepaket med tävlingar i regi av OK Hammaren 9-10 maj och Gävle OK 11 maj.
Tävlingen gick på Hornberget, i samma område som vi använde 2010, och dessförinnan vid O-ringens första etapp 1998. Det blev snabba tider och tunnsått med stora bommar.
Hela 658 namn blev det i anmälningslistorna till slut, varav massor på tävlingsdagen. I de åtta klasserna där man kunde anmäla sig på plats var det totalt 224 anmälda. Tomas Löfgren, Stora Tuna, och Charlotta Bergqvist, Gävle, vann huvudklasserna. Ovanligt nog valde vi att inte ha några elitklasser. Detta eftersom Silva League i Närke som väntat dammsög allt med bra ranking.
HORNBERG prov

Här finns mer information.

Inbjudan

Startlista

PM

2012

Årets tävling, lördagen den 18 augusti, kallades för-SM eftersom den utgjorde en perfekt sista förberedelse för SM-tävlingarna i Gästrikland. Tävlingen gick på en karta som varit avsatt som reservområde för SM. Kartan ritades av Kalle Engblom, som också svarade för några av SM-kartorna.

 

FarmorsGropar

Tävlingen drog 539 startande, varav ett 90-tal direktanmälda. Elitklasserna var välfyllda, speciellt H 21 med 59 anmälda. Även H och D 18 E hade många deltagare, delvis beroende på en busslast OL-gymnasister från Hallsberg.

Terrängen är en del av det stora område som användes vid vårt lång-SM 1990, som hade mål vid Skommarhyttan. Nu var målplatsen förlagd till den lilla charmiga fäbodvallen Lindesberg. Delar av banorna gick in i Kårsbergets naturreservat med urgammal skog.

Över huvud taget var det stigfattig skogsterräng som erbjöds, det finns inte ett enda hygge på kartan. Så med detaljrik kurvbild blev det mycket utmanande medeldistansbanor. För de äldsta underlättades kartläsningen något genom att HD 60- fick kartan i skala 1:7.500.

Även om det inte är något lättorienterat område fanns det förstås klasser åt alla. Nybörjarna fick ledstångsbanor, men i andra klasser låg svårighetsgraden något över det vanliga.

DSC08993DSC08963

Rasa Ptasekaite och David Andersson vann eliten.

 

Det fanns tre stora favoriter i herreliten, de landslagsmeriterade David Andersson, Olle Boström och Jan Troeng. De blev etta, trea respektive fyra. Överraskande tvåa blev Thomas Carlsson, men han sprang fort i grannskogen (Gjusberget) även 2008 då han var först på startsträckan i DM-stafetten.

Imponerande av David Andersson, Olle Boström, Mathias Hallmén och Björn Ljunggren att göra bomfria lopp via 20 kontroller.

Litet överraskande kanske att två tjejer med ursprung i Litauen skulle klara svårigheterna på Kårsberget bäst. Efteranmälda Rasa Ptasekaite var först i mål och även i resultatlistan. Hennes mera namnkunniga kompis i Linné, Inga Kazlauskaite, blev tvåa. Bara en hade bomfritt lopp här, Ingela Eriksson, Gävle. Men hon höll ett lägre tempo och blev tia av 28 startande.

I D 18 E med 22 anmälda provade Andrea Svensson, Finspång, krafterna. Hon är egentligen D 16. Det blev en bom på första kontrollen, men sedan gick det bättre - utklassningsseger med över fem minuter!

Många röster var lyriska över utmaningen efteråt. Andra tyckte det var FÖR svårt.

 

Resultat

Sträcktider 

Banläggarbloggen 

265 bilder 

David Anderssons blogg

 

Några elitherrars rutter:

1) David Andersson

2) Thomas Carlsson

4) Jan Troeng

22) Anton Hallor

41) Jan Moberg

42) Conny Forsberg

 

En av de kritiska rösterna 

 

2011

Inbjudan
Startlista
PM 

Resultat
Sträcktider

Runoway

Reportage

Söndagen den 15 maj arrangerades ÅrsundaRundan 2011 med 874 anmälda, fler än väntat. För ovanlighetens skull ingen medeldistans detta år, utan en långdistanstävling med elitklasser. Den nya klassindelningen användes. Den innebär bland annat att motionsklasserna återfinns på de öppna banorna och att kortklasser införts för ungdomarna i åldersklasserna 16, 14 och 12. U3 och U4 har försvunnit.

Startdjupet hade utökats genom att klasser med startstämpling fick börja starta redan kl 9.30.

I H 21-klassen närmast under eliten, med en bana som mätte 10 km, testade ett H 45-gäng från Korsnäs formen inför Jukola. Det blev anledningen till ett experiment i klassen, där löparna fick välja om de ville använda kartan i skala 1:10000 eller 1:15000.

Vi återvände till samma målplats (i Ronny och Ann-Christine Elfströms hage),  som ÅrsundaRundan hade 1986. Det var ett par veckor efter Tjernobylregnet som ÅIF hade en tävling som ingick i Skogssports Juniorcup, som den hette då.

 

 

2010

ÅrsundaRundan 2010 arrangerades under två dagar, en medeldistans den 13 maj och en långdistans med förkortade banlängder den 14 maj.

Medeldistansen blev distriktets klart största tävling för året med 677 startande. Näst största tävling i Gästrikland hade 303 startande och det var ÅrsundaRundans andra dag!

 

Reportage

Tidningsreportage 

 

Inbjudan

 

PM

Startlista torsdag, medeldistans 

Startlista fredag, långdistans

 

 

Resultat torsdag, medeldistans

 

 

Sträcktider, Winsplits

 

Resultat fredag, långdistans

Sträcktider, Winsplits

 

 

 

Kartprov Hornberget

 

 

 

2009

Tävlingen hölls på och kring de s k Kammarshällarna med målplats hos Sune Ekman. På samma åker fanns f ö en av startplatserna vid den första O-ringenetappen 1998. John Fredriksson var favorit - och vann överlägset.

 

 

Startlista

Resultat

Uppdaterad: 14 MAJ 2018 21:00 Skribent: Per Elfström

Anslagstavlan

Väder Årsunda

Postadress:
Årsunda IF - Orientering
Mats Hedberg, Tornstigen 24
81173 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info