Hoppa till sidans innehåll

Björn flyttade skärm vid Kommunmästerskapet!

13 AUG 2013 21:52
Sandvikens Öppna Kommunmästerskap (SÖK!) avgjordes i skönt väder på tisdagskvällen. Omkring 180 deltagare räknades in. Det var första gången en tävling av lite större format genomfördes vid ÅIF:s klubbstuga Valludden.
Tyvärr ställde vi till med ett par fadäser. Men kommunmästarna blev korade.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2015 09:11

Under tävlingen upptäcktes, av en slump, att de båda målstämplingsenheterna inte blivit synkroniserade på rätt sätt. En del tävlande hade orimligt bra sträcktid från sista kontrollen. Vid kontroll av enheterna skilde det exakt 40 sekunder.

Inte förrän i ett sent skede plockades den felaktigt inställda enheten bort, därför fick nästan hälften av deltagarna 40 sekunder för bra tid. Detta har vi justerat manuellt i resultaten.

Tyvärr står då också några av H 21-löparna som ej godkända. Vi hade nämligen placerat en kontroll fel. Den satt vid ett stenblock i stället för en liten brant cirka 30 meter därifrån. Tre tävlande hann passera utan att se någonting att stämpla vid.

Klassen inte struken

Varför har vi då inte strukit hela klassen? Jo...

1) När Björn Ljunggren, OK Hammaren, konstaterat att det inte fanns någon kontroll fortsatte han mot nästa och råkade då springa på skärmen. Han stämplade, och med tanke på sin relativt tidiga start tog han resolut beslutet att flytta skärmen till sin rätta plats. Innan han fortsatte stämplade han igen, varför vi även vet hur lång tid flyttningen tog.

2) Vi anser inte att tävlingen är av den digniteten, trots att det är ett mästerskap, att hela klassen behöver strykas. Inga som tävlade om SÖK-titeln drabbades, förutom Björn själv.

Något tursamt var det bara H 21-banan som hade denna kontroll.

Prisutdelning kunde hållas för kommunmästarna, sedan vi checkat sträcktiderna från sista i alla klasser där det hängde på mindre än 40 sekunder. Karin Wallin, Järbo, blev mästarinna i D 21 (där tre GOK-tjejer var snabbare, med Moa Enmark i topp) och vi korade även Björn Ljunggren till kommunmästare  i H 21 trots att han hade längre tid än klubbkompisen Joakim Ingelsson. Med ett avdrag av den tid det tog att flytta tredje kontrollen skulle dock Björn placeras före. IT-mässigt går detta dock inte att göra i resultatlistan.

Vi ber om ursäkt för de båda misstagen och beklagar särskilt GOK-trion i H 21 som inte fick någon stämpling vid tredje kontrollen och därför inte kan få någon sluttid. Exempelvis Jakob Enmark hade annars gjort ett bra lopp. Han hade nog givit kvällens imponerande (kilometertid 6.17 i den bitvis rejält steniga terrängen!) segerherre, junioren Erik Boman, Gävle, en kamp om segern. Nu var Jakob en minut efter, men vi vet inte hur lång tid han tillbringade vid den saknade tredje kontrollen innan han fortsatte.

Vi hoppas att deltagarna ändå fick en dos SÖK-orientering som gav ett visst utbyte. Många framhöll för övrigt att terrängen inte alls var så besvärlig som befarats.

Resultat

Sträcktider

Skribent: Per Elfström

Anslagstavlan

Väder Årsunda

Postadress:
Årsunda IF - Orientering
Mats Hedberg, Tornstigen 24
81173 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info